לא חובה להחליף מוצרים חשמליים בקצב מסחרר. לפעמים אפשר לקנות גם יד שנייה, או להתאמץ על תיקון המוצרים הישנים שמלווים אותנו שנים. לפני הכול, תשאלו את עצמכם אם אתם באמת צריכים עכשיו מכשיר חשמלי חדש. צריכת יתר היא גורם מזהם בפני עצמו.
החיים מלאים במוצרי חשמל. החל מהטלפונים החכמים שמשאירים אותנו מחוברים ועד מכונות הכביסה ששומרות על ניקיון הבגדים, המכשירים האלה הפכו לחיוניים. אבל מה קורה כשהם מגיעים לסוף חייהם?
בעוד שהשלכת ציוד ישן עלולה לגרום לדליפת חומרים מזהמים ממנו לסביבה, הרי שטיפול נכון כולל הסרת כל המזהמים באופן סביבתי ומחזור החומרים (פלסטיק, זכוכית, מתכת, מתכות יקרות ועוד) לשימוש חוזר.
מחזור מכשירי חשמל הוא עולם אפוף תפיסות שגויות. אז כדי לעשות בחירות אחראיות ולתרום לכוכב לכת ירוק יותר ובר קיימא, הגיע הזמן לנפץ את המיתוסים ולהבין מה הן הזכויות שמגיעות לנו כצרכנים:
חייבים לשלם כדי לפנות מוצר חשמלי מהבית – לא נכון!
בטח חשבתם ש: רק בגלל שהחלטתם לקנות מוצר חשמלי חדש , אתם חייבים לבקש טובה מהשכן או לשלם לחברת הובלות כדי שמישהו מהם יסכים להגיע ולפנות אותו מהדירה.
האמת: קניתם מוצר חשמלי חדש? מגיע לכם על פי חוק פינוי חינם של המוצר הישן בעת קבלת המוצר שקניתם. יותר מזה, החוק קובע שהעסק אחראי ליידע אתכם בדבר האפשרות לפַנות מביתכם בלא תשלום את המוצר הישן, ובלבד שמדובר במוצר שנועד לשימוש דומה ובכמות ובמשקל דומים. בנוסף, החוק חל על מוצרים קטנים כגדולים, אבל במידה ואין הובלה (במוצרים קטנים), החזרת המוצר הישן תיעשה במעמד המכירה בחנות.
מה כדאי לעשות: לגבי מוצרים כבדים - נרוקן את המוצר מכל תכולה, ונננתק מכל חיבור כגון חשמל, גז ומים. ודאו שיש מעבר חופשי לכניסה לבניין או לחצר ושלא נדרש פירוק כלשהו של חפץ שחוסם את המעבר או ניתוק של המכשיר עצמו (מהקיר, מהחשמל, מהגז או מהמים).
שימו לב! ציוד יפונה רק כשהוא שלם ולא פורקו ממנו חלקים.
לגבי מוצרים בינוניים או קטנים – ההחלפה תעשה בחנות שבה מתבצעת הרכישה.
ועוד משהו: אם נדרש פינוי חריג, יוכל העסק לדרוש תשלום בעד הפינוי – באישור מראש בלבד ובמעמד הקנייה (לדוגמה, אם המכשיר הישן נמצא בקומה שלישית ומעלה בבניין בלא מעלית; אי אפשר להשתמש במעלית להורדת המכשיר הישן; הובלת המוצר החדש נעשית באמצעות מנוף; או שלצורך הפינוי נדרש פירוק של חלק מהמכשיר, למשל, פירוק דלת של מקרר).
אין אפשרות למחזר סוללות – לא נכון!
בטח חשבתם ש: שום דבר רע לא יקרה אם פשוט תשליכו את הסוללות לפח.
האמת: סוללות לא תקינות עלולות לדלוף, להתנפח ולהתפוצץ. מעבר לזה, סוללות שסיימו את תפקידן יוצרות סיכון לבריאות ולסביבה בשל החומרים שמהם הן עשויות (בעיקר מתכות רעילות כגון קובלט וניקל ועוד), מיד בסיום השימוש בהן.
מה כדאי לעשות: פשוט למסור אותן למחזור בכל בית עסק שמוכר סוללות. זה גם לא משנה אם קניתם משהו או לא: החוק קובע שחובה על בית עסק שמוכר סוללות לקבל מכם את הסוללות הישנות ולסגור לכם את הפינה. תודו שלא ידעתם את זה.
ועוד משהו: שמירה על הסוללות במקרר אולי יעילה באחסון שלהן לתקופה ארוכה מאוד, אבל בטווח הקצר היא פוגעת בתגובה הכימית ובאפקטיביות שלהן. אה, ובשום מצב הסוללות לא יחזרו לפעול רק כי הקפאתם אותן, אז במידה שהן כבר לא יעילות, עדיף למחזר אותן כדי לעשות טובה לעצמכם ולסביבה.
לא צריך למחזר אופניים וקורקינט חשמליים – לא נכון!
בטח חשבתם ש: אופניים וקורקינטים חשמליים הם אמצעי תחבורה ולא הופכים בתום השימוש בהם לפסולת אלקטרונית, לכן הם לא מהווים סיכון סביבתי ישיר וממילא אי אפשר למחזר אותם.
האמת: ביולי 2021 הבהיר המשרד להגנת הסביבה את חוק פסולת אלקטרונית, כך שכיום החוק חל גם על אופניים חשמליים וקורקינטים חשמליים שהגיעו לסוף חייהם. לפי החוק, על היצרנים והיבואנים לשאת באחריות המלאה לאיסופם ולמחזורם (כולל צמיגים, כבלים, סוללה, ברזל ופלסטיק).
מה כדאי לעשות: סגורים על זה שהאופניים או הקורקינט כבר לא יביאו אתכם לשום מקום, תרתי משמע? העבירו אותם למרכזי איסוף עירוניים.
ועוד משהו: הסוללות הנטענות מסוג ליתיום-יון (Li-ion), הן חלק בלתי נפרד מהאופניים והקורקינטים החשמליים ומהוות פוטנציאל למפגע בטיחותי וסביבתי בסוף השימוש, לאור נטייתן להתלקח באופן ספונטני או בשל הטענתן שלא לפי ההוראות. אל תיקחו סיכון.
לא בכל עיר קיים הסדר הפרדה לאיסוף פסולת אלקטרונית – לא נכון!
בטח חשבתם ש: אפשר פשוט להניח מכשירי חשמל על המדרכה והעירייה כבר תאסוף אותם, כי ממילא לא בכל מקום בארץ יש מרכזי איסוף מסודרים לפסולת אלקטרונית.
האמת: הרשויות המקומיות מחויבות לאפשר לאזרחים פינוי בטוח ויעיל של פסולת אלקטרונית. בנוסף, החוק מחייב את הרשויות המקומיות להתקשר בחוזה עם תאגידי המחזור, לקבוע הסדרי הפרדה להשלכה של פסולת זו ולקבל את המימון להסדרים אלו מהיצרנים והיבואנים דרך תאגידי המחזור שעימם התקשרו.
מה כדאי לעשות: לחייג 106 ולשאול את נציגי העירייה מהם הסדרי האיסוף הקרובים. באילו ימים ניתן להוציא פסולת אלקטרונית לאיסוף מהמדרכה, כיצד מתאמים פינוי, או היכן נמצאים מיכלי אצירה יעודיים להשלכת פסולת אלקטרונית.
ועוד משהו: עד היום, 60% מהרשויות בישראל התקשרו עם תאגיד מחזור לצורך מימון הסדרי הפרדה לפסולת אלקטרונית. כמו כן, בימים אלו נשלחות הודעות גם לרשויות שטרם ממלאות חובתן מכוח החוק, בטרם תחילת הליכי אכיפה. איך עושים את זה? לממונה על החוק במשרד להגנת הסביבה סמכויות להטיל עיצום כספי על רשות מקומית שאינה ממלאה חובותיה בסך של כחצי מיליון ש"ח.
אי אפשר למחזר מכשיר חשמלי שהתקלקל – נכון חלקית
בטח חשבתם ש: אי אפשר להחזיר ולמחזר מוצרי חשמל שהתקלקלו או הוחלפו.
האמת: אכן, בפסולת ציוד חשמלי קיימים חומרים רבים שחלקם מזהמים מאוד, כגון גזי קירור מתכות כבדות, כספית ועוד. כאשר היא מושלכת בשטח הפתוח, המזהמים עלולים לזלוג ממנה לקרקע, למים ולאוויר. מצד שני, בפסולת אלקטרונית יש חומרים בעלי ערך כלכלי ברור כגון זהב, נחושת וכדומה ובעצם גם כל חומר מופרד נקי למחזור (פלסטיק, זכוכית ועוד). כאשר מטפלים בפסולת אלקטרונית בצורה נכונה מסירים את המזהמים באופן סביבתי ומפרידים את החומרים המרכיבים את המוצר לצורך המשך מחזור.
מה כדאי לעשות: להעביר את כל המכשירים שסיימו את חייהם אל מתקנים לאיסוף ולמחזור מוצרי חשמל ואלקטרוניקה.
ישראל הולכת אחורה מבחינת מחזור אלקטרוני – לא נכון
בטח חשבתם ש: הישראלים אדישים לעניין מחזור הפסולת האלקטרונית, אבל למרות שאפשר לשפר את המצב בצורה ניכרת – אנחנו מתקדמים כל הזמן.
האמת: משקל פסולת הציוד החשמלי והאלקטרוני בישראל מוערך ב-130 אלף טון בשנה מתוך 5.4 מיליון טון פסולת מעורבת, שזה אומר כ-2.4% מכלל הפסולת המיוצרת בשנה. על פניו זה נשמע מעט, אבל הפסולת האלקטרונית תורמת את מרבית תכולתה הרעילה של כלל הפסולת (כ-70%) והיא גם בעלת שיעור גידול גבוה שרק הולך ועולה.
ועוד משהו: ישראל נמצאת בחזית המאבק למען איכות הסביבה. בשנת 2016 נחצה רף של 20% מחזור, בשנת 2018 עלה שיעור המחזור ל-24% ולפי התכנית האסטרטגית לטיפול בפסולת היעד הוא 51% מחזור עד 2030. אז אנחנו בדרך הנכונה.
בקיצור, האמת ת'כלס מאוד פשוטה: למחזר מוצרי חשמל זה קל – והחוק לגמרי בעדכם (ולצד הסביבה). נצלו אותו!
- קרן תובענות ייצוגיות באפוטרופוס הכללי והמשרד להגנת הסביבה יוצאים בימים אלו בקמפיין להעלאת מודעות הציבור לזכות לפינוי מוצרי חשמל ישנים, ללא עלות, בעת קבלת מוצר חשמלי חדש. מטרת הקמפיין היא לתת לכם מידע כמה חשוב וקל למחזר את כל הפסולת האלקטרונית שיש לכם בבית, החל ממוצרים גדולים (ידעתם שמגיע לכם פינוי חינם של המכשיר?) דרך מכשירים שהתקלקלו ועד הזכויות שיש לכם לגבי החזרת סוללות שסיימו את תפקידן.