יוסף ואחיו, שמשון הגיבור או עקדת יצחק – סיפורים אלה ועוד הם חלק בלתי נפרד מהמסורת שלנו.
למרות זאת, כיום נהוג לחשוב על התנך כמשהו שמסמל קבוצות מסוימות בעם היהודי, ורובינו לא זוכים ללמוד ולהעשיר את הידע בתחום. "רבים אינם מכירים את הטקסטים המקראיים לעומק", מסביר משה אוחיון, מנהל מיזם 929 ללימוד פרקי התנך. "בפועל, שעורי התנך בבית ספר כוללים רק כ-20 אחוז מהטקסטים המקראיים. כמו כן, העובדה שאלה נלמדים במסגרת מחייבת ודידקטית כמו בית ספר, הופכת אותם למעין מטלה עבור הילדים, מה שלדעתי מקשה עליהם להיקשר ולהתעניין בהם באמת".
929 פרקי תנך שהפכו למיזם
לפני מספר שנים, אבי וורצמן שכיהן בזמנו כסגן שר החינוך הגה רעיון – לחבר את החברה הישראלית לספר המכונן של כולנו – התנך. הוא פנה לרב בני לאו, ששמח לסייע בהקמת צוות הטרוגני המורכב מאנשי תוכן, אנשי רדיו ואנשי דיגיטל. כך למעשה נולד "מיזם 929" ללימוד 929 פרקי התנך.
משה אוחיון שכאמור מנהל כיום את המיזם שפועל בשותפות עם משרד החינוך, מסביר שלא מדובר בפלטפורמה של דת - אלא של דעת. "המטרה היא להנגיש את הספר שמחבר את כל חלקי העם לאותו מכנה משותף היסטורי. אפשר לומר שאנחנו מתייחסים לכך כאל השבת אבדה לבעליה", הוא מסביר. "אנחנו למעשה לוקחים נכס כמו תנך ששייך לכולנו ומאפשרים לציבור הרחב להרחיב את הידע שלו, במטרה להעמיק את הקשר למקורות, שהם למעשה התשתית הקיומית של עם ישראל".
שייך לכולם
אוחיון מסביר שאחת המטרות המרכזיות של המיזם היא להפריד בין דעות ועמדות פוליטיות שונות לבין הקשר לידיעת התנך. "אנחנו מנסים 'לשחרר' את התנך מכל מי שמבקש לנכס אותו לעצמו. בניגוד לסטיגמה הרווחת, הוא לא רק של ימניים ולא רק של דתיים – כל אחד מאיתנו רשאי ללמוד ולהעמיק בו, וגם לפרש אותו בהתאם לתפיסתו. אנחנו מזמינים את כל מי שיודע לכבד דעות שונות והשקפות עולם מגוונות, להיכנס לאתר ולהצטרף אלינו למסע שבו לומדים בכל יום פרק – סה"כ 929 פרקים. דתיים, חילוניים, שמאלנים או ימניים - התנך הוא של כולם והגיע הזמן שנכיר בכך", הוא אומר.
מה עוד תמצאו באתר? פרשנויות שונות ומגוונות, ממפגשי זום וממפגשים פרונטליים, פודקאסטים שמותאמים לילדים ומאפשרים להם להקשיב לסיפורי התנך בדרך חווייתית ומשעשעת, קבלת שבת שבה משוחחים על הפרק של אותו השבוע ויש גם שעורי יוטיוב מוקלטים. "יש לנו מעל אלף פרשנים ופרשניות שמסבירים ומדברים - יש רב, רבה, אנשי רוח, מדע ועוד", מסביר אוחיון. "בכל יום משתתפים מאות אנשים בשעורים שלנו. אפשר להקשיב להרצאות שלמות או לתקצירים, להעשיר את הידע עם תכנים במהלך נסיעה או בבית, ואפילו לחגוג איתנו ביחד בר או בת מצווה באווירה לימודית. אני חושב שבסה"כ מדובר בפלטפורמה נוחה וגמישה המאפשרת לכל אחד ואחת להעמיק את הידע שלהם בתנך בזמן המתאים להם ובכמות הרצויה. חשוב לציין שכול התוכן והמידע מוצעים ללא עלות", מציין אוחיון.
בנוסף לכל התכנים והמפגשים, אחת ל 6 שבועות מתקיים בבית הנשיא מפגש התנך של 929 במעמד נשיא המדינה ובהשתתפות נשיאת בית המשפט העליון, בו משולבים בעלי דעות שונות ביחד עם תלמידים ונציגי קבוצות. "לשמחתי, רובי ריבלין הנשיא לשעבר אימץ את המסורת הזאת והנשיא יצחק הרצוג ממשיך את דרכו. את המפגש האחרון בבית הנשיא קיימנו ביום ה- 30 ימים לפטירתה של אורה הרצוג ז"ל, אימו של הנשיא. לא רבים מודעים לכך, אבל היא זו שלמעשה מיסדה את מסורת חידון התנך העולמי כחלק בלתי נפרד מחגיגות יום העצמאות".
אוחיון מסביר שמטרה נוספת של המיזם היא להשתמש בתנך כמקור לפיוס ולהעמקת הערכים המשותפים בחברה הישראלית. "לטקסטים ולסיפורים המקראיים יש משמעות גם בימינו, ואם מסתכלים עליהם באור הנכון אפשר למצוא בהם גורם מקשר ומחבר במקום משהו שגורם לפילוג. מסתבר שאפשר להתחבר לנכנסים התרבותיים שלנו ולא רק לריב עליהם".
ואגב, להתחבר לנכסים תרבותיים, לא אומר רק ללמוד. מיזם 929 עומד מאחורי פעילויות חוויותיות מגוונות: קוד העתיקות- משחקי בריחה לכל המשפחה באתרי רט"ג, גרפיטי תנך ברחבי הארץ, תחרויות יצירה בהשראת התנך ועוד.
כאמור, לאחרונה התחילו לשלב במיזם גם חגיגות בר או בת מצווה באווירה לימודית. אוחיון מספר שהאורחת הראשונה שהוזמנה להתארח במפגש היא לא אחרת מזוכת המדליה האולימפית לינוי אשרם, שהגיעה עם אימה כדי להביא את סיפור ההתבגרות מעורר ההשראה שלה ועל הדרך זכתה להפתעה מצוות "גילינו שלינוי מעולם לא חגגה בת מצווה, בגלל כל העיסוקים הרבים שלא הותירו לה זמן לכך. היא הגיעה אלינו עם אימה וחגגנו לה בהפתעה וזה היה מאוד מרגש.
"אין ספק שאנחנו מתמודדים עם אתגרים שונים, ולא פשוט לחבר בין הנוער של ימינו לשפה המקראית העתיקה. אבל אני חושב שלאט לאט אנחנו צולחים את האתגרים, והפידבק החיובי שאנחנו מקבלים ממשתתפי המיזם בהחלט נותן לנו מוטיבציה להמשך", אומר אוחיון לסיום ומזמין את כולכם להצטרף למסע הלימודי המרתק.