1. מחזור סוללות שומר על הבריאות
לא משנה אם הן נטענות או חד פעמיות סוללות עלולות להיות מסוכנות. סוללות שסיימו את תפקידן יוצרות סיכון לבריאות ולסביבה בשל החומרים שמהם הן עשויות (בעיקר מתכות רעילות כגון קובלט וניקל, עופרת, חומצה, ליתיום, שעלולים לדלוף, לנפח את הסוללה ולהתפוצץ, ועוד). לכן, יש להשתמש רק בסוללות תקינות ולהסתכל עליהן מבחוץ כדי לוודא שהאריזה שלמה ושהן לא מנופחות או מעוותות.
כאשר הסוללות מסיימות את תפקידן יש למנוע את הסיכון של דליפת החומרים שבהן לסביבה. אז אם השלט הפסיק לעבוד, לא צריך להכניס את הסוללות למקרר ובטח שאסור להשליך אותן לפח. מה כן? למחזר כמובן.
2. לא כל הסוללות ממוחזרות באותה שיטה
העברת סוללות למקום איסוף מוסדר חיונית ביותר למניעת מפגעים סביבתיים ובריאותיים, כי היא מאפשרת טיפול נכון בכל סוג של סוללה להסרת החומרים המסוכנים וממצה את פוטנציאל המחזור הגלום ברכיבים השונים. סוללות שמגיעות למזבלה העירונית גורמות לזיהום סביבתי ולאובדן משאבים יקרי ערך.
תהליך איסוף ומחזור תקין מבטיח שכל סוללה תגיע לאן שהיא צריכה להגיע. לדוגמה, סוללות חומצת עופרת (כמו אלו שיש במצבר הרכב, מלגזות וכן הלאה) ממוחזרות בתהליך התכה, בעוד שסוללות ליתיום (כמו במחשבים ניידים וטלפונים סלולריים) ממוחזרות בשילוב של שיטות מכניות.
3. אפשר להאריך את חיי הסוללה?
הארכת חיי הסוללה חשובה כדי להפיק את המרב מהמכשירים האלקטרוניים ולהפחית את תדירות ההחלפה. אם מדובר בסוללות נטענות (לדוגמה, ליתיום-יון), הטיפ הכי חשוב הוא להימנע מטעינת יתר שלהן ובמקום זאת להטעין אותן באופן חלקי (70-80%), או מקסימום לנתק את המכשיר מיד ברגע שהוא נטען במלואו.
ומה לגבי סוללות לא נטענות? קודם כל, כדאי לאחסן ולהשתמש בסוללות בסביבה קרירה ויבשה, שכן טמפרטורות גבוהות עלולות להפחית את הקיבולת ואת תוחלת החיים שלהן. שנית, עדיף להימנע מחשיפת המכשירים והסוללות לאור שמש ישיר. מעבר לכך, רצוי להסיר סוללות ממכשירים שכנראה לא יהיו בשימוש במשך תקופה ממושכת.
לבסוף, יש לאחסן סוללות שאינן נטענות במקום קריר ויבש ולהימנע מערבוב סוללות ישנות וחדשות באותו מכשיר. על ידי כך, תוכלו לעזור להאריך את חיי הסוללות ולמזער את ההשפעה הסביבתית שלהן – עוד לפני שלב המחזור.
4. מחזור סוללות הוא חלק מהטיפול בפסולת אלקטרונית
הסוללות נראות קטנות ולא מזיקות, אבל רבות מהן אינן מתוכננות מתוך מחשבה על הסביבה ודווקא הזמינות הגבוהה שלהן מייצרת סוג של אדישות מסוכנת. הסטטיסטיקה מראה שאדם בוגר צורך כ-14 סוללות מדי שנה – וזה המון.
למרבה הצער, לא נדיר לראות סוללות זרוקות על המדרכה או מושלכות לפח כאשר הן עדיין בתוך המכשיר החשמלי. זה קורה כי הן סביבנו כל הזמן ואנחנו מקלים בהן ראש. במקום זה, הפתרון הוא להבין שמדובר בפסולת אלקטרונית ולהתייחס לנושא בהתאם, כמו למשל להסיר את הסוללות מהמכשיר ולמסור את הסוללות למחזור.
5. סוללות ישנות מוסרים למחזור בכל חנות שבה מוכרים סוללות חדשות
לפי החוק, אפשר למסור סוללות למחזור בכל חנות אשר מוכרת אותן. אתם אפילו לא חייבים לקנות שם משהו. פשוט נכנסים לחנות, מוסרים את הסוללות הישנות – וזהו. הם כבר ידאגו להעביר אותן למחזור, ואתם תדעו שעשיתם משהו טוב בשביל הסביבה.
העברת הסוללות הישנות למחזור בצורה מסודרת חשובה בשל הסיכונים הפוטנציאליים הכרוכים בסוללות. קיימות תקנות נוקשות להובלתן באופן בטיחותי ולכן טוב שהמשרד להגנת הסביבה דואג לזה בצורה מסודרת.
- קרן תובענות ייצוגיות באפוטרופוס הכללי והמשרד להגנת הסביבה יוצאים בימים אלו בקמפיין להעלאת מודעות הציבור לזכות לפינוי מוצרי חשמל ישנים, ללא עלות, בעת קבלת מוצר חשמלי חדש. מטרת הקמפיין היא לתת לכם מידע כמה חשוב וקל למחזר את כל הפסולת האלקטרונית שיש לכם בבית, החל ממוצרים גדולים (ידעתם שמגיע לכם פינוי חינם של המכשיר?) ועד הזכויות שיש לכם לגבי החזרת סוללות שסיימו את חייהן.