רותם כהן כבר לא יהיה בין עשרת הגדולים של כוכב נולד, אבל בניגוד למודחים קודמים, הוא לא עמד על הבמה לקבל את הבשורה. למעשה, הוא בכלל לא היה באולפן במהלך הביצועים, אלא הקליט את השיר שלו לפני כולם, בגלל שהשתתף בחגיגת שבועות. רגע... איך זה שהוא חגג אתמול את שבועות, ארבעה ימים אחרי רובנו? כהן הוא בן העדה הקראית, שחוגגת את שבועות בתאריך שונה מהתאריך המקובל. אז מאיפה באו הקראים, ובמה הם שונים מהיהדות המקובלת?
פיצול מהמאה השמינית
העדה הקראית היא עדה ייחודית בדת היהודית. להבדיל מהזרמים המרכזיים ביהדות, הקראים רואים את עצמם מחויבים אך ורק לדברי המקרא המפורשים. הם אינם מקבלים את פרשנות חז"ל או כל סמכות רבנית למקרא, ומתנגדים לתורה שבעל פה ולכל תוספת הנראית כמאוחרת לתנ"ך. הקראים אינם דוחים את הצורך בפירוש התורה, אך טוענים שהפירוש חייב להתבסס על התורה כפשוטה.
היום, על פי ההערכות, יש בעולם פחות מ-40 אלף קראים, מתוכם כ-25 אלף בישראל. מוצאם של רוב בני העדה הקראית בישראל הוא ממצרים. קהילות קראיות קיימות ברמלה - שם נמצא מבנה מרכז היהדות הקראית העולמית - כמו גם באשדוד, אופקים, באר שבע, קריית גת, בת ים, ערד, ירושלים ובמושבים מצליח, בית עזרא ורנן.
מי שגיבש את הקראים לפלג של היהדות היה ענן בן דוד, בן המאה השמינית. לפי המסורת הקראית, ענן בן דוד נולד בפרס בשנת 715 לספירה. הוא היה תלמיד חכם ממשפחת ראש הגולה בבבל. על פי שמו מאמינים הקראים ששורשי המשפחה מגיעים עד לדוד המלך. ענן היה בקיא גם בתורה שבכתב וגם בתורה שבעל־פה. לאחר שהתמנה לאב בין הדין הגדול ולראש הגולה, החל לטעון נגד התורה שבעל־פה ודגל בתורה שבכתב בלבד.
הרבנים האחרים שדגלו בתורה שבעל פה החלו להילחם בענן וזממו להמיתו. לפי הסיפור הקראי, הרבנים שיקרו לשלטונות והאשימו את ענן כי מרד במלכות, פשע שעונשו הוא מוות. ענן הובל לכלא, אך לבסוף הוכיח את צדקתו ושוחרר מן הכלא. לאחר צאתו, הוא השאיר את כל רכושו בבבל ועלה לירושלים יחד עם משפחתו, תלמידיו וחבריו. בירושלים הפנה ענן את כל מרצו, התלהבותו ולמדנותו לגיבוש התנועה שרוכזה סביב בית הכנסת שבנה. בשלב מסוים ירד ענן למצרים והפיץ גם שם את תורתו. ענן בן דוד מת בגיל 96 בשנת 811, ונקבר בירושלים מול קבר זכריה הנביא. הוא השאיר אחריו ספר שנקרא "ספר המצוות", ספר חשוב לעדה הקראית.
של נעליך
מנהגי הקראים מבוססים על פרשנות ישירה של המקרא. הם רואים בבית הכנסת את המקום בו מתייחד האדם עם בוראו, ולכן כל הנכנס לבית התפילה חייב להיות נקי וטהור בגופו ובלבושו. רצפת בתי הכנסת הקראיים מכוסה בשטיחים ועל הנכנסים למקום להשיל את נעליהם. הקראים אומרים שאין להיכנס לבית הכנסת בנעליים אשר דורכים בהן במקומות מזוהמים וטמאים.
הקראים רואים בנשים שוות לגברים, והם לא מברכים "ברוך שלא עשני אישה" ולא מקבלים את הפסוק "קול באישה ערווה". קראים רבים קוראים את איסור ביעור אש בשבת פשוטו כמשמעו – לא להדליק אש – ומאפשרים שימוש במכשירי חשמל, כל עוד הם נטענו מראש (ולא דורשים חיבור לרשת החשמל, שאולי פועלת על שריפת פחם).
ואם תהיתם למה חוגג רותם את השבועות בתאריך אחר – ובכן, הסיבה היא שהקראים משתמשים בלוח שנה שאינו קבוע מראש. לוח השנה הקראי איננו מבוסס על חשבון אלא על "ראיית הירח" - היום בו נראה סהר הירח בפעם הראשונה בחודש נקבע כראש החודש. זוהי השיטה בה נהגו לקדש חודשים בימי בית ראשון ובית שני. ולכן רותם כהן חוגג את חגו כאשר אנחנו כבר שכחנו את טעמן של עוגות הגבינה.