שביל ישראל, שאורכו למעלה מאלף קילומטרים, מזמן מדי שנה מטיילים רבים מישראל ומכל העולם, שחורשים את מדינת ישראל לאורכה, מגלים את פינות החמד היפות ביותר בארץ ונהנים מחוויה ייחודית בלתי נשכחת. לאורך השביל אפשר למצוא הרבה מאוד נקודות עצירה מרתקות, פעילויות מרתקות ומקומות לינה מיוחדים – ויש מתחמים שמשלבים את כולם, כמו אלו שהוקמו על ידי "מלאכי שביל ישראל".
רשת מלאכי שביל ישראל מורכבת מאנשים שחיים, מתגוררים, עובדים ויוצרים במגוון נקודות הנמצאות על תוואי השביל. אותם אנשים, או "מלאכים" אם תרצו, בחרו לפתח את שביל ישראל ולפתוח את דלתם וליבם בפני מטיילי השביל, שיכולים ליהנות מנקודות עצירה, אוכל ושתייה, לינה ואפילו פעילויות מעשירות וחווייתיות, והכול בהתנדבות מלאה מתוך רצון לתרום ולעזור.
פרויקט המלאכים של שביל ישראל, שהחל ממש בימיו הראשונים של השביל, הפך את שביל ישראל לאטרקציה שמושכת אלפי מטיילים מדי שנה ומאפשרת להם ליהנות מנקודות עצירה נוחות בהן אפשר "להטעין מצברים" לפני שממשיכים לנקודה הבאה. עצרנו לשיחה את מלאכי השביל הוותיקים ביותר, הד ובתיה שמואלי מכפר האומנים עין הוד, שנמצאים היום בשליחות בקהילה היהודית בקייפטאון, דרום אפריקה, יחד עם שלושת ילדיהם, ופתחו את דלתם בפני מטיילים בשביל ישראל כבר בשנות ה- 90':
"הסיפור שלנו עם שביל ישראל התחיל לפני 23 שנים, כאשר השביל היה בתחילת דרכו", מספר הד. "חזרתי מטיול ארוך בין שבטים שונים במזרח אפריקה והקמתי סטודיו לפיסול, בו אני בונה פרויקטים אומנותיים גדולים בארץ וברחבי העולם. כיוון שהסטודיו שלי נמצא ממש על השביל עצמו, פגשתי מדי פעם מטיילים שחלפו לידי בזמן שעבדתי על הקמת המתחם".
עושים טוב ויכולים לצאת למסע של פעם בחיים! להרשמה ולפרטים נוספים>>
זאת הייתה תקופה אחרת", נזכר הד. "לא היו סימונים מסודרים, המטיילים הלכו בקצב מהיר של עשרות ק"מ ביום ועצרו לישון באוהלים. כל נושא האירוח כלל לא היה קיים. התחלנו להזמין את המטיילים לשבת איתנו, לשתות משהו ולהישאר לישון. פניתי אל דני גספר, איש מיוחד ואחד מיוזמי שביל ישראל, שמטיילים רבים היו מתייעצים איתו. סיפרתי לו על החזון שלנו, על איך שהסטודיו שלנו יכול לעזור למטיילים בכל מה שהם צריכים וככה זה התחיל להתרומם. המטיילים שינו את סדר המסלול ותיכננו את העצירה שלהם אצלנו, בעין הוד".
"גלים של מטיילים התחילו להגיע בכמויות"
הד מספר כי כאשר בתיה והוא החלו לארח מטיילים, הם לא דמיינו לאן זה יכול להתפתח: "אירחנו ועזרנו בצורה ספונטנית, ופתאום המקום שלנו החל לרוץ מפה לאוזן וברחבי האינטרנט. גלים של מטיילים התחילו להגיע לכמויות". הזוג אירח תחילה בביתו, וכאשר נולדו להם ילדים וכמות המבקרים המשיכה לעלות, הם בנו מבנה קטן בסמוך לביתם ולסטודיו.
"ככל שהגיעו יותר מטיילים, כך גברה ההתעניינות במה שאנחנו עושים והרבה מאוד אנשים שהתגוררו או עבדו בנקודות עצירה בשביל ישראל רצו לפתוח את ביתם, ובעיקר את ליבם, ולארח מטיילים. כך נולד כל הרעיון המקסים הזה של "מלאכי שביל" שעושים את זה בנתינה אדירה ומכל הלב. בראייה לאחור, אנחנו מתרגשים לדעת שהמיזם הנפלא הזה החל אצלנו בסטודיו".
"עם השנים הפופולריות של השביל גדלה, אנשים נוספים הצטרפו ומיזמים חדשים נפתחו בנקודות שונות ברחבי השביל, עד שנוצרה רשת התנדבותית גדולה שנקראת היום "מלאכי שביל ישראל". גם אנחנו גדלנו, ולקחנו את האהבה שלנו לאירוח צעד קדימה: הקמנו מתחם מקסים שמשתלב בטבע, עם טרסות אבן ופינות לינה מיוחדות. פיתחנו מגוון רחב של פעילויות תוכן לקבוצות שונות שבאות לחוות משהו ייחודי, יחד עם סדנאות אומנות איכותיות. היום המטיילים לא עוצרים רק כדי לישון, אלא גם כדי ללמוד, לחוות ולעשות".
"מפגשים שמחממים את הלב"
"להערכתי, עד היום התארחו אצלנו כבר מעל ל-20,000 מטיילים מהארץ ומרחבי העולם", מספר הד בהתרגשות. "גם היום, כשאני בדרום אפריקה, אני מקבל הרבה הודעות ממטיילים ואחותי יעל מקבלת אותם בסטודיו ועוזרת במה שצריך. לא את כולם יוצא לי לפגוש באופן אישי, אבל יצא לי הרבה פעמים שפגשתי אנשים בארץ ובמקרה וכאשר שומעים שאני מהסטודיו בעין הוד, מספרים שהתארחו אצלי לפני הרבה שנים וכמה טוב שזה עשה להם. כל מפגש כזה מחמם את הלב".
"הסגנון של המטיילים שונה, ופוגשים הכול מהכול. מטיילים בקבוצה גדולה, מטיילים בודדים, משפחות או תיירים. המשותף בין כולם זה הלב הרחב, הסובלנות והסקרנות. יש חבר'ה שישנים ומתקפלים בזריחה, יש כאלו שנשארים לעשות איתנו שבת ואפילו אנשים שנשארים כמה ימים ועוזרים לנו לבנות ולשפץ את המתחם. מעולם לא הייתה לנו חוויה שלילית עם עובר אורח. ההליכה בשביל ישראל עושה את האנשים שמחים".
"הכי מרגש זה לפגוש את החבר'ה מחו"ל שמתאהבים במקום. אני מאמין שכאשר הם חוזרים לארץ שלהם הם משמשים כשגרירים טובים של מדינת ישראל".
"לקום כל בוקר עם דרייב של עשייה חיובית"
בקיץ הקרוב בני הזוג שמואלי צפויים לארח במתחם שלהם את חברי הנבחרתCoca-Cola WOW 2021 שתורכב מצעירים המתנדבים במהלך חופשת הקיץ. הפרס הגדול בקמפיין Coca-Cola WOW 2021 הוא טיול חווייתי בשביל ישראל, והמעבר בנקודת ההתחלה של מיזם "מלאכי השביל" יהווה סגירת מעגל נהדרת עבורם ועבור בתיה והד.
"מאוד אהבתי את הרעיון ואת שיתוף הפעולה יחד עם נבחרת Coca-Cola WOW, במסגרתו חברי הנבחרת יבקרו במקום, ישמעו על המיוחדות שלו ואף יתנדבו בו. אנחנו מאמינים בלקום כל בוקר עם הדרייב הזה של עשייה חיובית, בדיוק כמו הצעירים שמתנדבים בכל הארץ. יש משהו מדהים בכך שאדם בוחר לעזוב לזמן מה את העיסוק היום יומי שלו בפרנסה, תדמית או כל דבר אחר שכובל אותו, ויוצא להרפתקה חדשה שבה הוא פוגש מגוון רחב של אנשים, בעלי חיים, צמחים ונופים, אבל בעיקר – הוא פוגש את עצמו. וברגעים האלו אנחנו גם זוכים לפגוש אותו".
גם אתם רוצים לעשות טוב ולצאת WOW? ההשתתפות מיועדת לגילי 18-16. להגשת מועמדות יש להיכנס לאתר האינטרנט של "קוקה-קולה" בכתובת www.cocacola.co.il ולמלא את דף ההרשמה המצורף.
עמותת רוח טובה מקבוצת אריסון, מחברת בין מתנדבים לעמותות, באמצעות מנוע חיפוש מתקדם בו ניתן למצוא התנדבות בהתאמה אישית לפי הזמן, המקום ותחום ההתנדבות המבוקש. רוח טובה נמצאת בקשר עם אלפי עמותות וכלל הרשויות המקומיות במטרה לעודד את ההתנדבות בישראל. העמותה משתפת פעולה עם קוקה-קולה זו הפעם הרביעית בפרויקט הדגל Coca-Cola WOW 2021 בו לוקחים חלק אלפי צעירים וצעירות בהתנדבות ועשיית טוב.