בימים מורכבים וקשים כמו אלו שאנו חווים כעת, עולים וצפים קשיים של מטופלים אותם אנו בדרך כלל רואים יותר במצבי לחץ וחירום. כאבים במפרקי הלסת, כאבים בשרירי הפה שבירת שיניים ועוד. חלק מבעיות אלו נובע מבעיה ידועה ומוכרת בתחום רפואת השיניים – חריקת שיניים.
ברוקסיזם (Bruxisem) - כפי שמוגדר במילון המונחים הדנטליים, הינו פעולה התנהגותית לא רצונית שכוללת חריקת שיניים (Grinding) או הידוק שיניים (Clenching). בעת חריקת השיניים מופעל כוח רב מאוד ע"י השרירים על השיניים והרקמות ולעיתים אף פי 6 מהכוח הנורמלי שאנו נוהגים להפעיל ביום יום.
הסיבה המדויקת להופעת ברוקסיזם אינה ידועה, אם כי תופעות פסיכולוגיות כגון לחץ וחרדה ידועים ככאלו המגבירים שחיקת שיניים תוך כדי שינה ולא מן הנמנע שישראלים רבים החלו לסבול מהתופעה בתקופה האחרונה על רקע המצב בארץ.
תופעה שמשפיעה על מאות אלפי ישראלים
על פי מחקרים כ- 16-8% מהאוכלוסייה מושפעת מברוקסיזם. בילדות, שיעור התופעה גבוה יותר ויכול להגיע עד 50-40%, ואילו בגילאים מבוגרים יותר שיעור האנשים הסובלים מברוקסיזם הולך וקטן עד לכ- 3% מעל גיל 80 .
ישנם שני סוגים עיקריים של ברוקסיזם –
- ברוקסיזם לילי (Sleep Bruxism): מנגנון של שחיקה לילית, אי רצונית ולא מודעת כך שלעיתים האדם כלל לא יודע שהוא סובל מהתופעה, בייחוד אם אין לצדו שותף שמתריע על כך.
- ברוקסיזם בערות (Awake Bruxism): מנגנון הכולל הידוק של השיניים בעת ערות, גם במקרה זה בדרך כלל באופן לא מודע.
ישנם מצבים רפואיים שמופיעים לעיתים קרובות יחד עם הברוקסיזם כגון; דום נשימה בשינה (Obstructive Sleep Apnea) או ריפלוקס – תופעות אלו מחייבות בדיקה של רופא משפחה. נמצא שישנו גם קשר בין צריכת משקאות אלכוהוליים ועישון לחריקת שיניים מוגברת.
איך מאבחנים חריקת שיניים?
התוצאה של חריקת שיניים לטווח הרחוק יכולה להיות הרסנית לשיניים שלנו ולהוביל לטראומה, שברים, סדקים, כאבים בשרירים וכן במפרקי הלסתות, כאבי ראש ולעיתים לשינויים מבניים בסגר של השיניים.
אבחנה של ברוקסיזם מתבצעת ע"י סימנים קליניים המתגלים בבדיקה קלינית אצל רופאי השיניים או בדיווח של המטופלים עצמם. הם כוללים בין היתר שברים או סדקים בשיניים, משטחים של שחיקה, אזורי שחיקה בצוואר השן סמוך לחניכיים (Abfrucion) ושרירי לעיסה היפרטרופיים מוגדלים.
מצד המטופלים יהיו תלונות של כאבים בשרירי הלעיסה בבוקר, לעיתים כאבים במפרקי הלסתות או קליקים המופיעים במפרקי הלסתות. בכ10% מהמקרים בן/בת הזוג של המטופלים יוכלו לדווח על רעשים של חריקת שיניים בעת השינה אך מדובר על מיעוט מהמקרים ולכן אין להסתמך על פרמטר זה.
בכל מקרה, אבחנה סופית ומדויקת של ברוקסיזם ודאי מתאפשרת רק ברישום המדדים בעת בדיקת שינה - פוליסומנוגפיה. בדיקה זו אינה מבוצעת בדר"כ ולכן האבחנה של ברוקסיזם נשענת בעיקרה על בדיקה קלינית של הרופאים ודיווח המטופלים.
חשוב לאבחן ולטפל כדי למנוע פגיעה לטווח הרחוק
לצערנו, אין טיפול קסם המרפא ברוקסיזם לילי, הטיפול כיום הינו בתסמיני התופעה בלבד העוזר להקל על הכאב השרירי אותו חווים המטופלים וכן מקטין את הנזקים לשיניים.
כשיש צורך בטיפול, ע"פ שיקול דעת רופאי השיניים המטפלים, מדובר בדרך כלל על סד לילה שהינו פלטה קשיחה או רכה המותאמת לשיניים של המטופל ומאפשר להגן על השיניים וגם מצמצמת את פעילות שרירי הלעיסה. ההחלטה על סוג הסד תקבע על ידי הרופאים בהתאם לתלונות המטופלים והממצאים הקליניים בפה. כמו כן, יש חשיבות להיענות המטופלים לשימוש קבוע בסד - קיים לעיתים קושי הסתגלותי לשינה עמו.
בנוסף קיים גם טיפול תרופתי, אך מבחינת הרופאים מדובר בדרך כלל רק במצבים חריגים. ישנה אפשרות לטיפול בחומרים המכוונים להרפיית השרירים כגון בוטלוניום טוקסין, הידוע כבוטוקס, המרפה את השרירים וע"י כך מחליש את פעולת ההידוק והחריקה.
לגבי ברוקסיזם בזמן ערות, הטיפול הינו בעיקר העלאת מודעות ושינוי התנהגותי.
חשוב לדעת שישנם רופאי שיניים העוסקים בנושא באופן ייחודי - ניתן תמיד לפנות גם אליהם על מנת לקבל ייעוץ טיפולי מתאים (בדר"כ מומחים לרפואת הפה או שיקום).
לסיכום, אם אתם סובלים מהתופעה בכלל ובימים אלו בפרט, אתם ממש לא לבד. חריקה והידוק שיניים בהחלט יכולים להופיע ולהתגבר בתקופות כפי שאנו חווים בימים אלו, תקופות של לחץ ומתחים. כיוון שישנו חשש לפגיעה לטווח הרחוק אל תזניחו זאת וגשו לבדיקה בהקדם במרפאת השיניים.