האווירה בישראל קשה ומורכבת אך לנשים בהריון חשוב במיוחד לנסות ולשמור על השקט הנפשי, על מנת להגן על בריאותן ובריאות העובר בעת זו. מחקרים מראים כי נשים בהריון סובלות יותר מרמות שונות של לחץ וחרדה מאשר האוכלוסייה הכללית בימים כתיקונם, ובימים של מלחמה ואי ודאות טבעי שהלחץ יגבר עוד יותר. לכל אלה מתווספים גם רגשות אשמה על ההשפעות השליליות האפשריות על העובר. איך ניתן להפחית את התחושות הקשות בימים אלו? ד"ר קרלוס רוזנברג, מומחה ברפואת נשים במכבי שירותי בריאות, הכין עבור הנשים ההרות מידע וטיפים חשובים להתמודדות.
חשוב להכיר בעובדות
- הרוב המכריע של הפחדים בהריון, אינם מתממשים. כך זה גם בכל תחום אחר של חיינו.
- הרוב המכריע של ההריונות מסתיימים טוב: אישה בריאה ותינוק בריא ומתוק. זאת מציאות החיים וכך מראה גם הסטטיסטיקה.
- החיבור הרגשי עם העובר שלנו בתקופת ההיריון, יכול לחזק אותו ואותנו. במצב זה, כולם מרוויחים.
טיפים מידיים ליישום שיסייעו לך
-
נסי להוריד בכל יום קצת את זמן החשיפה לחדשות ולמידע ברשתות החברתיות ולהשתדל לא להיות 'דבוקה' למסך החדשות.
-
הזכירי לעצמך שאם את מנסה להתנתק ממה שקורה בחוץ, לא מדובר בבריחה מהמציאות אלא בלקיחת אחריות על הנפש שלך בשבילך ובשביל הסובבים אותך כולל העובר שבבטן.
-
נסי לשמור על מודעות להריון ולעובר שלך ולראות בו ככלי להרגעה ברגעים לחוצים: ללטף את הבטן, לדבר אל העובר ואיתו.
-
זכרי לטפוח לעצמך על השכם על הניסיון שלך להתמודד עם המצב הקשה שכולנו חווים במקביל למאמץ שאת עושה לשמור על ההיריון ועל העובר שלך – בייחוד אם את סובלת מתסמיני הריון שמקשים עליך או שאת כבר בשלב מתקדם מאוד שמכביד עליך. כל הכבוד!
-
עשי כל יום לפחות משהו אחד שאת אוהבת ומרגיע אותך: לראות סרט טוב, לאכול אוכל טעים, לצאת להליכה קצר שתסייע לך להתאוורר וכו'.
-
זכרי תמיד: ההשפעה המיטיבה של הנוכחות האוהבת שלך על העובר שבבטן היא הרבה יותר חזקה מההשפעה השלילית האפשרית של תחושת לחץ או פחד על ידך.
מספר מילים על התינוקות שבבטן
הם אמנם קטנים אך הם חכמים מאוד. יש להם יכולות רבות מגיל מאוד מוקדם: הם שומעים וגם מקשיבים, הם מריחים ריחות והם טועמים טעמים. יש להם יכולת למידה ואף יכולת לזכור דברים כמו למשל שירים שאמא או אבא שרים להם לפני השינה. יכולת מרשימה נוספת היא היכולת להיות בקשר אתנו – קשר שיכול לחזק ולהרגיע בימים קשים אלו. את תהיי מסוגלת להרגיש את התינוק בועט 'ולהזמין' אותו להתנועע על ידי מגע בבטנך. אפשר ללוות את המגע עם קול. אפשר לדבר איתם, אפשר לשיר להם וללחוש להם. תפעילו את הדמיון שלכן - הכל הולך.
תינוקות שבבטן קולטים את הרגשות שלנו. הם למעשה קולטים באיזה מצב רגשי אנחנו נמצאים. אם אנחנו מפחדים, הם ירגישו. אם אנחנו בטוב, אוהבים ורגועים, גם ירגישו זאת. לא תמיד יש לנו את היכולת לבחור באיזה מצב רגשי להיות ובימים אלו לעיתים קשה מאוד לשנות אותו גם אם נרצה בכך, אך ייתכן והמחשבה על תינוקך שמרגיש אותך יקל עליך להתאים את מצב רוחך וייתן לך מוטיבציה לעשות זאת.
תרגיל חווייתי לנשים בהריון שיכול לסייע בהפחתת לחץ וחרדה
- חפשי בבית פינה נוחה ושקטה.
- תבחרי לך מוזיקת רקע שקטה שאת אוהבת.
- תשכבי על מיטה או ספה עם כרית, מה שיאפשר לך לצפות בבטן שלך.
- תעצמי עיניים ותחשבי על משהו שעושה לך טוב (חופי תאילנד, עוגה של אמא, חיבוק עם אדם יקר). תנשמי עמוק את החוויה הזאת מספר נשימות.
- בעזרת תערובת של מחשבה ורגש, נסי להתחבר לתינוק שלך: תחשבי עליו ותרשי לעצמך לאהוב אותו ברגע זה.
- הניחי ברכות את כפות ידייך על הבטן שלך ונסי להרגיש את התנועות שלו.
- תשהי במצב הזה כמה שרק תרצי ועושה לך טוב. אם דמעות מגיעות, תני להן לרדת ללא עכבות.
זכרי שהקשר עם התינוק שבבטן מחזק אותו וגם אותך. היעזרי בו כדי לנסות להפחית את התחושות הטבעיות של לחץ וחרדה שייתכן ואת חווה כעת. בכל פעם שתחושות אלו עולות נסי להסיט אותן למחשבות על דברים טובים ומרגיעים – כמו למשל הנס והברכה בהריון שלך והשמחה שהוא יביא לביתך כאשר יוולד. שתהיה לידה קלה ובידיים מלאות!
תרופות ותוספים לטיפול בלחץ וחרדה בזמן הריון
חרדה ומתח נפשי יכולים כאמור להשפיע הן על האם והן על העובר וישנה חשיבות רבה לטפל במצבים אלו. נכון להיום, ישנן מגוון דרכים ואפשרויות שניתן להציע כדי להתמודד עם מצבי חרדה אקוטיים במהלך ההיריון ובראשם טיפולים נפשיים ורגשיים. אם טיפולים אלו אינם מסייעים יש להיוועץ עם הרופאים המטפלים לגבי תרופות המותרות לנטילה בזמן הריון שיאפשרו הקלה בתחושות הקשות. אלא פיראן, רוקחת קלינית ומנהלת בית המרקחת של מכבי פארם בנתניה, מסבירה על סוגי הטיפולים האפשריים;
תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים (דורשות מרשם מהרופא/ה):
תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים הן תרופות מוכרות הניתנות לטיפול אקוטי בחרדה ולהשראת שינה. ניתן להשתמש בתרופות אלו בכל שלבי ההיריון בהינתן אינדיקציה מתאימה ובהמלצת הרופאים. מומלץ ליטול מינון נמוך ככל האפשר ולהקפיד על טיפול קצר טווח בשל סיכון להתפתחות סבילות ותלות בשימוש ממושך. ישנה העדפה לטיפול בתרופות בעלות השפעה קצרת טווח דוגמת Lorazepam ,Alprazolam Oxazepam.
חשוב להדגיש ששימוש בבנזודיאזפינים בשליש השלישי להריון סמוך למועד הלידה עלול להיות מלווה בתסמונת גמילה אצל היילוד. לפיכך חשוב ליידע את הצוות המיילד בדבר השימוש בתרופות אלו על מנת שינהגו בהתאם.
ככלל, נדרש לנקוט משנה זהירות בעת השימוש בבנזודיאזפינים, בשל סיכון מוגבר לתופעות לוואי כגון פגיעה בערנות, נמנום, טשטוש וכו'.
תרופות על בסיס צמחי (ללא מרשם רופא):
קיימים תכשירים רפואיים על בסיס צמחי שאינם דורשים מרשם רופא ומבוססים על תמצית צמח הולריאן (Valerian) לבד או בשילוב עם עוד חומרים (כגון מיצוי פסיפלורה, ויטמין B1 , ויטמין B6 וכו'). ניתן למצוא תכשירים אלו בצורות מתן שונות כגון טבליות, טיפות, תמיסות ועוד ולבחור את צורת המתן הנוחה ביותר עבור המטופלת. בעת בחירת הטיפול מומלץ להעדיף תכשירים שאינם מכילים אלכוהול.
חשוב לציין כי המידע הנוגע לשימוש בתרופות על בסיס צמחי בנשים הרות הוא דל, אינו מבוסס מחקרית ברובו ולא בהכרח מקיף את פרופיל הבטיחות במלואו. כמו כן, יש לציין כי היעילות של צמח הולריאן עשויה להשתנות בהתאם לצורה בה הוא נצרך. במצב של חרדה או מתח נפשי ניתן להשתמש בהן לתקופה קצרה אך ורק לאחר התייעצות עם הרופא המטפל.
תוספי תזונה (שאינם רשומים כתרופות):
קיימים תכשירים שונים שמיוצרים על בסיס מיצוי פרחי באך, פסיפלורה, מליסה וכדומה – הידועים כמסייעים להרגעה.
ראוי לציין כי תוספי תזונה לרוב אינם מפוקחים ע"י רשות רגולטורית באופן הדוק, כמו כן המידע הקיים אודות בטיחות המוצרים הללו בהריון הינו מועט. אולם, במצב של חרדה או מתח נפשי אקוטי ניתן להשתמש בהם לתקופה קצרה של מספר ימים לפי המינון המומלץ על גבי האריזה.
*המידע מובא להעשרת ידיעתם של הקוראים בנושא, ואינו בא להחליף בשום אופן התייעצות עם הרופא/ה המטפלים; קביעת הטיפול התרופתי תיעשה ע"י הרופא/ה המטפלים בלבד