כשהטכנולוגיה נכנסה לחדר השינה וספציפית למיטה, קיבלנו מיטות יותר מפנקות עם מנגנונים מתכוננים שמותאמים לצרכים משתנים – מקימה ושכיבה קלה יותר ועד צפייה נוחה בטלוויזיה בכל תנוחה רצויה. אבל למיטה יש כידוע שימוש חושב ועיקרי יותר שמשפיע על כל היבט בחיינו – השינה. פיתוחים פורצי דרך שקיימים כיום בשוק מוקדשים כולם לאיכות השינה שלנו ומביאים את תרבות השינה האירופית המפותחת גם לארץ.
המיטה החכמה
כמה פעמים הרגשתם שלא ישנתם טוב בלילה בלי להבין ממש למה? פיתוח חדשני בשם "המיטה החכמה" עשוי לתת לכם את התשובה המדויקת לשאלה וגם פתרון למטרד. איך זה עובד? המיטה המתכווננת החכמה מצוידת בחיישנים שמנטרים את השינה והתפקוד היומיומי שלנו כדי להבין את השפעת השינה שלנו על היום שאחרי. איציק פלד, חוקר שינה ומנכ"ל סוויס סיסטם מסביר: "חיישנים במיטה החכמה אוספים את המדדים של המשתמש במהלך השינה, ומעבירים אותם בבוקר לשעון החכם המגיע עם המיטה (שני שעונים למיטה זוגית). אחד מאותם מדדים, והחשוב מביניהם הוא כמות התזוזות ואופי התזוזות שלנו במהלך השינה. מדובר בפרמטר שיכול להצביע על איכות השינה והאם חווינו שנת REM - השינה העמוקה המוכרת גם כ'שנת החלום', במהלכה אנחנו לא זזים.
"היום שעונים חכמים יודעים לעקוב אחר פרמטרים שונים של שינה, אך הם אינם יודעים להעריך את כמות ואופי התזוזות שלנו בשינה וזה הבדל ענק. המיטה החכמה מאפשרת לנו לדעת במדויק האם ישנו טוב ועד כמה. כדאי לציין שעל פי סקר של חברת השעונים השלישית בגודלה בארה"ב - Garmin, רוב האנשים בכלל לא ישנים עם השעון החכם שלהם. במיטה החכמה לא צריך לישון עם השעון. החיישנים במיטה אוספים כאמור את הנתונים במהלך השינה. כאשר קמים בבוקר מרכיבים את השעון על מנת שימשיך לעקוב אחר התפקוד שלנו במהלך היום וינטר את כמות האנרגיה והסטרס שלנו. במקרה בו הוא מזהה ירידת אנרגיה חדה, השעון מעניק למשתמש המלצה המותאמת למצבו, כמו לאכול, לקחת תנומה קלה או לקום מישיבה ממושכת. זו מעטפת מעקב שלמה שאין בשום מקום אחר.
מיטה נגד נחירות
עוד יתרון משמעותי של המיטה החכמה הוא עבור הנוחרים והנוחרות שבינינו ומי שישן לצידם. "בנוסף לתזוזות, החיישנים במיטה יודעים לזהות נחירות באמצעות מערכת שמע ותנועות פיזיולוגיות", מבהיר פלד. "כאשר ישנו זיהוי של נחירות המיטה משנה תנוחה למצב Anti snor שכולל את הרמת הראש של הנוחר, מבלי להעיר אותו, עד להפסקת הנחירות".
מיטה מתכווננת עם מסגרת גמישה
לדברי פלד, כיום ברור שלמיטה המתכווננת יש תכונות בריאותיות והיא הרבה יותר משדרוג של לייף סטייל או מוצר המותאם לצפייה נוחה בטלוויזיה. "השוני העיקרי בין המיטות המתכווננות של Swiss System לאלו של חברות אחרות הוא המשטח המתכוונן עם המסגרת הגמישה. ישנם מחקרים שונים שהוכיחו שאם מזרן מונח נכון על משטח מתכוונן הוא יכול לשפר את איכות השינה ב-30 אחוז לעומת משטח רגיל. בנוסף, העמידות של המזרן הרבה יותר טובה כאשר הוא מונח על משטח גמיש ואלסטי לעומת משטח קשיח.
"הצרכן הישראלי בדרך כלל חושב שהמשטח צריך להיות חזק וקשה כדי להחזיק את המזרן אבל באירופה הבינו למשטח יש השלכות על אורך חיי המזרן והתמורה שהוא נותן. זו תרבות השינה האירופית".
מהו משטח מתכוונן אלסטי?
"במשטח מתכוונן אלסטי יש אפשרויות ויסות. אנחנו לא חייבים להסתמך רק על רמת הקושי של המזרן ויכולים לעשות התאמות מדויקות יותר של קושי ורכות עבור המשתמש, באמצעות המשטח. לקוח יכול להגיד למשל שהוא אוהב מזרן קשה אבל טיפה פחות מרמת הקשיחות של המזרן שהוא בחר. המשטח המתגמש מאפשר זאת.
"המשטח המתגמש מספק פתרון גם לשתי צורות גב נפוצות – לורדוזיס, כלומר שקע עמוק בגב, וקיפוזיס – גב מקומר וקשתי. המשטח יודע להעניק את גובה התמיכה הרצוי לתבנית של עמוד השדרה, באמצעות 5 דרגות כיוון במשטח אותם הטכנאי יכול לכוון בבית הלקוח".
מזרן מבד אינטנס
הטכנולוגיה לא רק שמאפשרת לנו לישון טוב יותר ולקבל תמיכה משופרת לגב, היא גם מסייעת לנו להירדם מהר יותר. בד האינטנס המשלב סיב אלקטרו סטטי עושה בדיוק את זה.
"לכל לאדם יש כמות מסוימת של חשמל סטטי בגוף", מסביר פלד. "אחד הדברים שגורמים לנו להירדם מהר יותר הוא זמן הפריקה שלו וירידה דרסטית במתח המצוי בגוף. חברת דייסלי הבלגית פיתחה סיב בתוך הבד שמשמש כסוג של הארקה ומוריד את כמות החשמל הסטטי בגוף הרבה יותר מהר. הסיב האלקטרו מגנטי מאפשר מעבר למצב הרדמות לאחר 60 דקות בלבד (עד פי 3 נמוך יותר מכל בד אחר). הסיב יודע לעבור מחיצה של סדין אך אין להניח עליו מגני מזרן. מדובר בבד יחיד מסוגו בעולם, ופטנט רשום בלעדי עבור סוויס סיסטם"
מזרן בטכנולוגית ויסקו בהזרקה
דוגמה טובה לשמרנות של ענף המזרנים והצורך בפיתוחים חדשים בתחום היא הנתון הבא: 90 אחוז מהייצור של מזרנים נעשה עד היום בצורה מסורתית של שכבות. למשל, לכרית הקפיצים מוסיפים, שכבת ספוג, מעליה שכבת לטקס ואז שכבת ויסקו אלסטי. את השכבות עוטפים בבד והא לכם מזרן. טכנולוגיית המזרנים המתקדמת בשם ויסקו בהזרקה מבוססת על יצירת מצע ארגונומי בתבנית המותאמת לאזורי התמיכה והספיגה שגוף האדם צריך.
"מזרני ויסקו בהזרקה הם היחידים המיוצרים בתבנית יציקה היקפית והיחידים המיוצרים ביצור יחידני ולא מתועש", אומר פלד.
"בניגוד לשיטת השכבות במזרן אותן מחברים דבקים, מזרני ויסקו בהזרקה הם גם היחידים בעולם המיוצרים ללא שימוש בדבקים. מדובר בפטנט רשום של חברת האיכות NEW WIND באיטליה, אותה אנחנו משווקים בלעדית בישראל.
"טכנולוגיית ויסקו בהזרקה מבטיחה עמידות הרבה יותר גבוהה למזרן. אנחנו מעניקים 20 שנות אחריות על המזרנים האלה. אני משתמש במזרן ויסקו בהזרקה בעצמי וחופשות במלון הפכו בשבילי לחוויית שינה פחות טובה".
לוויסקו בהזרקה יתרון נוסף - החומר רגיש לטמפרטורה ומשנה את רכותו בהתאם לחום הגוף. תכונה המאפשרת התאמה מדויקת של המזרן לגוף המשתמש, תוך הגדלת פני שטח השינה. ויסקו בהזרקה מפזר את עומס הגוף, מסייע בסחרור מחזור הדם ומונע תופעת עקצוץ.
"ההשקעה בייצור כל מזרן ויסקו בהזרקה מתבטאת במחיר אבל אין ספק שזה היה המזרן היחיד שהיה נמכר היום אם אנשים היו מתנסים בו", מסכם פלד.