ועדת השרים לחקיקה אישרה היום את הצעת החוק המהפכנית שתאפשר לחולים סופניים ובני משפחותיהם לבצע הליך של ״המתה במרשם״. הצעת החוק קובעת כי חולה המוגדר "נוטה למות" יוכל לקבל מרשם לסם מרדים במינון ממית. על פי הצעת החוק, שניסח ח"כ עפר שלח (יש עתיד), הרופא שיעניק לחולה את הסם לא יישא באחריות פלילית.
התמיכה בוועדת השרים היא דרך חשובה לקראת אישורו של החוק, מה שעורר באופן צפוי ביקורת מצד גורמים חרדים המתנגדים להמתות חסד מטעמי דת. לעומתם, בני משפחותיהם של חולים סופניים וכאלה שחוו פרידה מבן משפחה כזה מברכים, אך מבינים שיש עוד לא מעט מאבקים בדרך: "זוהי בשורה טובה וצריך לנצל את העובדה שהחרדים אינם נמצאים בעמדות כוח בממשלה, אבל להערכתי עוד נכונו לנו מאבקים קשים", אומר היום יצחק מנור, אחיו של העיתונאי עדי טלמור ז"ל שפנה להמתת חסד בשוויץ מבלי ליידע את משפחתו.
מנור, למוד השכול, נפרד לפני כשבע שנים מאשתו שנפטרה מסרטן אלים לאחר ייסורים רבים ולפני כשלוש שנים נאלץ להיפרד גם מאחיו. מאז הוא מעביר סדנאות לחולים במחלות סופניות. "אני חושב שאנחנו כחברה צריכים לתת את האפשרות הזה לחולים במחלות ממאירות", הוא אומר ומסביר שכחוזר בתשובה ולאחר מכן בשאלה הוא מכיר גם את העמדה הדתית. "אני מכיר את עמדת הדת ואני חושב שחשוב להפעיל את כל כוחות הגוף והנפש שלנו כדי להילחםבמחלה אבל ברגע שבו חולה עם סרטן שהתפשט כבר קיבל החלטה עם עצמו ועם יקיריו לעבור מהעולם, הרפואה המודרנית לא צריכה להקשות עליו ולאלץ אותו להמשיך להתמודד עם הסבל הזה. מדובר בסבל אדיר ובכאבי תופת לאנשים השרויים במצב הזה, אבל לא רק להם, אלא גם ליקיריהם. אני ראיתי את זה אצל אשתי בחודשים שלפני מותה. צריך לאפשר לו לעשות את זה בכבוד".
למה שאנשים יצטרכו לפנות לחו״ל?
עו"ד יצחק חושן, ממייסדי עמותת ליל"ך (לחיות ולמות בכבוד) ייצג בעבר כ-20 חולי ניוון שרירים שביקשו לסיים את חייהם בכבוד מברך גם הוא על אישור החוק בוועדת השרים. "זהו יום מאושר, אחד הימים המאושרים ביותר בחיי", הוא אומר ל-mako. "בשנת 2006 חוקק חוק 'הנוטה למות' שכבר הכיר בזכותו של אדם לכך שחייו לא יוארכו באופן מלאכותי. למרבה הצער חוק זה מתייחס רק התלויים במכשירי הנשמה. אם הכנסת הסכימה לזה כשהחרדים היו חלק ממשלה, אני אופטימי שהממשלה תאשר זאת באופן סופי".
עו"ד חושן מתייחס גם לחששות שמעלים המתנגדים ומסביר. "לא ברור לי ממה יש לחשוש ומי שמדבר על מדרון חלקלק מדבר שטויות. מדובר הרי בעניין טכני - במקום לנתק אדם ממכונת הנשמה להפסיק להאריך את חייו בצורה אחרת. הרי איך מבצעים את אי הארכת החיים ממכונת הנשמה? בלי סם כלשהו להרדמה שמונע סבל? הרי למה שאנשים יצטרכו לפנות לחו"ל? מדינות אחרות יותר חומלות מאתנו? אנחנו חברה אכזרית מהם שנותנת לאנשים לסבול?".
עו"ד חושן, כמו גם יצחק מנור, מדגישים כי מקרי מבחן במדינות בהן המתת החסד הינה חוקית, מעידים כי אין סיבה לחשוש ממדרון חלקלק. "יש תור די ארוך של אנשים שמבקשים ממני להראות להם את הדרך להמתת חסד בדרך שבה סיים עדי את דרכו", אומר מנור, "אבל הניסיון באורוגון ובשוויץ למשל, מראה שברגע שהחולה יודע שהוא זה ששולט על יסוריו ויכול להפסיק אותם – יש לו הקלה עצומה. הראייה לכך היא שעשרות אחוזים מאלה שקיבלו את המרשם – כלל לא מימשו אותו. הם רצו לחיות וידיעה שהאפשרות להפסיק את זה קיימת – דווקא יכלה לחזק אותם".
חוק המוות
אך לצד המצדדים יש גם מי שיצאו נחרצות נגד אישורו של החוק בוועדת השרים. ח"כ אלי ישי מסר בהודעה לעיתונות, כי "הגיע הזמן שראש הממשלה ירים תמרור עצור לילדי 'קייטנת יש עתיד' ולמדריכם" והוסיף, כי "חוק המוות בהובלת סיעת יש עתיד הינו חלק ממסכת חוקים המבקשים לאבד את זהותה של מדינת ישראל כמדינת היהודים. בכל יום ראשון ובהתאם לתוצאות הסקרים בעיתוני סופ"ש עדים אזרחי ישראל להצעות חוק פופוליסטיות נוספות מבית מדרשם".
ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה אמר, כי "ממשלת ישראל חצתה היום עוד גבול
וממשיכה את מלחמתה בקדשי ישראל ע"י פגיעה בערך קדושת החיים. הגיע הזמן לעשות המתת חסד לממשלה
הרעה הזו".
גם הרב הראשי לישראל, דוד לאו, הביע
ביקורת על ההחלטה ומסר: "לרופא ניתן תפקיד לרפא, וכשאינו יכול לרפא אין לו רשות להמית. מותר לתת משככי
כאבים גם אם בהצטברותם תתקרב שעת המוות אך לא להמית".