קרן קימת לישראל, או בקיצור קק"ל, היא חלק בלתי נפרד מהנוף בארץ הקודש. הלוגו של קק"ל מלווה אותנו בתור ילדים שיוצאים לפיקניק עם ההורים, נמצא שם עוד מהטיול השנתי הראשון בבית הספר ומחבר אותנו לשורשים בצבא, בלימודים ואחר כך עם משפחה משלנו. כל זה קורה כבר 75 שנים, בהן קק"ל וישראל פשוט בלתי נפרדות.
אז נכון שהזמן עובר מהר כשנהנים, אבל עדיין כדאי לעצור רגע ולראות את פירות שיתוף הפעולה הזה. הנה כמה דוגמאות מרכזיות :
הפיכת ישראל לירוקה ופורחת
קק"ל נטעה עד היום 240 מיליון עצים ויערותיה מתפרסים על פני כ-920,000 דונם. תנו למספרים האלה רגע לשקוע - ונסו לדמיין את החיים בישראל בלי קק"ל ובלי המרחבים העצומים הללו, אשר מעניקים לקק"ל את תואר "היערן הראשי של המדינה". היער מהווה למעשה עוגן משמעותי במערכת השטחים הפתוחים ומעניק לנו שירותי פנאי, נופש וקירור מקומי, אך בעיקר מספק לנו כיום שירותי מערכת אקולוגית. בהחלט ניתן לומר שקק"ל אחראית לאורך השנים להפיכת ישראל לירוקה ופורחת, לטובת כולנו.
פיתוח החקלאות
קק"ל הקימה עד היום 240 מאגרים שמייצרים בשנה 380 מיליון מטר קוב מים ממוחזרים ושוליים לטובת החקלאות בישראל. מים אלו מהווים מקור יציב וזול לחקלאים ומספקים מכסה קבועה לאורך השנים. כמו כן, קק"ל מקצה משאבים רבים ליצירת מאגרים נוספים במדינה.
סלילת 1,300 ק"מ של שבילי אופניים
קק"ל סללה עד כה 1,300 ק"מ של שבילי אופניים, בעשרות מסלולים המתאימים לכל גיל ולכל רמות הרכיבה. התוכנית היא לשלש כמות זו ולקשר בין יישובים באמצעות השטחים הפתוחים. באפשרותכם להיכנס לאתר קק"ל, לסנן לפי אזור גיאוגרפי, רמת רכיבה, אורך, עונה ונקודות עניין. לכם נשאר רק לארוז ולצאת לדרך.
פיתוח תחום הצפרות והפיכת ישראל למוקד צפרות בינלאומי
קק"ל היא כמובן גם מי שאחראית על פיתוח תחום הצפרות והפיכת ישראל למוקד צפרות בינלאומי. זאת באמצעות חוגי הצפרות שהוקמו לילדים ולמבוגרים, אירועים לקהל הרחב, תמיכה במחקרים אקדמיים ועוד. עד היום הוקמו שישה מוקדי צפרות בארץ, מצפון - מוקד הצפרות הבינלאומי אגמון החולה ומדרום - פארק הצפרות הבינלאומי באילת. בזכות הרחבה של מחקר בעלי הכנף בישראל והעמקתו, קק"ל תומכת במחקרים רבים שיעזרו לנהל בצורה טובה יותר את השטחים הפתוחים ואת אתרי הצפרות שבתחום אחריותה. את התוצאות בהחלט רואים בשטח מבחינת התיירות וכן בקרב חובבי הצפרות (וגם גבוה בשמיים).
מגוון פעילויות ואירועים לציבור הרחב
קק"ל מקיימת על בסיס קבוע שלל פעילויות ואירועים לציבור הרחב, ברחבי הארץ ובחינם (או בתשלום סימלי). רק בפסח האחרון לדוגמא נערכו פעילויות הפנינג לכל המשפחה ביערות קק"ל. מומלץ להצטרף לקק"ל פלוס, חוג הידידים של קק"ל ולקבל הטבות ועדכונים באופן שוטף.
הנגשת אתרים ופארקים לבעלי מוגבלויות וללקויי ראייה
אחת ממטרות העל של קק"ל היא להנגיש את היערות והפארקים לאנשים עם מוגבלויות. מצפון, דרך המרכז ועד הדרום, האתרים והפארקים פתוחים בחינם לכולם ומרביתם מונגשים. ההנגשה כוללת התקנת אבני שפה למניעת הידרדרות כיסאות גלגלים, מתן אפשרות תנועה לכבדי ראייה וכמובן יצירת שילוט, אמצעי קול וצמחייה ארומאטית להגברת חוויית הטיול של בעלי לקות ראייה. בהחלט צעד מתבקש, אך לא מובן מאליו. פרטים נוספים ניתן לראות באתר קק"ל.
הכשרת יישובים
פן משמעותי נוסף בעשייה של קק"ל שלא כולם מכירים הוא נושא הכשרת ישובים, בו קק"ל משקיעה לאורך השנים, על מנת שישראל תמשיך לצמוח ויישובים חדשים ימשיכו לקום במדינה.
סלילת דרכים ביטחוניות
ביטחון המדינה הוא נושא בו קק"ל מסייעת רבות, אם באמצעות סלילת דרכים ביטחוניות בפריסה ארצית רחבה וכן באמצעות נטיעות ביטחוניות להגנה על יישובים, בעיקר בדרום, החשופים למפגעים שונים.
הגנה על הסביבה ומאבק במשבר האקלים
העולם כולו מבין שקיים משבר אקלים וכולנו נרתמים לצמצם אותו ולהגן על הכדור. קק"ל פועלת לצורך כך בדרכים שונות, כגון נטיעת עצים, פליטת פחמן, חינוך והסברה לילדים ונוער, מבצעי ניקיון ביערות ועוד.
קק"ל, כארגון הירוק הגדול בישראל, נלחמת כנגד ההתחממות הגלובלית ומהווה ראש חץ בתחום המאבק הבינלאומי במדבור ובבצורת, בעיקר באמצעות יכולות משמעותיות בתכנון יערות לטווח ארוך בהתאם למצב הפיזי בשטח, תוך שימור המגוון הביולוגי באזור.
היערות תורמים לאיכות הסביבה בכך שהם משמרים את הקרקע, מונעים סחף, ויוצרים צל ומיקרו-אקלים נוח. כמו כן, היערות מונעים תהליכי מדבור בשולי האזורים הצחיחים, מגנים מפני אבק וחומרים מזהמים, ותורמים למיתון אפקט החממה על ידי קיבוע הפחמן. קק"ל פיתחה בשנים האחרונות טכנולוגיות מתקדמות, המיושמות בנגב הישראלי, ומבוססות על שיטות קדומות להקמת חקלאות מדברית, תפיסת הנגר ושימור מי תהום. על ידי כך, משמרים את הקרקע ונוטעים עצים למניעת שיטפונות הפוגעים בישובים ובחקלאות.
הידעתם שישראל נמנית בין המדינות היחידות בעולם בהן קיימים כיום יותר עצים משהיו קיימים לפני כמאה שנים?
פעילויות חינוך מגוונות
קק"ל חורטת על דגלה ערכים חינוכיים משמעותיים שמופצים בקרב ילדים ובני נוער, כמו אהבת הארץ, ציונות, שמירה על הסביבה, אקולוגיה, מורשת ועוד. היא מקיימת פעילויות מגוונות, במסגרת החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי, לטווח רחב של גילאים ועם תכנים מקוריים ומעוררי השראה. החטיבה לחינוך ולקהילה בקק"ל מפעילה תוכניות חינוכיות ייחודיות בארץ ובחו"ל, תומכת באופן משמעותי בתנועות ובארגוני נוער וכן במכינות קדם צבאיות, מפעילה בקרית מלאכי ובנוף הגליל את מרכזי מורשת קק"ל למצוינות במטרה לצמצם פערים בחברה (כאשר עוד 7 מרכזים בתהליכי הקמה בפריפריה). במרכזים אלה נערים ונערות רבים מקבלים בסבסוד מלא של קק"ל תכנית אישית וכלים המותאמים למאה ה-21, סיוע מקצועי בלימודים, קורסי העשרה, ולא פחות חשוב מכך - מקום לבילוי בזמן הפנאי שלהם, בו הם אף יכולים לרכוש כלים לפיתוח מנהיגות צעירה ומקומית לטובת הקהילה. עם כל כך הרבה ידע וניסיון , טוב לדעת שיש מי שפועל רבות גם למען דור העתיד במדינה.
חיזוק הקשר עם יהדות התפוצות
קק"ל לא פועלת רק בגזרה המקומית אלא גם מחזקת את הקשר עם יהדות התפוצות ומשקיעה בכך רבות. עוד מימי הקופסא הכחולה, קק"ל הפכה מראשית דרכה לאמצעי חינוכי חשוב להפצת הרעיון הציוני ולחיזוק הקשר של עם ישראל עם אדמת מולדתו. לצורך כך מופצות ברחבי העולם באמצעות שליחי ומדריכי קק"ל תוכניות והפעלות חינוכיות רבות ומשמעותיות באמצעותן נחשפים לערכי ציונות, מורשת, חגי ישראל, חשיבות השמירה על הסביבה ועוד.
קליטת עולים
החלק הפרקטי בחיזוק הקשר עם יהדות התפוצות בא לידי ביטוי בעזרה של קק"ל לתהליך קליטת העולים. קק"ל מעמידה לרשות העולים ארצה כלים ותוכניות רבות לנחיתה רכה ונעימה ככל הניתן. רק בעשור האחרון קק"ל סייעה בעזרת שיתוף הפעולה עם ארגון "נפש בנפש" וארגון "קליטת קהילות ישראל" לכ-15,000 עולים מצפון אמריקה ויותר מ-1000 עולים מצרפת להגיע ארצה להיקלט ולהתיישב בנגב, בגליל ובירושלים, ובאמצעות כך גם חיזקה את הפריפריה ואת כלכלת מדינת ישראל.
פעילות בינלאומית
שמה של קק"ל הולך לפניה בכל רחבי העולם. נציגי קק"ל לא רק מוזמנים לאירועים בינלאומיים, אלא גם יוזמים בעצמם פעילות לתמיכה בישראל וברעיונות שהיא מייצגת. פרויקטים רבים במדינה בוצעו ויצאו לפועל באמצעות גיוס תרומות משמעותי של נציגי קק"ל בארץ וברחבי העולם.
בזכות שיתוף הפעולה של קק"ל עם הלשכות בכל העולם ובזכות תרומתם האדירה לישראל, קק"ל יכולה להקצות משאבים משמעותית להשקעה במחקר ובפיתוח, במטרה ליצור יערות עמידים, מגוון שירותים אקולוגיים ופרויקטים משמעותיים נוספים בתחומי איכות הסביבה.
הפצת ידע מקצועי בחו"ל
רגע לפני סיום, נזכיר את ההתחלה: קק"ל נוסדה בשנת 1901 ומאז היא משמשת כזרוע הביצועית של הציונות. אבל כדי לעשות את זה כמו שצריך, היא פועלת גם בתחומי הארץ וגם מפיצה את הידע המקצועי הרב שלה בחו"ל.
קק"ל גאה לשתף מדינות ברחבי העולם בידע הנרחב אשר נמצא ברשותה בתחומים משותפים שונים, לאחרונה נחתמו הסכמי הבנות לשיתוף ידע וטכנולוגיה עם נשיאי מדינות גוואטמלה, צ'אד, אקוודור ונציגים ממדינות נוספות בהן יוון, קפריסין ומרוקו. אם כך, בהחלט אפשר לומר שכאשר נציגי קק"ל מדברים, כולם רוצים לשמוע.
בקיצור, מדינת ישראל וקק"ל הם שילוב מנצח. ויש לנו תחושה שזאת רק ההתחלה.