התייעצות עם קוראים בקלפי טארוט, נומרולוגים, אסטרולוגים או קוראים בקפה כבר מזמן הפכה להיות פופולארית בקרב כל שכבות האוכלוסייה. לא מעט אנשים פונים ליועצים כאלו כאשר הם עומדים בצומת בחיים, ופעמים רבות מקבלים גם תשובות שמנחות אותם. אולם מאז ומתמיד עומדת השאלה האם המידע הזה נכון. ספר חדש שנקרא "מכונת השקר", אותו חיברו מריאנה בר ופרופ' גרשון בן שחר, סוקר באופן מקיף את הפרקטיקות השונות, ביניהן גרפולוגיה ופוליגרף, אשר נחשבות בעלות יומרה מדעית, ומבטל אותן לחלוטין.
לעמוד הפייסבוק mako רוח עשיתם לייק?
"פוליגרף מסוכן לדוברי אמת"
"חשבנו שיהיה חשוב לכתוב ספר פופולרי על הפרקטיקות הללו, ולנסות לחקור גם איך הן עובדות, למה הן עובדות ולא פחות חשוב, למה אנשים מאמינים בהן, וכל המנגנון הפסיכולוגי שמסתתר מאחורי האמונות האלו", אומר פרופ' אמריטוס בן שחר, פרופ' במחלקה לפסיכולוגיה של האוניברסיטה העברית בירושלים. "הפרקטיקות הללו פופולריות ולעיתים נעזרים בהם לקבלת אנשים לעבודה ובהקשרים פליליים. חשוב שמי שעומד להיבדק בפוליגרף, למשל, יידע מהם הסיכונים שעומדים בפניו, ומדוע זה מהווה סכנה דווקא לדוברי האמת".
עוד כתבות בערוץ הרוח:
- מה אתם יודעים על החלומות שלכם?
- ויראלי: מה אנשים הכי רוצים לשנות בגוף שלהם?
- לכל מחשבוני האסטרולוגיה והנומרולגיה של mako
החלק הראשון של הספר עוסק בפרקטיקות שנקראות "קריאה קרה", כלומר אסטרולוגיה, קלפי טארוט, קריאה בכף יד, בכדור בדולח, או בקפה. "הכל פועל לפי אותו עקרון בדיוק", אומרת בר, מתרגמת ספרותית ומחברת. "אלו הן פרקטיקות שאין להן יומרה מדעית אבל זוהי תעשייה שמגלגלת הרבה כספים". החלק השני של הספר מוקדש לגרפולוגיה ולפוליגרף, פרקטיקות בעלות יומרה מדעית. "התבססנו על הרבה מאוד מחקרים בארץ ובעולם, גם על מחקרים שערך גרשון על גרפולוגיה ופוליגרף", אומרת בר. "יש חוקר בשם היימן שחקר את הקריאה הקרה וכתב ספרים בנושא, בתחילה הוא עצמו התפרנס מקריאה קרה, ובגלל אירועים שקרו לו הקדיש את חייו למחקר על הנושאים האלו".
בן שחר, שחקר שנים רבות את תחום הפוליגרף, מציין שזוהי סוגיה מורכבת יותר. "תלוי באיזו טכניקה משתמשים ומהן השאלות ששואלים. הטכניקה המקובלת שבה משתמשים מיועדת לבדוק האם אדם משקר על ידי שאלות ישירות. אנו מראים שאין לה כל בסיס ותוקף מדעי והיא מהווה סיכון גדול דווקא לדוברי האמת. בחקירה פלילית לדוגמא, כאשר שואלים חשוד 'האם רצחת מישהו?' זו מלכודת. התגובות הפיזיולוגיות מושפעות מהמון גורמים: הפתעה, ריגוש, מאמץ מנטלי. השאלה הזו מהווה איום גם לחשוד שהוא חף מפשע, כיוון שהסכנה היא שחשוד זה יגיב חזק יותר לשאלה על הרצח מאשר לשאלת ביקורת כגון 'האם פגעת באדם כלשהו בחמש השנים האחרונות?', ולכן, הפוליגרפיסט יסווג אותו כאשם ברצח. אמנם הפוליגרף אינו קביל בבתי המשפט כאשר מדובר במשפט פלילי, אך הוא קביל במשפט אזרחי בהסכמת שני הצדדים המתדיינים, וכן משתמשים בזה לסינון בטחוני".
"אנשים רוצים שיחליטו בשבילם"
"כולנו זקוקים לאמונה, לנחמה ולעידוד", אומרת בר. "אנו חיים בעולם שמצד אחד מפגיז אותנו במידע ואפשרויות ומצד שני אין לנו כלים לקבל החלטות שקולות במצב של אי ודאות. כל יום אנחנו צריכים לקבל החלטות וכיוון שקשה לנו להחליט, אנו מטילים את האחריות על אדם אחר שהחלטנו שהוא בעל כוחות מופלאים, וייתן לנו את מה שנרצה לדעת: אם להתחתן או לא, אם להגר מהארץ או לקנות דירה.
"חשוב לנו להבהיר, שהספר נכתב מתוך אמפתיה לצורך להאמין ולאנשים שמאמינים, הכעס שלנו מופנה כלפי אנשים שמנצלים את הצורך הזה. רוב המתקשרים שרלטנים, ויש להם צוותים שאוספים מידע, עם זאת, יש ביניהם כאלה שאכן מאמינים בכוחות שלהם וזוהי תופעה מרתקת. אנו חושפים בספר את המנגנון שעומד מאחורי האמונה שלהם ומאחורי האמונה בכלל: באופן כללי, היות שהצרכנים משתפים פעולה לאורך כל הדרך, הקוראים מתחילים להאמין בכוחותיהם המופלאים. אנשים דומים זה לזה יותר ממה שהם חושבים, וכך גם הבעיות שלהם.
"הספקים של הפרקטיקות הללו, הם אנשים פיקחים, על פי מראה חיצוני של אישה, למשל, כמו לבוש, תכשיטים, תספורת - הם מסיקים על הרקע הסוציו-אקונומי שלה. היום יש אינטרנט, אבל תמיד אפשר היה לאסוף מידע, כשהאישה מתיישבת מולם, הם משתמשים באביזר, כמו טארוט או בדולח כדי להרוויח זמן לחשוב מה להגיד, אז הם מתחילים לזרוק חצאי משפטים, אם העיניים בוהקות האישה שמולם מאשרת ואז הם ממשיכים באותו קו, אם התגובות לא מעודדות, הם ישנו את הקו.
"זה מקומם אותנו. אנשים ללא שום הכשרה גורפים עשרות אלפי שקלים בחודש, לא רק אנשים פשוטים פונים ליועצים כאלה, גם אנשי עסקים, אנשי תקשורת ופוליטיקאים".