אחד האיסורים הכי משמעותיים ובולטים בתענית יום הכיפורים הוא האיסור לאכול ולשתות. בכל זאת, האדם צועד על קיבתו ואפשר לומר שחלק נכבד מחיינו סובב סביב המזון והמשקאות שאנו צורכים. בדיוק בגלל זה נקבע הציווי להימנע מאכילה ומשתייה ביום הקדוש, כדי להתנתק מהצרכים והחשקים הגשמיים ולהפוך להיות בדרגה של מלאכים, ולו רק ליום אחד. 

אבל מה קורה אם מישהו חולה? או להבדיל אישה יולדת? ומה במקרה של חייל שיוצא אל הקרב? כמו תמיד, גם כאן - לכל כלל יש יוצא מן הכלל. אז החלטנו לעשות לכם סדר בבלאגן ובהלכות הצום של יום כיפור. 

>> זמני כניסת ויציאת צום יום כיפור

רגע לפני...

רגע לפני שהצום מתחיל, בואו נדבר על היממה שלפני. גם כאן יש איסור או לפחות מנהג והוא - ההפך מלצום. מהתורה יש מצווה לאכול כמה שיותר ביום שלפני יום כיפורים ובמאכלים ערבים לחיך במיוחד. יש שסוברים כי זה על מנת להקשות על הצום (מכיוון שמרגילים את הקיבה להרבה אוכל) ויש שאומרים שזה על מנת להקל על הצום ולהכין את הגוף לקראתו. מה שבטוח - לאכול, לאכול, לאכול. אה כן, וגם לשתות. 

רוצים להתעדכן בזמני כניסת ויציאת שבת? לחצו כאן >>

מי צריך לצום ביום הכיפורים?

בגדול? כולם. ללא יוצא מן הכלל. בניגוד לצומות שונים ואחרים במעגל השנה היהודי, יום כיפור נחשב ליום הקדוש מכולם ולצום החמור מכולם. על פי התורה מי שעובר על האיסורים ביום הזה חייב כרת. 

אז מי בכל זאת פטור מהצום ביום כיפור? יש כמה מקרים חריגים שמקבלים פטור מהצום, אבל גם במקרה של פטור מדובר על אכילה מועטה לצורך בריאות ורפואה:

יולדת

ילדת? קודם כל מזל טוב! ההלכה אוסרת על אישה יולדת לצום בשלושת הימים הראשונים ללידה (אפילו אם היא ממש רוצה ומרגישה שהיא מסוגלת). החל מהיום השלישי ועד לשבוע אחרי - רשאית לצום במידה והיא רוצה. במידה והיא לא אמרה שהיא רוצה לצום - ממשיכיך לתת לה אוכל. במידה ועבר למעלה משבוע מאז הלידה היא חייבת לצום ככל בני האדם. 

אישה שהפילה

לא עלינו, גם לאחר מקרה של הפלה האישה פטורה מהתענית לפי הסייגים של אישה יולדת. במידה ואישה הפילה עובר פעמיים ומעלה - אם הרופאים אומרים שההפלה נגרמה בעקבות התענית, מותר לה לאכול ביום כיפור לפי התנאים של הפטורים. 

אישה הריונית

אישה מעוברת שהריחה איזה מאכל והתעורר בה החשק לאכול, לוחשים לה באוזן שיום כיפור היום. אם היא נרגעה ועבר לה החשק, לא אוכלת, אבל אם עדיין מרגישה את הדחף - מאכילים אותה עד שיעבור לה. 

ילדים מתחת לגיל בר/בת מצווה 

עד גיל 9 אסור לילדים לצום את הצום במלואו, אפילו אם הם רוצים. בין גיל 9-11 מחנכים את הילדים לצום כפי יכולתם וכוחם. אם הילד/ה בן 11-12 והוא בריא ויכול לצום - צם כל היום. לאחר גיל מצווה (בנות -12 ובנים- 13) צמים כרגיל, ככל האדם.

חולה שיש בו סכנה או זקן שתש כוחו

חולה שנמצא בסכנת חיים פטור מהצום. כמו כן, חולה שהרופאים הזהירו אותו שאם הוא לא יאכל הוא עלול להזיק לעצמו - אסור לו להחמיר ולצום ומאכילים אותו לפי התקנות לפטורים. במידה ויש חולה שאין בו סכנה אבל מתעקש לאכול, למרות שהרופאים אומרים שאינו צריך - נותנים לו לאכול. גם זקנים שתש כוחם מהתענית ויש חשש סכנה לחייהם - נותנים להם לאכול. 

חייל בפעילות מבצעית

על פניו, חייל בשירות צבאי חייב לצום על פי ההלכה ככל האדם, אלא שלאחרונה הרבנות הצבאית הפיצה הנחיות הלכתיות מפורטות לבעלי התפקידים השונים בנושא אכילה ושתייה בצום. ככלל, פעילות מבצעית אקטיבית מתירה אכילה ושתיה במהלך הצום, מכיוון שמדובר במצב של פיקוח נפש.

מתעניינים בזמני כניסת ויציאת השבת בירושלים? לחצו כאן >>