>> רוצים להיות סיפור ההצלחה הבא? עכשיו יש לכם הזדמנות
מנהל 15 עמודי פייסבוק שונים. יוסי קליין | צילום: תומר ושחר צלמים מכירים את הרגע הזה שעולה לכם בראש רעיון גאוני, כזה שאף אחד לא חשב עליו? רעיון שיכול לשנות את העולם? אצל רובנו הרעיון הזה יישאר בראש. אבל בזמן שאתם יושבים בבית ומדמיינים את הסטארטאפ הבא, בני נוער בגילכם כבר עובדים עליו ואפילו עושים מזה כסף.
איך מתחילים להיות סטארטאפיסטים בגיל כל כך צעיר, והאם כל אחד יכול להיות יזם? שלושה יזמים צעירים שכבר הפכו לאנשי עסקים קטנים, מספרים על ההתחלה, על הדרך, ומגלים איך גם אתם יכולים להפוך ליזמים.
לעשות כסף מהפייסבוק
יוסי קליין, בן 19 מפתח תקווה, החל את הקריירה שלו בבניית אתרי אינטרנט כשהיה בן 14. "בגיל 6 כבר למדתי פלאש, ומשם התחלתי להתעסק בנושא ועשיתי עוד ועוד קורסים", הוא אומר. "רוב הידע שלי הוא ניסוי וטעיה מסקרנות וענין וככה פיתחתי את זה. עכשיו סיימתי ללמוד תחום של מרכזיות אינטרנט וגם בזה אני מתעסק".
מתי התחלת להרוויח מזה כסף?
"תוך כדי הלימודים הייתי זקוק לשרת כדי ללמוד את התחום ולתרגל. אז קניתי שרת ואז חשבתי לעצמי, אם גם ככה כבר יש לי שרת פעיל, למה לא לנצל אותו? התחלתי להציע אחסון אתרים ויחד עם זה גם לבנות אתרים".
יוסי המשיך להתעמק בנושא והצטרף לטינק ACC - פרויקט משותף של משרד הפרסום לבני הנוער, טינק וביה"ס לפרסום ACC. "במסגרת הפעילות שלי בטינק השתתפתי בפרויקט שומרי המסך של גוגל, שעסק בגלישה בטוחה ברשת. במסגרת הפרויקט יצרתי קמפיין לגלישה בטוחה ברשת בשיתוף פעולה עם תכנית הטלוויזיה "קופיקו".
יוסי חיזק את קשריו עם מפיקי התכנית, ומהר מאד מצא את עצמו מנהל את עמוד הפייסבוק של הדמות הנערצת. "הצעתי להם לנהל את עמוד הפייסבוק והם הסכימו, ומשם הדברים המשיכו להתגלגל", הוא אומר. כיום מנהל יוסי כ-15 עמודי פייסבוק שונים, במקביל לעבודתו בבניית אתרים וכמרכז חוגים לילדים. "ברגע שאתה נכנס לעולם הילדים אתה כבר מתברג וכל דבר שאתה עושה מוביל לדבר נוסף".
מה אומרים ההורים?
"ההורים שלי ממש בעד. הם גם עצמאיים ושמחים שאני הולך בדרך הזו. וזה גם משרת אותם. יש להם עסק גדול וותיק בפתח תקווה והם נעזרו בי כי לעשות בו שינוי ולקדם אותו מבחינה טכנולוגית. הקמתי להם אתר אינטרנט, הכולל מערכות משלוחים והזמנות".
האם אתה רוצה לעבוד בזה גם שתהיה גדול?
"בוודאות אני אמשיך. גם בזמן תקופת הצבא וגם אחריה".
לדחוף את עצמך ולא לפחד לטעות
אצל מיקי חסלבסקי, בן 19 מחולון, העיסוק בבניית אתרים התחיל בצורה קצת שונה. "כשהייתי בכיתה ד' אני ומכר שלי בנינו אתר הורדות. האתר היה לא חוקי ובאיזה שהוא שלב קיבלנו מכתב אזהרה לפני תביעה, שדורש מאיתנו להוריד את האתר. פחדנו פחד מוות כי אפילו לא ידענו מה זו תביעה". נכנס לעניינים בכיתה ד'. מיקי חסלבסקי | צילום: תומר ושחר צלמים
אבל הפחד לא עצר את מיקי, שהמשיך ללמוד את התחום. "למדתי קצת תכנות לבד, כדי שיהיה לי את הידע הבסיסי. תמיד למדתי את הכל לבד, אף פעם לא הייתה לי הזדמנות ללמוד את הנושא במקום מסודר".
מתי התחלת להרוויח מזה כסף?
"בגיל 14 השתתפתי בתכנית חברתית במסגרת לימודי בבי"ס שבח בת"א. במקרה שמעתי את מנהלת התכנית מספרת שהיא מחפשת מישהו שיבנה אתר אינטרנט לחברה שהיא הקימה. בחוצפה ישראלית הצעתי את עצמי. עשו לי מבחן קטן ולקחו אותי לעבוד בחברה הזו".
מיקי עבד שם כשלוש שנים, במהלכן הפך לראש צוות מתכנתים. אך למרות שעסק בתכנות באופן מקצועי והרוויח מזה כסף, בבית הספר סרבו לאפשר לו להצטרף למגמת מחשבים. "כאשר התבקשנו לבחור מגמות לקראת כיתה י', לא נתנו לי להיות במגמת מחשבים בגלל הציונים הנמוכים שלי. אבל במהלך שנת הלימודים הם כנראה קלטו את הפוטנציאל ונתנו לי לנהל את כל מה שקושר לאינטרנט בביה"ס".
בכיתה י' פתח מיקי את המיזם הראשון - מגזין צעירים 'הבועה'. לקראת גיל 18 הקים מיזם נוסף בשם המכבסה החברתית, מערכת לשיווק עסקים ברשתות חברתיות. מיזם שהצליח מאד ונמכר לפני שנה. "הבועה היה יותר תחביב אבל המכבסה היה ממש עסק. תחביב שהפך למקצוע".
מיקי המשיך ליזום ולפעול, ואף נבחר להרצות ב-TED לצעירים. לפני שנה התבשר כי הוא מופיע בספר על יזמים צעירים שהוציאה חברת גוגל בשיתוף עם חברה סינגפורית גדולה, יחד עם יזם ישראלי צעיר נוסף - בן לאנג.
הפתיע אותך שהגעת כל כך רחוק?
"עשיתי מה שאני אוהב, דחפתי את עצמי, בחוצפה אבל בלי להגזים, והגעתי לאן שהגעתי. אני חושב שבמיוחד בישראל, מדינה עם הרבה יזמים בה כולם רוצים להצליח אבל לא לכולם יש מקום, מי שמצליח הוא זה שהצליח לדחוף את עצמו".
טיפ ליזם המתחיל?
"לא לפחד לטעות בכלל. ברגע שאתה מפחד לטעות אתה עוצר את עצמך מלעשות דברים, ודווקא הדברים שאתה מפחד ועושה הם אלה שדוחפים אותך קדימה".
למצוא את השינוי שאתם רוצים לעשות, ולעשות אותו
ליאור אלתרמן מתל אביב מומחה לבנייה והריסה של אתרים, משתמש בידע שלו כדי לעשות מהפך טכנולוגי בבית הספר. "היום יש טכנולוגיה כמעט בכל מקום, חוץ מבבית הספר", הוא אומר, "אז הגיע הזמן להכניס אותה גם לשם. בית הספר של היום נראה בדיוק כמו לפני 500 שנה. אני רוצה לשנות את השיעורים בבית הספר שיהיו יותר מעניינים".
עשה מהפך בבית הספר. ליאור אלתרמן | צילום: תומר ושחר צלמיםמתי התחלת להתעסק בנושא?
"התכנה הלימודית הראשונה שבניתי הייתה תכנה ללימוד שחמט. להורים שלי יש חברה שמקדמת שיעורי שחמט בבתי הספר וגני ילדים והתכנה נבנתה עבורם. הם משתמשים בה בשיעורים שלהם והיום כבר 15.000 ילדים משחקים בתכנה הזו".
ליאור וחבריו התחילו למכור את התכנה לבתי ספר שונים, ובמקביל ממשיך ליאור לעבוד כדי להפוך את בית הספר למקום יותר טכנולוגי.
"עכשיו אני עובד על תכנה לימודית שתחליף את הספרים והמחברות. בתכנה אפשר יהיה ללמוד כל מיני נושאים, להתחרות נגד חברים. התכנה תעבוד גם באייפון, גם במחשב. אפשר לשלב בתכנה גם מבחנים והמורים יוכלו לקבל את התוצאות ישירות אליהם בלי לשבת ולבדוק מבחנים בלילה ובסוף שבוע".