מתי החלו הטיפולים האסתטיים, איזה חומר היה ראשון בשימוש ואיך קשורה לכל זה כרבולת התרנגול? ד"ר איתן לויטס, מומחה ברפואת נשים ואסתטיקה רפואית מתקדמת, עושה לנו סדר באבולוציה של הרפואה האסתטית.
שני חומרים - סיפור אחר
בעולם הרפואה חיפשו שנים רבות חומר שיוכל לסייע בטיפול בתהליכי ההזדקנות הנראים לעין. לפני יותר משבעים שנים התגלתה החומצה ההיאלרונית, הנמצאת בגוף האדם באופן טבעי, וממש כמו חומר אחר - הקולגן, ריכוזן בגוף הולך ויורד עם השנים. ירידה זו מביאה לירידת נפחים, צניחה והידקקות של עור הפנים.
בשנות ה-80 של המאה שעברה חל גילוי, כשהצליחו להפיק מספיק חומצה היאלורונית להזרקה ממקור מפתיע - כרבולות תרנגולות "אבל מכיוון שהחומר הופק מהחי, היו לו הרבה תגובות אלרגניות ואף תופעות לוואי לטווח ארוך", מספר ד"ר לויטס ומוסיף: "בערך באותה התקופה, הצליחו להפיק גם קולגן ממקור חי. למרות הגילוי, הפופולריות של החומרים הייתה נמוכה, בעיקר בגלל טווח תוצאה קצר, חוסר מודעות לתרומה בתחום האסתטי אך גם בגלל הסכנות שהביאו איתן ההזרקות, בשל אותן רגישויות".
במקביל, ניסו לייצר את החומצה ההיאלרונית גם מחומר סינטטי ובכך דווקא הצליחו ובמהלך שנות ה-90 של המאה הקודמת, נמצאו לה שימושים שונים בתחום הרפואי, למשל בטיפול בבעיות של מפרקים, ניתוחי עיניים, טיפול בפצעים ועוד. מסוף שנות ה-90, החלו באירופה לטפל בה גם לטשטוש קמטים.
חומר נוסף ומוכר הוא הבוטוליניום טוקסין, הידוע גם באחד משמותיו המסחריים - בוטוקס, שנכנס לשימוש בתחילת שנות ה-80 של המאה הקודמת, כחומר המטפל בטיפולים רפואיים שונים כמו טיפול בעין עצלה או פוזלת ובהמשך גם בזיעת יתר ומיגרנות. טיפולים אלו נעשו בגלל תכונות השיתוק באופן זמני של החומר, שסייעו למי שסבלו מכך והיוו עבורם פתרון. רק בסוף שנות ה-90 החל השימוש בבוטוקס למטרות טשטוש קמטים ובתחילת שנות ה-2000 אושר החומר לשימוש בתחום הרפואה האסתטית, והפך לאחד הטיפולים הפופולריים ברפואה האסתטית עד היום.
"הפריצה הגדולה של הבוטוליניום טוקסין הייתה ב-2002 ואז הפך הבוטוקס זמין לכולם, עם מיעוט סיכונים והרבה יחסי ציבור כי מפורסמים מכל העולם כבר הודו שגם הם עושים בוטוקס. החומר קיבל לגיטימציה", אומר לויטס.
מציאות מתחדשת ועתיד מבטיח
לרופא בתחום הרפואה האסתטית בתחילת שנות ה-2000 לא היו כמעט כלים לטפל בשיפור מרקם העור, מיצוק העור והרמת עור רפוי. היום, התחום מפותח לאין שעור בטכניקות שונות של הזרקה, חומרים מתקדמים ומגוון רב של רופאים מוכשרים ומנוסים.
אל שני החומרים הללו, נוספו טיפולים נוספים כמו הרמת ומתיחת פנים בחוטים, שנעשית היום בחומרים מתקדמים ונספגים והטיפול בהם קל ואינו פולשני וגם טיפולי אנרגיה כמו טיפולים בלייזר, בגלי רדיו RF ועוד, שעוזרים במתיחה, מיצוק ושיפור נראות עור הפנים, כולם פיתוחים של השנים האחרונות.
"אל השוק נכנסו הרבה מתחרים ויש חומרים שונים, המשמשים את הרופאים", אומר לויטס, "גם המחירים ירדו ויש רופאים מכל מיני סוגים שמזריקים". האם כל רופא יכול להזריק? שאלנו וד"ר לויטס ענה שכן, כל רופא יכול להזריק. "אין להזרקות רישיון ספציפי אבל יש משמעות להכשרה ולרמת הניסיון של הרופא המטפל ואת זה כדאי לבדוק לפני".
גם תחום ההזרקות עצמו, מבקש כל הזמן חידושים וחדשנות וחומרים חדשים שנכנסים לשוק, עושים דרכם אל המטופלים והמטופלות כל העת. התחום המדובר ביותר בשנה האחרונה הוא הביו-סטימולציה – אותו שיפור חמקמק בעובי ואיכות העור שקשה מאוד להשיג בשימוש בחומצה היאלורונית.
"אני, למשל, משתמש באסטפיל מהרגע שיצא לשוק. האסטפיל משתייך לקטגוריה שונה של מגרים ביולוגיים ואלה החומרים של העתיד", מסביר ד"ר לויטס. "זה לא חומר ממלא שנספג ולא חומר משתק שריר כמו בוטוקס. ברגע שמגרה ביולוגי נכנס לרקמת העור, הוא גורם ליצור מוגבר של קולגן והגוף בעצם משחזר את הקולגן שהיה בו והחל לרדת מהמאגרים שלו בגוף החל מגיל 30. בגיל 50 יש כמעט הפסקה מוחלטת של יצור קולגן ולכן, במקרה הזה, הכנסה של חומר כמו אסטפיל, שגורם לחידוש יצור הקולגן, עוצר את הזמן והופך את שעון החול של ההתבגרות. כשמחדשים את התמיכה ביצור הקולגן לאישה שאין לה יצור כזה יותר, מונעים את צניחתו של העור".
המגרים הביולוגיים מחזיקים מעמד בגוף יותר זמן מחומצה היאלרונית ובוטוקס. למען האמת, הם מחזיקים כשנתיים או שלוש שנים ואחריהם נדרשת תחזוקה שוטפת, רק פעם בשנתיים לערך. "למעשה, עם האסטפיל עצרנו את הזמן במובן של הזדקנות וצניחת העור וזה כולל לא רק את הפנים אלא גם צוואר, ידיים, בטן, מחשוף, אפילו ישבנים. זה הדור החדש של החומרים ברפואה האסתטית ואחד מהכלים המגוונים שיש ברשותי היום בכדי לטפל בבעיות שונות בתחום האסתטי, שזוכים לשביעות רצון של מטופלים ומטופלות", אומר ד"ר לויטס לסיום.