כאשר אתם שותים בבוקר את כוס הקפה מקפסולת נספרסו שלכם, אתם נהנים מהתוצר של שרשרת ארוכה של תהליכים שהתחנה האחרונה שלהם היא, כמובן, כוס האספרסו או הלאטה שלכם. אי פעם תהיתם היכן הכול מתחיל? מי מייצר את מה שנכנס לתוך קפסולת האלומיניום הקטנה שבלחיצת כפתור הופכת לקפה ארומטי ואיכותי?
במדינות מסוימות, מרביתן מדינות מתפתחות באזורים כמו מרכז אסיה, מרכז אמריקה או אפריקה, חקלאים רבים מתפרנסים מגידול קפה, באופן עצמאי ובשיטות גידול שונות ומגוונות. מאחורי כל ארומה ייחודית שיש לכוס הקפה שלכם, עומד תהליך גידול עם מסורת ארוכת שנים המתבצע על ידי מגדלי קפה ברחבי העולם, שהם אלו שמגדלים את זני הקפה המיוחדים ומעבירים אותם לחברות הגדולות שמוכרות אותן בכל העולם.
תכנית AAA של נספרסו – למען עתיד תעשיית גידול הקפה
גידול קפה הוא ענף מורכב, שנמצא בחוסר ודאות בגלל מספר גורמים, חלקם טבעיים כמו התחממות גלובלית ושינויי מזג האוויר, חלקם כלכליים כמו מחסור בכוח אדם ובדור המשך לאותם מגדלי קפה ותיקים. כדי לפתור פערים אלו, בשנת 2003 השיקה חברת נספרסו העולמית תוכנית בשם AAA. כל A מבטאת את הרמה הגבוהה ביותר בכל אחד מחלקי התוכנית: A באיכות הקפה, A בקיימות ו-A בפרודוקטיביות. מטרת התוכנית הייתה קודם כל להשיג את הקפה האיכותי ביותר, ולאפשר למגדלי קפה ברחבי העולם להמשיך לייצר פולי קפה בשיטות המקומיות ועדיין לעמוד בתקנים המחמירים ביותר בכל הנוגע לניהול מים, מגוון ביולוגי, יחס הוגן לעובדים ועוד. במשך שנים הושקעו כספים רבים בתשתיות ובחינוך מחדש באזורים עשירים בחוות גידול קפה במרכז אמריקה. נספרסו עבדה ישירות מול חוות הגידול ודאגה גם לרווחתם של מגדלי הקפה באמצעות תנאים כמו פנסיה, הסכמי עבודה ושותפות ארוכת טווח, חסינות מתנודות בשוק, ביטוח רפואי וביטוח מפני פגיעה ביבול.
חבילת התמיכה וההכשרה של נספרסו למגדלים, הכוללת שיפורי איכות ותפוקה, שימוש בחקלאות מדויקת והפחתת עלויות הייצור, התבררה כיעילה במיוחד. בעשור הראשון לתוכנית, למעלה מ- 60,000 חקלאים מ-11 מדינות הצטרפו לתוכנית וייצרו יותר מ-80 אחוז מאספקת הקפה של נספרסו. רמות ההכנסה של בתי הגידול היו גבוהות ב-46 אחוז מחוות גידול הקפה שלא לקחו חלק בתוכנית, בזכות העובדה שתהליכי הייצור שלהם היו אפקטיביים יותר והם הצליחו לייצר קפה פרמיום, שעלותו בשוק גבוהה יותר מקפה רגיל שאינו מיוצר בחוות הגידול שהשתתפו בתוכנית.
לפי גיום לה קונף, מנכ"ל נספרסו העולמית, התוכנית הינה חלק מהחזון של החברה, לפיו כל כוס קפה של נספרסו תתרום לחברה ותהיה בעלת השפעה חיובית על הסביבה. "המטרה שעומדת לנגד עינינו היא יצירת ערך מוסף לחקלאים, לשותפים ולצרכנים, במקביל לשמירה על הסביבה וטיפוחה". אחרי שנים ארוכות, הצליחה החברה להגיע ליעד שכל תערובות הקפה שלה מגיעות ממקורות ברי קיימא, דוגמת חוות הגידול הללו. לשם כך התוכנית הורחבה ויצאה גם מחוץ לגבולות מרכז אמריקה, לאזורים נרחבים באפריקה ובאסיה.
אז מה מאפיין תערובות מכל אזור אחר בעולם?
קפסולות הקפה השייכות למשפחת Master Origin של נספרסו, הן מקור טהור, ממדינה אחת, בשיטות עיבוד שנספרסו יכולה להציע בזכות הקשר הישיר שלה מול החקלאים. הנה כמה מהתערובות הפופולריות ביותר ושיטות העיבוד שלהן:
קולומביה: "קטיף מאוחר"
קולומביה היא אחת משלוש יצרניות הקפה הגדולות בעולם, ואזור "משולש הקפה" שלה, המשתרע על פני ארבעה מחוזות שונים, מוכר על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית. קפה "ארץ מקור קולומביה" ידוע בתווים הארומטיים ובניחוח החמוציות והפירות האדומים שלו. התערובת מכילה פולי קפה מזן ערביקה, שנקטפים באופן ידני בפרק זמן מאוחר מהרגיל, מה שנותן לה צבע סגלגל כהה וטעמי יין ופירות אדומים.
אתיופיה: "שיטה טבעית"
אתיופיה היא מולדת הקפה. צמח הקפה התגלה לראשונה בממלכת קאפה במערב אתיופיה במאה ה- 15, ומשם הופץ לכל רחבי העולם. קפה "ארץ מקור אתיופיה" מתאפיין בחמיצות גבוהה ובארומה של הדרים. שיטת העיבוד העתיקה מכונה גם "השיטה היבשה", ובמסגרתה פרי הקפה עובר ייבוש בשמש בשלמותו, ורק בסיום התהליך מופרדים פולי הקפה מהמעטפת שלהם. החקלאים פורסים את פירות הקפה על מיטות גבוהות מיוחדות ונותנים להם להתבשל בשמש, עד שמתקבל מראה שברירי וגוון שחור. תהליך העיבוד לוקח עד חודש ימים.
אינדונזיה: "עיבוד רטוב"
אינדונזיה היא יצרנית הקפה הרביעית בגודלה בעולם, והיא נחשבת לכר גידול פורה לקפה איכותי בשל האקלים החם והטרופי שלה. קפה "ארץ מקור אינדונזיה" הוא בעל מרקם סמיך ועשיר, עם תווים ארומטיים בעלי ניחוח של עצים ירוקים ועלי טבק. שיטת העיבוד האינדונזית היא "עיבוד רטוב" בשל הלחות הגבוהה באזור. פירות הקפה נקטפים, מופרדים מהקליפה שלהם במכונה ידנית, מאוחסנים למשך לילה שלם בשקים לצורך תסיסה ונשטפים למחרת בבוקר. הפולים מופרדים בעודם רטובים, כאשר רמת הלחות שלהם עומדת על 40 אחוז, מה שמקנה להם את הגוף המלא והעשיר שמאפיין אותם.
ניקרגואה: "דבש שחור"
ניקרגואה מפורסמת בזכות הקפה המתוק שהיא מייצרת. ענף הקפה נחשב לאחד הענפים המובילים במדינה המרכז-אמריקאית, ויותר מ-15 אחוז מהאוכלוסייה עוסקים בייצור קפה. קפה "ארץ מקור ניקרגואה" עשיר בתווים דגניים ומרקם קטיפתי במיוחד, עם פרופיל ארומטי מתוק במיוחד. אחת משיטות העיבוד בניקרגואה מכונה "דבש שחור" והיא נחשבת לקפדנית במיוחד שכן יש להשגיח על הקפה לאורך כל התהליך כדי למנוע פגיעה באיכות. פרי הקפה מיובש עם הקליפה שלו במשך קרוב לחודש שלם, וכך בעצם מתאפשר לסוכר הטבעי שקיים בקליפת פולי הקפה הדביקים לחדור לעומק הפולים וליצור טעם מתוק במיוחד.
הודו: "מונסונינג"
הודו אחראית ל-5 אחוז מתעשיית ייצור הקפה העולמית והיא נחשבת לכזאת שמייצאת קפה איכותי במיוחד, בזכות תהליך המונסונינג הייחודי שלה. קפה "ארץ מקור הודו" מכיל פולי קפה מזן רובוסטה מונסון, ונחשב למורכב ועוצמתי, עם ניחוחות תבלין ברורים. התהליך מתרחש לאחר קטיף הקפה, כאשר לוקחים את פולי הקפה הירוקים ומאחסנים אותם בקרבת האוקיינוס כדי לספוג לחות מהאוויר המונסוני של דרום אסיה במשך שלושה חודשים, ולאחר מכן הם מתכווצים חזרה ויוצרים קפה ארומטי במיוחד. מקורו של תהליך זה נעוץ במסעות הקפה מארצות אסיה לאירופה בעבר הרחוק, שארכו כחצי שנה. האקלים וריבוי המונסונים באסיה גרמו לקפה להתנפח, וכעבור מספר חודשים, עם ההגעה לאירופה הוא התכווץ חזרה. התהליך מתרחש בין החודשים יוני עד ספטמבר- עונת המונסון בהודו.
מקסיקו: "שטיפה כפולה"
מקסיקו היא היצרנית מספר 1 של קפה אורגני בעולם, המהווה כשישה אחוז מכלל הקפה העולמי. קפה "ארץ מקור מקסיקו" נחשב לעוצמתי ובעל תווים ארומטיים עציים, והוא למעשה תערובת ערביקה המכילה רובוסטה. לאחר השטיפה הראשונה של פולי הקפה, נערכת שטיפה נוספת שמסירה באופן מלא את דבק הפירות העוטף את הפולים, מה שיוצר תערובת מלאה בתווי קלייה ותבלינים.
קוסטה ריקה: "השרייה במעיינות"
קוסטה ריקה היא המדינה היחידה בעולם בה קיים חוק ממשלתי האוסר על הכנה קפה שאינו עשוי מ-100 אחוז פולי ערביקה אותנטיים, זאת על מנת לשמור על מצוינות ועל איכות הקפה שהמדינה מייצאת בגאווה. קפה "ארץ מקור קוסטה ריקה" מורכב מפולי קפה נבחרים מזן ערביקה שהושרו במי מעיינות חמים. תהליך זה מדגיש את הארומות והטעמים המתוקים של הקפה, ויוצר תערובת מתקתקה עם ניחוחות דגנים.