כולם מכירים את השקיות לאיסוף קפסולות הקפה או הפחים הצבעוניים אליהם אנחנו אמורים לזרוק את החומרים הניתנים למיחזור על מנת לשמור על הסביבה ולהציל את העולם, אך לא הרבה יודעים מה באמת קורה עם המוצרים האלה לאחר האיסוף, וכמה תהליך המיחזור יעיל באמת. טענות שמפחיתות את חשיבות תהליך המיחזור מציפות את הרשת, ולכן החלטנו לעשות לכם קצת סדר בכמה מיתוסים מעולם המיחזור.
מיתוס: אפשר לזרוק כל דבר לפחי המיחזור, גם אם אתם לא בטוחים שהוא באמת ניתן למיחזור
תשובה: ממש לא. זריקת חומרים שאינם ניתנים למיחזור אינה מומלצת, ואף יכולה לפגום בתהליך המיחזור. קערת פלסטיק שעדיין מכילה שאריות סלט או מגש פיצה מקרטון שמלא בשמן ושומן, עלולים לטמא את שאר המוצרים שכן ניתנים למחזור ונמצאים בפח, ולהפוך את מלוא תכולת הפח לבלתי ניתנת למיחזור. לכן חשוב מאוד לוודא לנקות כלים ולא לזרוק דברים מלוכלכים לפח המיחזור. לגבי מוצרים שאתם לא בטוחים לגביהם אם הם ניתנים למיחזור או לא - אם יש ספק, אין ספק. עדיף לזרוק לפח הרגיל מאשר לסכן את תהליך המיחזור.
מיתוס: תהליך המיחזור יקר וצורך יותר אנרגיה ומשאבים מאשר לייצר חומרים חדשים
תשובה: לא, להפך. תהליך המיחזור מצריך 5-15 אחוז בלבד מהאנרגיה הנדרשת להפקת חומר חדש, כך שהמיחזור חוסך אנרגיה ומשאבים, וגם מסייע לשמור על הסביבה. במקרים כמו אלומיניום, למשל, תהליך המיחזור חסכוני יותר ב- 95 אחוז לעומת הפקת אלומיניום חדש.
מיתוס: אפשר למחזר כל מוצר רק פעם אחת, משום שלאחר מכן הוא לא ניתן למיחזור
תשובה: לא. מיתוס זה נוצר משום שלפלסטיק יש מספר קטן של מחזורים שניתן למחזר אותו, אך ישנם חומרים אחרים, דוגמת זכוכית או אלומיניום שאפשר למחזרם מספר אין-סופי של פעמים.
מיתוס: לא ניתן למחזר אלומיניום ועדיף לייצר חדש מאשר להשקיע אנרגיה במיחזור
תשובה: ההפך הוא הנכון. ניתן למחזר אלומיניום מספר בלתי נגמר של פעמים. תהליך העיבוד של החומר זול משמעותית מהפקת אלומיניום חדש, ויש להשקיע לשם כך כ-5 אחוז בלבד מהאנרגיה הדרושה לייצור אלומיניום "חדש". למעשה, ניתן למחזר כמעט כל מוצר מאלומיניום ולהפוך אותו לשימושי וחיוני. לאלומיניום ממוחזר יש מספר שימושים שונים, ואפשר לנצל אותו כדי לייצר מסגרות אלומיניום חזקות, קפסולות קפה לשימוש רב-פעמי, פחיות שתייה, חוטים וכבלים ואפילו אופניים.
מיתוס: קפסולות קפה מייצרות יותר פסולת מאשר הכנת קפה בדרכים אחרות ופוגעות בסביבה
תשובה: קפסולות קפה מיוצרות ברובן מאלומיניום ממוחזר, כך שתהליך הייצור אינו דורש הרבה אנרגיה ומשאבים. יתרה מכך, הכנת קפה במכונה באמצעות קפסולה מדויקת יותר כי נעשה שימוש בדיוק בכמות המים, הקפה והאנרגיה הדרושה, מבלי לבזבז אנרגיה או משאבים מיותרים שאין בהם שימוש, כפי שקורה הרבה פעמים בתהליכי הכנת קפה אחרים.
מיתוס: כל קפסולות הקפה ניתנות למיחזור
תשובה: לא כולן, תלוי בסוג החומר ממנו הן עשויות. בחברת נספרסו, למשל, ממחזרים את קפסולות האלומיניום של החברה, הניתנות לשימוש חוזר. זריקת קפסולות מפלסטיק לתוך שקית האיסוף עלולה לפגום בתהליך המיחזור ולהפוך את יתר קפסולות האלומיניום שנאספו לבלתי ניתנות למיחזור, כך שמומלץ לא לערבב בין סוגים של קפסולות ולוודא לזרוק לשקית האיסוף אך ורק קפסולות מאלומיניום.
מיתוס: אי אפשר באמת להשתמש בנייר ממוחזר, כי תהליך המיחזור מפרק אותו
תשובה: לא נכון. בתהליך מיחזור הנייר, מרסקים נייר משומש בתוך מים ויוצרים עיסה נוזלית, אותה מייבשים ומקלפים עד שנוצר נייר ממוחזר. בכל תהליך מיחזור שכזה, סיבי הנייר מתפרקים ואיכותו יורדת, כך שהוא משמש למוצרים שדורשים איכות נייר נמוכה יותר, או שהוא מעורבב יחד עם נייר חדש, ועובר תהליך "הלבנה" כדי להפוך אותו לנייר הדפסה, למשל.