למכשירי חשמל יש נטייה להצטבר סביבנו. חוץ מהמקום שהם גוזלים, הם גם פוגעים בסביבה.
מכיוון שמניעה היא תמיד הפתרון הטוב ביותר לפסולת, מומלץ לחשוב פעמיים: האם באמת יש לכם צורך במוצר החדש? אולי אפשר לתקן את הישן או לקנות מוצר מיד שנייה. אחרי הכל, צריכת יתר היא גורם מזהם בפני עצמו.
אם אין ברירה ונאלצנו לרכוש מוצר חדש, יש כמה דברים שכדאי לזכור, גם על מה שמגיע לנו כצרכנים.
חשוב לדעת שאם מדובר במוצר גדול (מכונת כביסה, מדיח וכו') לפי החוק ניתן לקבל שירות לפינוי המוצר הישן מהבית בעת קבלת המוצר החדש, ללא תשלום. כך הפסולת האלקטרונית תקבל טיפול סביבתי נאות ואתם תוכלו לפנות מקום ולחסוך את המאמץ.
מעבר לכך, ייתכן אתם לא מודעים לעוד כמה זכויות שיש לכם גם כשלא מדובר במוצרים גדולים.
למחזר מוצרי חשמל? זה קל!
החוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות, קובע כי העסק שממנו קניתם מוצר חשמלי או אלקטרוני חייב לקבל מכם במועד הרכישה את המכשיר הישן ללא תשלום (למשל בחנות) או במועד האספקה (אם המוצר החדש הגיע על ידי שליח לביתכם), גם אם המכשיר הישן לא מאותו המותג של החדש או לא נקנה מאותו בית עסק.
כל זאת, בתנאי שהמכשיר הישן הוא בכמות או במשקל הדומים למוצר שקניתם. אה, ואפשר להיות רגועים: הדבר נכון גם לגבי אתרי אינטרנט בעסקאות מכר מרחוק (כל עוד אתם קונים מאתר ישראלי כמובן).
באשר לסוללות, אפשר להחזירן גם מבלי לרכוש מוצר חדש. פשוט מגיעים לכל חנות שמוכרת סוללות, מוסרים לה את הסוללות הישנות ועושים טובה לעצמנו ולסביבה.
יישום החוק מתחיל במודעות שלכם. אז קחו את זה בחשבון. ובעיקר חשוב שתזכרו שהחובה היא לפנות מוצר שנועד לשימוש דומה והוא בכמות או במשקל הדומים למוצר החדש, בלא תלות למותג. יש לכם זכויות רבות, אבל גם גבולות. לדוגמה, אי אפשר לדרוש ממוביל שהביא לכם מדיח כלים לקחת מכם גם את שואב האבק והקומקום החשמלי.
לאחר הפינוי, תועבר הפסולת החשמלית והאלקטרונית לתאגידי מחזור מורשים שקיבלו רישיון לפעילותם מהמשרד להגנת הסביבה, הם ידאגו להעבירם לטיפול סביבתי מתאים. עם זאת, כל זה לא בא על חשבון העקרונות הבסיסיים והחשובים ביותר: מניעת פסולת במקור, הפרדתה, איסופה ומחזורה לשם הקטנת ההטמנה.
למי מוסרים מוצרים ישנים?
אם לא קניתם שום מוצר חדש ואתם מבקשים להשליך מוצר ישן כי החלטתם לסדר את הבית, כדאי לברר במוקד העירוני מהן אפשרויות המסירה. לחילופין, ניתן להיכנס לאתרי האינטרנט של תאגידי המחזור המורשים תאגיד מ.א.י. או תאגיד אקומיוניטי בהם קיימת מפת מוקדי איסוף למיחזור פסולת אלקטרונית וסוללות. אם תהיתם מה עושים עם הלפטופ המקרטע או איך נפטרים נכון משלל הסמארטפונים הישנים שאספתם לאורך חייכם והם עדיין זרוקים במגירה, התשובה זהה – צרו קשר עם העירייה או עם תאגידי המחזור ומשם הדרך של המוצר למחזור תהיה קצרה ונוחה.
כדאי לדעת שהחל מיולי 2021 חל חוק הפסולת האלקטרונית גם על אופניים חשמליים וקורקינטים חשמליים שהגיעו לסוף חייהם. מה זה אומר? שעכשיו אפשר להעביר גם את המכשירים האלו למרכזי איסוף עירוניים לשם מחזורם. אתם רק צריכים להביא את האופניים או הקורקינטים החשמליים למרכז האיסוף הקרוב אליכם, ותאגידי המחזור כבר יעשו את היתר.
לסיכום, קיימים מכשירי חשמל שאולי קשה לנו להיפרד מהם – אבל אם כבר עושים את זה, אז מתוך מחשבה על הסביבה. נצלו את החוק שמבטיח פינוי חינם של המוצר הישן בעת הקנייה או בעת קבלת המוצר שקניתם, מסרו סוללות מרוקנות לבתי עסק שמוכרים סוללות, הכירו את הסדרי האיסוף לפסולת האלקטרונית שנמצאים בסביבתכם והיפטרו בהתאם גם מקורקינטים חשמליים ואופניים חשמליים שאינם תקינים. למחזר מוצרי חשמל זה קל, כבר אמרנו?
- קרן תובענות ייצוגיות באפוטרופוס הכללי והמשרד להגנת הסביבה יוצאים בימים אלו בקמפיין להעלאת מודעות הציבור לזכות לפינוי מוצרי חשמל ישנים, ללא עלות, בעת קבלת מוצר חשמלי חדש. מטרת הקמפיין היא לתת לכם מידע כמה חשוב וקל למחזר את כל הפסולת האלקטרונית שיש לכם בבית, החל ממוצרים גדולים (ידעתם שמגיע לכם פינוי חינם של המכשיר?) דרך מכשירים שהתקלקלו ועד הזכויות שיש לכם לגבי החזרת סוללות שסיימו את חייהן.