האם גורו מדומה יכול להפוך להיות גורו אמיתי? האם אפשר לחיות ללא שקיות פלסטיק? האם אפשר לרפא מחלות קשות בעזרת ישויות ממדים אחרים? האם הנשים שינו את פני היוגה? האם חמלה משפרת את הבריאות? האם גבר יכול לאהוב יותר מאישה אחת? פסטיבל הקולנוע הרוחני שייפתח מחר (ד') מבטיח לשאול את כל השאלות הללו ויותר, ואולי אף לענות עליהן.
השראה לצמיחה
40 הקרנות, 14 סרטים, 4 ימים, זהו תוכנו של הפסטיבל, הנערך זו השנה החמישית בסינמטק תל אביב. הרסיטה אשל, היוזם והמנהל האומנותי של הפסטיבל, מספר כי "התחלנו ב-2004 את פרויקט 'מעגל קולנוע רוחני' בתל אביב, במסגרתו הוקרנו סרטים בעלי תוכן ומשמעות רוחניים. לאור ההצלחה נולד שנה לאחר מכן הפסטיבל, כאשר הרעיון העומד מאחוריו הוא להביא סרטים שיש להם ערך מוסף, סרטים הנותנים השראה לצמיחה אישית, מקדמים פעילות גלובאלית חיובית ויוצרים מודעות לסביבה".
במהלך השנה האחרונה צפה אשל ביותר מ-400 סרטים, מהם נבחרו בקפידה 14 הסרטים שישתתפו בפסטיבל. "זה לא ז'אנר שאתה יכול למצוא בו בקלות סרטים", הוא מספר. "בכל שנה אנחנו מנסים לתת פוקוס מסוים, והשנה אנו מתמקדים בכמה נושאים: חמלה, יוגה, העצמה נשית ומודעות סביבתית".
הייחוד בפסטיבל השנה הם האורחים מחו"ל. אחד מהם הוא באבא דז, כוכב הסרט "מין מכושף" שהוקרן בפסטיבל בשנה שעברה ועוסק בטנטרה וריפוי מיני ודוגל בפוליאמוריה. "לאור הצלחת הסרט בעולם הוא יצא לסיור עולמי של הרצאות, מפגשים וסדנאות בנושא הזה, והוא יעביר הרצאה שתתלווה לסרט".
אורחת שניה היא הנזירה ריטה, מורה ידועה לבודהיזם, אשר תרצה על בודהיזם בצמוד להקרנת הסרט "המסע מזנסקר", העוסק במסע שעוברים מספר ילדים טיבטיים מזנסקר הנידחת שבצפון הודו, למקום בו יוכלו ללמוד את השפה והמסורת הטיבטית. בסך הכל צפויות במהלך ארבעת ימי הפסטיבל 13 הרצאות על הסרטים עצמם או על נושאים קשורים.
מבין המבחר העשיר של הפסטיבל, בולטים שלושה סרטים. הראשון שבהם הוא הסרט שיפתח את הפסטיבל – "ברנינג מן: מסע באוטופיה" (Burning Man: Voyage in Utopia). זהו סרט תיעודי המסקר את אחד הפסטיבלים הידועים והמיוחדים בעולם. ברנינג מן התחיל כהרפתקה חד פעמית בתחילת שנות ה-80 באחד מחופי סן פרנסיסקו, במסגרתה התאספה קבוצה של אנשים כדי לשרוף בובת איש. הם חזרו ועשו זאת שנה אחר שנה, ובכל פעם הגיעו למקום יותר ויותר אנשים. לקראת סוף שנות ה-80 הם העבירו את האירוע לעיר הסלע השחור בנבאדה. המקום הוא קרקעית אגם יבשה וצחיחה, ומדי שנה מאספים בו עשרות אלפי אנשים לפסטיבל של שבוע, המאפשר לכל אחד להוציא את הצד היצירתי והייחודי שלו בכל דרך אפשרית.
הסרט עוקב אחר כמה דמויות הקשורות בפסטיבל, כולל אחד ממארגניו המקוריים המספר על ההיסטוריה של הפסטיבל; אומן ידוע הבונה מקדש אומנותי מרהיב ההופך לאתר הנצחה וגם מקום לחתונות; חובבי צניחה חופשית העולים שוב ושוב לאוויר כדי לצנוח בסמוך למקום; ועוד. המארג האנושי המגוון; עוצמת הכנות והחופש שיש בפסטיבל; והביטוי האישי המרהיב פעמים כה רבות, הופכים את הביקור בברנינג מן לחוויית חובה. ואם לא, אז לפחות לראות את הסרט.
"הילינג: ניסים ומסתורין וג'ון אלוהים" (Healing miracles mysteries and John of God) עתיד לזעזע את מה שאתם יודעים ומבינים על הגוף האנושי ועל יכולת הריפוי. הסרט התיעודי מספר את סיפורו של ז'אאו טייקש'רה דה פאריה, הידוע כג'ון אלוהים, מרפא ברזילאי הידוע כמחולל ניסים. הוא מקיים מספר ימים בשבוע מרפאה חופשית, אליה מגיעים אנשים מכל רחבי העולם כדי למצוא מרפא למחלות שלהם. ג'ון אלוהים הוא הילר ומתקשר, העובד עם קבוצה של ישויות שהיו בגלגולים קודמים מרפאים מסוגים שונים.
הוא ידוע כמי שעוזר לאנשים להחלים, גם ממצבים סופניים, והוא עושה זאת באופן אנרגטי, לעיתים תוך ביצוע ניתוחים פיזיים לכל דבר. אלו נעשים ללא הרדמה או חומר חיטוי, לשם עזרה בריפוי, והמנותחים אינם חשים בכאב או סובלים מזיהומים. כמה מהם מוצגים בסרט, ולרגישים מביניכם הם עשויים להיות לא קלים לעיכול. מי שיכול להכיל את החלקים הבוטים הללו נחשף לסיפורי ריפוי מעוררי השתאות. סיפורים אלו יכולים להוות השראה עבור מי שמתמודד עם מצבים ומחלות שונות הנחשבים כבלתי אפשריים לשינוי ולריפוי.
"קומארי: הגורו המתחזה" (Kumare) עשוי לבלבל אתכם. לרגעים נדמה שהסרט התיעודי הזה הוא בכלל סרט דרמה קונבנציונאלי, שכן הסיפור שלו הוא בלתי ייאמן. מדובר באמריקאי, בן למשפחה הודית-דתית, העונה לשם ויקראם גנדי. כמי שהטיל ספק בדת שלתוכה גדל, הוא החליט לבחון את הנושא לעומק ובצורה ייחודית. המטרה שלו הייתה להוכיח לאנשים שהם אינם זקוקים לגורו חיצוני, ולשם כך הוא החליט להפוך לגורו. הוא אימץ שם, מבטא ונקודת מבט; למד יוגה ומדיטציה והמציא תנוחות ותנועות משל עצמו; יצר פילוסופיית חיים אותה העלה על הכתב; והחל להציג את עצמו בתור יוגה מאסטר הודי שהגיע לאמריקה.
הוא כבש במהרה תלמידים רבים, בהם כמה קרובים במיוחד, אותם ליווה בתהליך פסיכולוגי-רוחני שהמציא לצורך הסרט. לאורך כל הזמן הוא רומז לכולם שהוא עובד עליהם, אך איש אינו מפקפק, עד שבסוף התהליך הוא "יוצא מהארון" וחושף בפניהם את זהותו האמיתית. זהו סרט עשוי היטב, מצחיק בחלקים, המעורר מחשבה על יחסי תלמיד-מורה, על כוחה של אמונה ועל פשטותה של האמת – ומורכבותו של השקר. התגובות של תלמידיו הנאמנים בסוף הסרט רק מגבירים את המורכבות, והופכים את הסרט לחוויה חשובה עבור כל מי שהולך במסע רוחני, ובכלל.