מרתה דגן, בת 77, במקור ממושב ניר צבי, אם לשלושה ילדים וסבתא ל-9 נכדים יכולה בקלות לנצח בכל תחרות של "אליפות הספורט לסבתות". היא הייתה אשת צבא במשך 16 שנה, מתגוררת כבר 7 שנים באחוזת ראשונים ומבלה הרבה זמן בחדר הכושר ובחוגי הספורט. ליתר דיוק - בין שעה לשעתיים כל יום, וגם עושה, בנוסף כ-10,000 צעדים ביום בהליכות בחוץ.
לא מתכוונת לעצור
"בשנת 1988 חליתי בסרטן", מספרת מרתה, "החלמתי ממנו עם החלטה לחיות חיים בריאים, ומאז ואני מיישמת זאת מאז מדי יום. אני משלבת פעילות ספורטיבית שעושה טוב גם לגוף וגם לנשמה. מתיחות, אימוני כוח אירוביים. פילאטיס, יוגה, פלדנקרייז, התעמלות לגב, טאי צ'י ועוד. גם אמרו לי שהצלחתי להשפיע על חבריי למקום לעשות ספורט ואני שמחה על כך. אני חושבת שכל אחד, במיוחד בגיל השלישי, צריך להשקיע בבריאות הפיזית והנפשית שלו. לי באופן אישי זה גורם לי להרגיש בריאה, חזקה ושמחה".
מרתה, הדיירת הסופר ספורטיבית באחוזת ראשונים, בית דיור מוגן בראשון לציון, מסבירה כי בעיקר בגיל המבוגר, כשהגוף לא לגמרי חזק, ופעילות גופנית דורשת לעתים מוטיבציה ומאמץ גופני, לא כולם מצליחים להשקיע ולהתמיד בזה. היא בכל מקרה, לא מתכוונת לעצור. בנוסף להשתתפות בחדר הכושר ובחוגים בתוך הבית, היא כאמור מקפידה לצעוד בחוץ. התוצאות והמדדים שלה גבוהים גם ביחס לאנשים צעירים ממנה.
מלבד פעילות ספורט מדי יום, מקפידה מרתה על צריכה של תזונה נכונה. איזון בין פחמימות, שומנים וחלבונים. היא חקרה בעצמה מה מתאים לגוף שלה, ואימצה תזונה בריאה מותאמת. אין ספק שהיא ראויה לכל תואר הקשור לאליפות ספורט בגיל השלישי, אבל אחרי שמבינים שהיא גם בעלת תואר במדעי הרוח ותואר במשפטים - וזאת אישה שהחליטה שהיא מנהלת את החיים שלה ולא הם אותה, ועושה את זה בגילה המכובד בהתמדה מעוררת התפעלות - לא נותר אלא להוריד בפניה את הכובע. שאפו מרתה.
מרדכי זלאי, בן 88, במקור מבאר שבע, לשעבר סמנכ"ל בכימיקלים ישראל, מתגורר כבר ארבע שנים באחוזת ראשונים. חדר כושר הוא ראה, בפעם ראשונה בחייו, באחוזה. מאז הוא מגיע אליו מדי יום בהתמדה ראויה לציון.
"כאשר הייתי ילד הייתי עושה הליכות אבל האמת שבמשך החיים לא ממש הקפדתי על ספורט", מספר זלאי, "הפעם ראשונה שראיתי בחיים שלי חדר כושר זה היה כאשר הגעתי לאחוזה, וזה תפס אותי. כל יום אני עושה שעה וחצי ספורט - שעה על הליכון ואחר כך התעמלות מכשירים. בנוסף אני משתתף גם בחוגי תנועה וספורט כמו טאי צ'י, ריקודי עם, ריקודים סלוניים, חוג 'ניה', שזה ריקוד בתנועה, ומרגיש, איך לומר, מצוין!".
עצה של ספורטאי
כשביקשנו מזלאי שייתן לנו טיפ הוא השיב: "חשוב להתאמן כל יום, אפילו מעט, אבל להתמיד. בגיל המבוגר חייבים לשמור על פעילות גופנית, אחרת מתנוונים מהר. אחרי ספורט אני מרגיש נהדר ואני לא מוותר על זה".
ההישגים של מרדכי בחדר הכושר באמת מרשימים מאוד, גם ביחס לצעירים ממנו בהרבה. להתמיד מדי יום באימוני כושר של שעה וחצי, ואחר כך עוד לרקוד ריקודים סלוניים, זלאי אכן נראה נמרץ, אתלטי ועם חיוניות הכוללת חיוך תמידי. לה דולצ'ה ויטה - החיים היפים בגיל השלישי באחוזת ראשונים.
רוצים לשמור על הכושר גם? הנה כל הטיפים
אז איך גם אתם תוכלו לשמור על כושר בגיל השלישי? הנה כמה עצות בריאות באדיבות אלחנדרו גליקסברג, מנהל מועדון הספורט באחוזת ראשונים:
הליכה - הליכה היא פעולה מאוד מומלצת לבני הגיל השלישי. כ-25 דקות ביום, בלי מאמץ, בדרגת הקושי הטבעית של כל אחד. היא תורמת לפעילות אירובית, לבבית, סיבולת לב ריאה וקליטה חמצן (co2).
פעילות אירובית - פעילות אירובית חשובה מאוד לבני הגיל השלישי משום שהיא תורמת ומפתחת את הסיבולת. אפשר לעשות הליכון, אופניים או מכשיר חתירה כחצי שעה.
פעילות כוח - פעילות כוח עוזרת לשמור על הקיים, מפתחת אנרגיה בשרירים ועוזרת גם לצפיפות עצם, החשובה מאוד בגיל הזה בו רבים סובלים מאוסטופורוזיס (בריחת סידן).
תרגילי שיווי משקל - בני הגיל השלישי עלולים לסבול מחוסר שיווי משקל מסיבות שונות. רצוי וחשוב לפתח את שיווי המשקל והיציבה בתרגילים מותאמים אישית.
גמישות - פיתוח הגמישות נעשה באמצעות תרגילים מיוחדים. גמישות חשובה מאוד ומסייעת ליכולת לבצע פעולות יום-יומיות עצמאיות כמו שמירה על היגיינה, החלפת בגדים ועוד.