כולנו נמצאים בתקופה קשה ולא ברורה, תקופה המאופיינת בחוסר ודאות, חוסר בטחון ובשינוי שגרת החיים. החדשות הרעות, סיפורים מטלטלים והפחד מפני העתיד משפיעים הן על הפניות שלנו לביצוע פעילות גופנית והן על מצבנו הנפשי.

אם הייתם פעילים גופנית לפני כן וגם אם לא, לפעילות גופנית בתקופת לחץ ישנה יתרונות רבים, אפשר גם להתחיל בצעדים קטנים – העיקר לשמור על תנועה ופעילות.

ידוע כי פעילות גופנית קבועה יכולה לסייע לנו במגוון דרכים: שיפור ושימור התפקוד והתחזוקה של מערכות הגוף, שימור משקל גוף תקין, מניעה ועיכוב של התפתחות של מחלות ולא פחות חשוב מכך – שיפור במצב הרוח וברמות האנרגיה שלנו – נושא חשוב במיוחד בימים מורכבים אלו. במחקרים רבים נמצא כי אנשים שמבצעים ספורט וכושר בשגרה סובלים פחות מדיכאון וחרדה לצד מניעת מחלות רבות – כך שספורט טוב לנו גם לנפש!

ארגוני בריאות בארץ ובעולם ממליצים על לפחות 150 דקות שבועיות של פעילות אירובית, שני אימונים כוח שבועיים הכוללים חיזוק שרירים ובחירה באורח חיים פעיל ככל הניתן תוך צמצום זמן המוקדש לפעילות יושבנית. גם אם אין באפשרותם לעמוד בהמלצות אלו בתקופה הקרובה, חשוב לזכור שכל פעילות באשר היא מקדמת את בריאותנו ולכן גם מס' דקות בודדות ביום של אימון יכולות להשפיע ולסייע.

בעת הזו, בה אנו צריכים להישאר בסמוך למרחבים מוגנים ופעילויות ספורט רבות אינן אפשריות, נוכל לנסות ולהשיג את היעדים היומיים שלנו במרחב הביתי ובכך לשפר את מצב הרוח שלנו ולשפר את הבריאות.

איך עושים זאת?

קודם כל מנסים לשלב כמה שיותר פעילות גופנית במשימות היומיות שלנו. להלן דוגמאות:

  1. לעלות או לרדת במדרגות במקום במעלית.

  2. לצעוד ברגל לסופר השכונתי או לחברים ולשחק באופן אקטיבי עם הילדים בגינה (אם מרגישים שזה אפשרי מבחינת הגנה אישית).

  3. להימנע מישיבה ממושכת על הספה או כיסא המחשב, לקום לפחות פעם בשעה ולהתהלך ברחבי הבית.

  4. לזכור שגם מטלות ניקיון הבית כמו שטיפה, טאטוא ושאיבה הם סוג של פעילות גופנית.

  5. ניתן לשלב תרגילי מתיחות בזמן הבישול או קיפול הכביסה.

פעילות ספורטיבית מסודרת:

  1. פעילות אירובית – כל פעילות בה קצב הנשימה והלב שלנו עולה כמו; הליכה, ריצה, רכיבה או שחיה שמתאפשרים בימי שגרה. בימים כמו אלו נצטרך לנסות ולמצוא פעילות חלופית באזור הביתי. ניתן לבצע אימון של הליכה, ריצה במקום במרחב הביתי ו/או בקרבתו, ניתן לקפוץ על חבל, לעלות ולרדת מדרגות או כל פעילות אחרת שתעלה את הדופק ואת קצב הנשימה.
  2. פעילות אנאירובית - אימוני כח – אימונים שמטרתם חיזוק קבוצות השרירים הגדולות של הגוף. ניתן לחזק את השרירים ע"י עומס שמופעל עליהם. לחיזוק השרירים אין צורך בציוד מיוחד וניתן לבצע אימון פשוט במרחב הביתי שישמר וישפר את יכולות השרירים וכוחם. הכנו לכם מגוון הצעות לתרגילים בקישור הבא – תוכלו להיכנס ולהתאמן כבר כעת.

     

     

ומה לגבי הגיל השלישי? 

בימים אלו כשלעיתים נדרש מאיתנו למהר למרחבים המוגנים, חשוב להקטין את הסיכונים לנפילות ופציעות כתוצאה ממעבר למרחב המוגן. חשוב מאוד לשים לב לדרך שלנו לעבר המרחב המוגן, להשאיר אור דולק ולוודא שאין מכשולים כלשהם שעשויים להקשות על ההגעה או לגרום לנפילה. בנוסף, ישנה חשיבות בשמירה על גמישות השרירים וטווחי התנועה של המפרקים באמצעות תרגילים ומתיחות.

כיצד נעודד את עצמנו לשמור על פעילות גופנית גם כשזה מאתגר?

מומלץ לבחור בפעילות מהנה כדי להגביר את המוטיבציה שלכם ובכדי שתוכלו להתמיד בפעילות. ניתן להצמיד את הפעילות לתחביב אהוב למשל, לעשות תרגילים בסלון מול סדרה או סרט טוב, להאזין לפודקאסט (הסכת) מעניין תוך כדי או להזמין חברים להצטרף אליכם לצורך בניית מוטיבציה משותפת לפעילות.

אם אתם מחפשים עוד רעיונות לאימונים שניתן לעשות מהבית היכנסו למתחם הפעילות המקוון שמכבי פתחה לרגל המצב ותיהנו משיעורי יוגה, פילאטיס ועוד. השיעורים מתקיימים בימות השבוע בשעה 10:00 וזמינים גם בספריית ה-VOD לחברי כל קופות החולים. בנוסף, חברי מכבי יכולים להיכנס לאפליקציית הבריאות והכושר UPAPP ולהשתתף באחד ממאות אימוני כושר אונליין הזמינים באפליקציה ללא עלות.

אם אתם מזהים צורך בייעוץ פיזיותרפיה בתקופה זו, תוכלו לקבוע תור באמצעות מוקד מכבי ללא הפסקה בטלפון *3555.

בימים אלו מכבי שירותי בריאות מפעילה קו סיוע מיוחד לתמיכה נפשית המאויש ע״י עובדות ועובדים סוציאליים. המוקד זמין לחברי וחברות מכבי דרך מוקד מכבי ללא הפסקה במספר 3555*.
בנוסף, באפשרות חברי מכבי לקבל גם טיפול ממוקד לסיוע בהתמודדות נפשית עם המשבר באמצעות שלוש שיחות עם פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים דרך 3028*.
אם יש צורך בהיוועצות מיידית עם רופאי משפחה או ילדים במקרה של מצבים רפואיים דחופים, ניתן להתקשר למוקד ייעוץ רפואי ייעודי שפתחה מכבי ופעיל 24/7 דרך *6101 או למוקד האחיות של מכבי הפעיל גם הוא בכל שעות היממה דרך *3555.

למידע מלא על הפעילות והשירותים ולתכנים רלוונטיים נוספים היכנסו לאתר מכבי >>