מוביליות חברתית בישראל היא תחום מורכב, אך בבסיסו עומד רעיון פשוט- לכל ילד בישראל מגיע לקבל הזדמנויות שוות, גם אם הוא נולד בפריפריה ולא במרכז. זהו האתגר העיקרי שניצב בפני קרן רש״י, שמאגדת תחתיה מערך מרשים של עמותות, מיזמים ותכניות לצמצום פערים חברתיים בישראל, בעיקר בכל הנוגע לתחום החינוך בפריפריה. אבל הפעילות הנרחבת של הקרן לא נועדה רק לשפר את הסיכויים של ילדי הפריפריה להצליח בתחומים של השכלה וקריירה, אלא להרחיב את כלל ההזדמנויות בפריפריה, מתוך הבנה שהתשתית החינוכית של העיר יכולה למשוך אליה תושבים חדשים, מקומות עבודה חדשים ולייצר הזדמנויות עבור תושבי העיר להישאר בה, במקום לעבור למרכז כמו שרבים עושים
בשלוש השנים האחרונות, מנהיגה העיר קריית מלאכי בשיתוף עם קרן רש״י, קרן ג׳ואל טאובר וחברת גזית גלוב מהפכה שקטה לצמצום פערים בתחומי החינוך והרווחה. הרחק מאור הזרקורים (לפחות עד עכשיו), עוברת קריית מלאכי מהפכה כחלק מתהליך של חיזוק תשתיות חברתיות וכלכליות, שמביאות, לראשונה מזה שנים, לשינוי של ממש - הגדלת מספר בני הנוער הלוקחים חלק בתנועות וארגוני נוער ופיתוח מסגרות טיפול ושיקום לגיל הרך בעיר. השותפות בין הגופים הפילנתרופיים, המגזר העסקי והמנהיגות המקומית בעיר הניבה תוצאות כל כך מרשימות, שקריית מלאכי הפכה לדוגמה ולהשראה עבור ערים אחרות, וזו רק ההתחלה עבור העיר, שמקווה לצמוח ולהתחזק עוד יותר בשנים הבאות.
״ראשי ערים צריכים לדעת שכדי להצליח בחינוך חייבים הרבה סבלנות״, אומר אליהו זוהר, ראש עיריית מלאכי. ״מדובר בתהליכים ארוכי טווח שלוקחים שנים רבות. בנוסף, בשביל שזה יצליח, חייבים את שיתוף הפעולה של כל הגורמים מבית, לגייס אנשי חינוך לשעבר יחד עם הקיימים ולשלב את ההורים בכל התהליך. אחד היתרונות של המינהלת היישובית שלנו הוא שהיא כוללת את כל אנשי המקצוע הנוגעים בנושא - מחלקות הרווחה, הנוער, צעירים, ועד הורים יישובי וכמובן אגף החינוך בכל הדרגים״.
לשנות את השיטה
הפעילות בקריית מלאכי היא חלק ממיזם שנקרא ״היישוב במרכז״, שעוסק בפיתוח ויישום גישה חדשה המתמקדת ביישוב כמפתח להרחבת המוביליות החברתית לכלל התושבים וכמנוע ליצירת שינוי ברמה הלאומית. הגישה פותחה לאחר למידה מהארץ והעולם, יישום במספר יישובים לרבות אשקלון וקריית מלאכי, לצד מחקר עומק שמצביע על המנופים המרכזים שיסייעו לנתק את הקשר בין הרקע של הילד לעתידו. המיזם החדשני פועל כיום בשבעה ישובים ומציב את הרשות המקומית והתושבים במרכז. "המיזם מתמקד בכלל הקהילה ולא בקבוצת יעד ספציפית, ובכך מעביר את הדגש מהתערבויות נקודתיות ומוגבלות בזמן לחיזוק ארוך-טווח של התשתיות החברתיות ביישוב, תוך העצמת המנהיגות המקומית ושיתוף מלא של התושבים בעיצוב עתידם". אומרת מיכל כהן, מנכ״לית קרן רש״י. ״אנחנו מדברים על שינוי השיטה, לא רק על תוצאות ברמת הילד. המטרה שלנו היא להשאיר מאחורינו בכל עיר שאנחנו נכנסים אליה יכולת לתחזק ולנהל את התשתית שבנינו ביחד״.
ההצלחה בקריית מלאכי מתאפשרת בזכות שיתוף הפעולה יוצא הדופן של כל הגופים, ההתגייסות של הרשות המקומית וגם המעורבות של המגזר העסקי. חיים כצמן, מנכ״ל גזית גלוב, הוא חלק בלתי נפרד מהמהלך הזה, וגזית גלוב לא מספקים רק השקעה כלכלית בקריית מלאכי. ״לקחנו על עצמנו כיעד את נושא האחריות החברתית והעלאת רמת החינוך ביישובים בפריפריה בשנים האחרונות״, אומר כצמן. ״המטרה היא להתערב בעיקר בנושא החינוך, כדרך למה שאנחנו מאמינים שיניע צמצום פערים בחברה הישראלית. אנחנו רוצים להעלות את רמת החינוך באופן שבו היישובים האלה יציעו חינוך שווה באיכותו ובתוצאותיו לזה של ערי המרכז, החל מהגיל הרך ועד סוף התיכון. רמת החינוך תהיה כזו שתקרוץ ותפתה זוגות צעירים נוספים להצטרף לעיר, להמשיך להעלות את רמתה, להביא מקצועות חדשים ועסקים חדשים״.
הדרך לעשות זאת, מסביר כצמן היא באמצעות מנעד רחב של פעילויות קטנות - פעילויות לשעות הפנאי עבור הגיל הרך, השקעה בתנועות נוער, טיפוח האוריינות בגיל צעיר, פעילויות העשרה, הבאת מורים טובים יותר, הצעת פתרונות למעוכבי התפתחות בגילאים שונים, הקמת מסד נתונים עם מידע על ילדים מתחת לגיל שלוש והשקעה במקצועות כמו אנגלית ומתמטיקה. "חינוך זו ריצה למרחקים ארוכים, והחלום הוא שעוד עשר-עשרים שנה קריית מלאכי תהיה יישוב גדול עם תשתית של מקומות עבודה טובים, תעשיות שמשלמות שכר טוב לעובדים, רמת חיים בעלייה, ואז - הגלגל הזה כבר יניע את עצמו. אנחנו עוזרים לתת לו כרגע את התנופה״.