מכירים את הרגע המרגש הזה שבו מגיע הביתה מכשיר חשמלי גדול וחדש? אתם מדמיינים את המדפים במקרר החדש סדורים בקופסאות יפות מלאות בכל טוב או את מכונת הכביסה הבוהקת עובדת במרץ ומפיקה בגדים ריחניים. ואז אתם נזכרים במכשיר הישן שעומד בפינת החדר ונועץ בכם עיניים מתגרות, וכביכול אומר "נתקעתם איתי עכשיו לנצח", או לפחות עד שתגייסו כמה שכנים ואנשים טובים שיעזרו לכם להוריד אותו למטה. וגם אז, לאן בעצם אתם אמורים לקחת אותו?
במסע ההסברה של הקרן לתובענות ייצוגיות בשיתוף המשרד להגנת הסביבה תגלו כי בעת אספקת מכשיר חשמלי חדש – זכותכם למסור למוביל את המכשיר הישן בלא תשלום, וכי באחריות המשווק להעביר אותו למחזור. כך תוכלו להיפטר מהמכשיר החשמלי הישן ולפנות מקום בבית, מבלי להזדקק לטובה של חברים ושכנים טובים. באותה הזדמנות יועברו מכשירי החשמל הישנים למחזור, ותזכו לתרום לסביבה נקייה יותר ובטוחה יותר.
הידעתם? לא חובה להחליף מוצרים חשמליים בקצב מסחרר. לפעמים אפשר לקנות גם יד שנייה, או להתאמץ על תיקון המוצרים הישנים שמלווים אותנו שנים. לפני הכול, תשאלו את עצמכם אם אתם באמת צריכים עכשיו מכשיר חשמלי חדש. צריכת יתר היא גורם מזהם בפני עצמו.
אם אין ברירה ונאלצנו לרכוש חדש, יש כמה דברים שצריך לדעת, גם על מה שמגיע לנו כצרכנים.
הופכים את העולם שלנו למקום טוב יותר
מכשירי חשמל עלולים ליצור מפגע סביבתי כשהם מוצבים בשטח הבית או החצר בלא שימוש. הם לא רק תופסים מקום אלא מכילים חומרים מזהמים העשויים לדלוף ולסכן את בני הבית. אם הציוד הישן אינו מועבר למחזור, החומרים הנפלטים ממנו נספגים באדמה, מחלחלים למי השתייה, נפלטים לאוויר ומסכנים את הסביבה והבריאות. נוסף על כך, מחזור מוצרי החשמל מייצר חומרים שאפשר להשתמש בהם לייצור מכשירים חדשים. כך נחסכים כרייה נוספת של מתכות, ייצור פלסטיק ועוד.
כשאנחנו מקבלים אחריות וממחזרים מכשירי חשמל ישנים, איננו רק מרוויחים מקום בבית באמצעות פינוי פשוט וקל שחוסך לנו זמן ו'טובות' מחברים אלא גם הופכים את העולם שלנו למקום טוב יותר ובטוח יותר לחיות בו – והכול בחינם!
לפי החוק, העסק אחראי ליידע אתכם בדבר האפשרות לפַנות מביתכם בלא תשלום את המוצר הישן, ובלבד שמדובר במוצר שנועד לשימוש דומה ובכמות ובמשקל דומים למוצר החדש שאותו קניתם, כפוף למפורט בחוק. לא סיפרו לכם מראש על הזכאות לפינוי בלא תשלום? לא הסכימו לקחת מכם את המכשיר הישן? פנו אל פניות הציבור במשרד להגנת הסביבה.
רק חשוב לזכור שצריך להכין מראש את המוצר הישן לפינוי (למשל ניתוק המוצר מתשתיות הגז, החשמל והמים). ואולם במקרים חריגים יידרש תשלום בעד הפינוי. לדוגמה, אם המכשיר הישן נמצא בקומה שלישית ומעלה בבניין בלא מעלית או שאי אפשר להשתמש במעלית להורדת המכשיר הישן. גם במקרה שהובלת המוצר החדש נעשית באמצעות מנוף או שלצורך הפינוי נדרש פירוק של חלק מהמכשיר (למשל, פירוק דלת של מקרר), תידרשו לשלם בעד פינוי המוצר הישן.
למזער את האשפה המועברת להטמנה
ובשביל מה כל המאמץ? התשובה פשוטה: כאשר מכשירי החשמל יועברו למחזור, יוסרו מהם החומרים מזהמי הסביבה. בחומרי הגלם הממוחזרים שיופקו מהם ישתמשו שוב. לפסולת אלקטרונית יש עוד הרבה מאוד מה לעשות בעבורנו ובעבור הסביבה.
את מוצרי החשמל שאספו מכם מובילים במשאית למתקן טיפול. המשאית נשקלת ופורקת את מוצרי החשמל. בשלב הבא מפרידים בין המוצרים לסוגיהם השונים לפי הטיפול הנדרש בהם. את המקררים מעבירים למפעל מתאים עם טכנולוגיה ייחודית השואבת את הגז, שכן ממקררים יש לשאוב גז לא רק ממערכת הקירור אלא גם מחומרי הבידוד שבדופנות המקרר. תחילה מפרידים את החלקים הניתקים כגון מדפים וכבלים. לאחר מכן מוציאים את הגז והשמן ממערכת הקירור למכלים מיוחדים ומנתקים את המדחס. את המקרר מכניסים למערכת מיוחדת הגורסת אותו בקפסולה סגורה כדי שגזי הקירור המשתחררים מחומרי הבידוד בעת גריסתו יישאבו אליה. בתום הגריסה מופרדים באופן ממוכן חלקיקי מתכת, פלסטיק, חומר הבידוד והגז – כל אחד בנפרד. כך נוצרים חומרים מובחנים ואיכותיים שאפשר להשתמש בהם לאחר עיבוד ולמזער את הכמות המועברת להטמנה, והכול מרוויחים.
לסיכום:
קודם כול, לפני הכול, תשאלו את עצמכם אם אתם באמת צריכים עכשיו מכשיר חשמלי חדש. צריכת יתר היא גורם מזהם בפני עצמו. החלטתם לרכוש מכשיר חדש? מחזרו את הישן. בעת הרכישה ודאו עם המשווק שהוא אכן מבטיח לקחת את המוצר החשמלי הישן כחוק ובלא תשלום.
בכל עניין ושאלה נוספת פנו בדואר אלקטרוני אל מוקד פניות הציבור של המשרד להגנת הסביבה לכתובת: pniot@sviva.gov.il.