עם השנים, חלק מהשינויים הגופניים שאנו חווים מקשים על איכות השינה שלנו. גם אם השינויים האלו נראים "טבעיים", הם אינם גזרת גורל ויש מה לעשות בנדון.
למשל, אחת מבעיות הבריאות הנפוצות ככל שמתבגרים היא כידוע כאבי הגב. גם אם הם הופיעו בגיל מוקדם יותר, זה בדרך כלל השלב בו הם יחמירו. אותם כאבים גורמים לאי נוחות עצומה ומקשים על התפקוד היומיומי ולא פחות חשוב מכך – על איכות השינה שלנו בלילה. במקרים רבים, הפתרון לבעיה טמון במזרן ובמיטה עליהם אנחנו ישנים.
"איכות השינה שלנו נמצאת הרבה פעמים בירידה עם השנים, מסביר מנכ"ל System Swiss בישראל, איציק פלד. " בגילאים האלה, כאשר בוחרים מיטה, רצוי לשים לב קודם כל שהיא תהיה עשויה מחומרים רכים ככל האפשר, שיקטינו את הלחץ הנוצר על הגוף כמו מיטות המרופדות בעור או עשויות מבדים שונים. אם מדובר בכל זאת במיטה שעשויה מחומרים קשים יחסית, דוגמת עץ, חשוב שהדפנות שלה לא תיצורנה עומס משקל ושפינות המיטה תהיינה מעוגלות".
"בנוסף, מומלץ מאוד לשים לב מהו הציפוי של המזרן עליו ישנים, מכיוון שבכוחו להשפיע על איכות השינה שלנו בכל גיל, ועל אחת כמה וכמה בגיל מבוגר".
מיטה מתכווננת לעצמאות ולנוחות
לדברי פלד, המיטות המתכווננות והתקדמות הטכנולוגיה בתחום, שיפרו בצורה דרסטית את השינה בגיל המבוגר ואת התחושה האישית. "המיטות המתכווננות עשויות להחזיר למבוגרים חלק לא מבוטל מהעצמאות שלהם, שרבים מאבדים עם השנים. אובדן העצמאות עלול להשפיע על מצבו הנפשי של האדם ובמקרים קיצוניים אף להביא למצבי בדידות או דיכאון. המיטה מקלה על השכיבה, הקימה ושינוי התנוחות במהלך השינה".
יתרון חשוב נוסף של המיטה המתכוננת הוא שהיא מציעה שליטה על גובה הרגליים. בקרב האוכלוסיה המבוגרת, ישנה ירידה תפקודית ושינה "פסיבית" ללא זרימה נאותה של חמצן ודם לאיברים, אשר עלולה להביא לבעיות בריאותיות שונות. הרמה נכונה של הרגליים, המתאפשרת באמצעות המנגנון המתקדם שבבסיס המיטה, עשויה לשפר בצורה משמעותית את זרימת החמצן והדם בגוף.
עם השנים, חלים כידוע גם שינויים במבנה העצם ובכמות הסידן שבגופנו. שינויים אלו צריכים להילקח בחשבון בבחירת המזרן עליו אנחנו ישנים. ההמלצה הברורה בעניין זה היא להעדיף מזרנים בעלי התנגדות נמוכה ככל האפשר, שלא יגרמו ללחץ נגדי על מערכת השלד והשרירים אצל המשתמש.
תמיכה בגב ובעמוד השדרה
אף שאין בדרך כלל משמעות אמיתית להגדרה "אורתופדי" בכל מה שקשור למזרנים, מה שחשוב לזכור הוא שמזרן צריך להציע תמיכה אנטומית שווה לחלקי הגוף השונים ולהפחית את הלחצים המצטברים בנקודות ה"בעייתיות" בגופו של האדם המבוגר - בעיקר בגב ובעמוד השדרה.
בחירת בד המזרן היא עניין אינדיבידואלי שכדאי לשים גם אליו לב. יש אנשים עבורם חומר סינטטי הוא המומלץ, ולעומתם כאלו שיעדיפו למשל כותנה. מבוגרים רבים סובלים מאלרגיות או מרגישות לחומרים שונים, קושי שחייב ללוות אותם בבחירת המזרן.
מיטות מתכווננות לשינה טובה: עדיף שני מזרנים נפרדים
המיטה המתכווננת נשלטת באמצעות שלט המחובר למנגנון החשמלי של המיטה. המיטה מחולקת לשלושה חלקים – עליון, מרכזי ותחתון – על כל אחד מהם ניתן לשלוט בצורה פשוטה.
הדור המתקדם של המיטות המתכווננות מציע שליטה לא רק על המיטה עצמה, אלא גם על המזרן. מזרן אשר מסוגל אף הוא לשנות את זוויתו באותה לחיצת כפתור, מקנה למיטה יתרונות נוספים. האדם השוכב במיטה מתכווננת יכול לשנות את התנוחה בה הוא נמצא, ללא צורך בקימה או ביציאה מהמיטה. עבור בני גיל הזהב הסובלים מקשיי התניידות מחמת גילם או כתוצאה מבעיה בריאותית, מדובר ביתרון משמעותי אף יותר.
"מעל גיל 60, מומלץ להשתמש בשני מזרנים נפרדים במקום במזרן זוגי אחד", מדגיש פלד. "ההחלטה על שני מזרנים נפרדים מאפשרת לכל אחד מבני הזוג להתאים לעצמו את המזרן האידיאלי מבחינת רמת הקושי הרצויה והנוחה עבורו. סיבה מרכזית נוספת למזרנים נפרדים היא פשטות התחזוקה - הרבה יותר קל להפוך את המזרן ולנקות אותו, להחליף מצעים (לכל מזרן מצעים של מיטת יחיד) ולבצע פעולות אחרות כאשר המיטה מורכבת משני מזרנים נפרדים וקלים יותר".