>> עסקים קטנים, הירשמו לאינדקס הגדול של העסקים הקטנים
>> לא מצליחים להירשם לאינדקס הגדול? כיתבו לנו
לא חשב לפתח קריירה באיפור. עומר מיכאל בהפקה עם קרן מור | צילום: מתוך צילומים למעצבת תמר פרימק כולנו מכירים את הזמרות והשחקנים, הדוגמניות והמנחים, רואים אותם בכל מקום: על מסך הטלוויזיה, בקולנוע, ברשת ובעיתונים. הפרסום והתהילה הפכו לחלק בלתי נפרד מתרבות המאה העשרים ואחת, ועבור הצעירים של היום, שרוצים להיות מפורסמים כשיהיו גדולים, הם הפכו למטרה. לא משנה מה יעשו או איך יעשו זאת, העיקר שיכירו אותם.
בצדו השני של המסך, מאחורי המצלמות, המיקרופונים והמראות, עומדים אנשים מוכשרים לא פחות, שעבורם, המפורסמים הם עסק. לקראת יום העסקים הקטנים שיתקיים ב-2-3 בינואר, שלושה בעלי עסקים מספרים לנו איך זה לנהל עסק תחת אבק כוכבים.
"להפוך אנשים ליפים יותר"
עומר מיכאל, 29, הוא מאפר אופנה מקצועי. מיכאל החל את דרכו בתעשיית הזוהר בלימודי אופנה, אך החליט לשנות כיוון. "אני מגיע מרקע של ציור ואופנה. למדתי והתעסקתי באופנה קודם לכן ולמעשה אני עדיין מתעסק בזה עד היום. ההחלטה ללמוד איפור נפלה ברגע שמיקי בוגנים פתח את בית הספר שלו, מתוך רצון להעשיר את עצמי בתחום נוסף, משהו שאני תמיד אוהב ושמח לעשות".
מיכאל החל את לימודי האיפור בבית הספר של מיקי בוגנים כתחביב חופף לפעילות שלו בתחום האופנה, "לא חשבתי לפתח בזה קריירה בהתחלה. הקורס שלקחתי אצל מיקי פתח בפניי את עולם האיפור באופן שלא חוויתי קודם למרות שיצא לי לגעת בזה לא פעם בעבר. מצאתי את עצמי מאד נהנה מהתחום, מלצייר ולצבוע אנשים וכמובן להפוך אותם ליפים יותר".
בתום הקורס עבד מיכאל באחד מסניפי הדגל של MAC, עבודה שפתחה בפניו את עולם האיפור ועזרה לו לצבור ידע נוסף ולהשתפשף בתחום. "היה לי ברור שלעבוד בחנות איפור זה לא מה שבאמת חיפשתי לעשות אבל בו זמנית הייתי חייב את הניסיון הזה. כעבור שנה צבעונית במיוחד החלטתי לצאת אל החופש ולהתחיל באופן עצמאי".
כלך יום עבודה נראה שונה מהיום הקודם. מיכאל עם דנה עדיני | צילום: תומר ושחר צלמיםבתחילת דרכו כעצמאי השתלב מיכאל בהפקות כחלק מצוות המאפרים של בוגנים. "מצאתי את עצמי מאפר בשורה הראשונה של תצוגות אופנה בארץ, הפקות אופנה וטלוויזיה מהגדולות ביותר שיש כאן. הכרתי סלבים ואיפרתי פנים שכולם מכירים. נחשפתי לעולם חדש במהירות בזק. אי אפשר להסביר כמה כיף לראות תכנית טלוויזיה עם כוכב, זמר או שחקן שאתה מאד מעריך ולדעת שאתה איפרת אותו. זה סיפוק מאד גדול".
איך הרגיש המעבר משכיר לעצמאי?
"המעבר משכיר לעצמאי היה די טבעי לי, העצמאות זה משהו שתמיד היה טבוע בי. יש כמובן את ההסתגלות לתנאי השטח כנותן שירות מקצועי אבל החופש הזה והשוני בין עבודה לעבודה הופכים את כל העסק למאד מעניין. מיקי בוגנים שעזר לי לצאת אל החופש ודאג לטפח אותי כתלמיד בוגר בית הספר שלו לאיפור עד היום, עזר לי מאד לפרוש כנף כמאפר עצמאי ויש לו חלק מאד משמעותי בהצלחה הזו".
"נפלה בפניי הזכות להכיר אנשים חדשים, 'להתערבב' ולמנף עוד יותר את מה שאני עושה. עד היום אני מכיר אנשים מדהימים בתחום וכל יום עבודה בשבילי נראה אחרת מקודמו שזה בדיוק מה שמשאיר את רף הריגוש כ"כ גבוה".
בנוסף לאיפור מקצועי ואישי עד בית הלקוח, מיכאל מאפר עבור הפקות אופנה, תצוגות, טלוויזיה ומדיה. "כיום אני משלב את עבודתי כמאפר עצמאי בהפקות ותצוגות אופנה, טלוויזיה, מוזיקה ועולם הכלות לבין עיסוקי הקודם כמעצב וכיוצר, ובעיקר משתדל להשאיר את הראש פתוח וליהנות מכל מה שיש לתחום ולעולם הזה להציע לי, ובראש ובראשונה פשוט משתדל ליהנות מכל רגע".
מה אתה ממליץ למישהו חדש שפותח עסק?
"קודם לעשות משהו שהוא באמת אוהב לעשות, להקשיב תמיד ללב שלו, ולהאמין בעצמו יותר מהכל. לזכור שאנחנו מי שאנחנו בזכות עבודה קשה ולא ליפול מכל דבר קטן שקורה. עסק עצמאי זה לא דבר פשוט לנהל היום במדינתנו הקטנטונת במיוחד בתחומי היצירה. וכמובן תמיד לזכור שאין מחיר לחופש".
"אמנים המתחברים לעסק קטן יכולים להרוויח המון"
רונן אור צרפתי, 35, עבד תמיד עם אמנים מתחומים שונים, עוד לפני שהחליט להכנס כל כולו לעולם הזוהר ולהקים סוכנות עצמאית לניהול אמנים. "בעבר ניהלתי תיק לקוחות במחלקת וי איי פי של חברה סלולרית במשך 7 שנים, עיקר לקוחותיי היו שחקנים, זמרים ואנשי עסקים בכירים. תמיד האמנתי בעבודת שטח רחבה והייתי מסתובב בכל הארץ, רץ מפגישה לפגישה. עם הזמן גדל צבר האנשים מתעשיית הבידור והעסקים אותם הכרתי".
מאז ומתמיד נמשך צרפתי לתחום הבידור, "לא במקרה בחרתי לעבוד במחלקת הוי איי פי, תמיד היתה לי משיכה לתחום הבידור. רק שאצלי המשיכה היתה להיות מאחורי העדשה ולא מלפניה. רובם המוחלט של הלקוחות היו שבעי רצון ממני ונהנו מאוד מהיחס האישי ומהשירות ולא פעם נאמר לי על ידי כמה מהכוכבים הגדולים של הארץ: 'רונן, כשאתה תחליט לנהל אמנים, אני איתך'. בכל זאת בחרתי להתחיל מקטן, לצבור ניסיון, להפיק קצת ורק אחר כך לחזור ולהציע את שירותיי לאותם אמנים".
תמיד נמשך לעולם הבידור. רונן אור צרפתי | צילום: תומר ושחר צלמיםלפני כחצי שנה החליט צרפתי לצאת לדרך עצמאית והקים את רונן אור צרפתי - ניהול אמנים, "העסק הוקם לפני כחצי שנה, בינתיים הכל עובד נהדר והלקוחות מרוצים. רשמתי לזכותי כמה הצלחות מאוד מרשימות אפילו ביחס לסוכנויות עם ותק של 20 שנה. אני חושב שדווקא אמנים בחיבור עם עסק קטן כמו שלי יכולים להרוויח המון - יחס אישי, איכפתיות ודחיפה מתמדת להתקדם ולצמוח יחד איתי".
הסוכנות של צרפתי מנהלת אמנים בתחומים שונים: שחקנים, ביטים, דוגמנים ,ספורטאים וכו'. "אני מנסה להקפיד ולייצג אנשים מכל הסוגים ומכל המינים, בתעשיית הפרסומות המפותחת של ישראל יש דרישה מתמדת לפרצופים שונים. לאחרונה החתמתי את אחד המיוצגים שלי, שהיה אנונימי לחלוטין עד לפני חצי שנה, על חוזה עם חברת הפקות בסכום של 6 ספרות. תמיד האמנתי בעצמי, אבל אני חייב לציין שלא ציפיתי שהכל יקרה כל כך מהר".
איך הרגיש המעבר משכיר לעצמאי?
"השכירות היא עולם בטוח יחסית, בכל עשירי לחודש המשכורת נכנסת, הבנק מחבב אותך ואפשר לתכנן טיול לאוסטרליה בראש שקט. כשהופכים לעצמאיים, פתאום כלום לא בטוח, צמצום אישי בהוצאות הוא הכרחי בכדי לתמוך בעסק, בייחוד בעולם 'השוטף פלוס אינסוף', שלצערי שולט בתעשיית הבידור. כשאין מי שיחליף אותך בעבודה, טיול לאוסטרליה נראה כמו טיול לירח".
מה אתה ממליץ למישהו חדש שפותח עסק?
"לשים הרבה כסף בצד ולנהוג בחסכנות. אבל אם יש לך מטרה לך ואל תעצור יהיו ימים טובים ויהיו ימים פחות טובים, בסופו של יום תלך לישון כל לילה עם סיפוק גדול ותחושת עשייה נהדרת".
קפטיין מיוזיק עושה מוזיקה
את אולפן ההקלטות הראשון שלו פתח ארקדי חסלבסקי לפני קרוב לארבעים שנה בברית המועצות. בזמן שהותו בברית המועצות חסלבסקי גם ניהל שתי להקות גדולות ומצליחות שהיו בבעלותו, אחת מהן עובדת ומופיעה עד היום בארה״ב, גרמניה ומקומות שונים בעולם, בעיקר למגזר הרוסי.
עם עלייתו לארץ הוא החליט להמשיך לעסוק במקצוע גם כאן ולפתוח מחדש את האולפן בישראל. למרות קשיים כלכליים והסתגלותיים רבים, החליט לא לוותר על החלום ובשנת 1994 פתח את קפטיין מיוזיק - האולפן הראשון שלו בישראל, בעיר אשקלון.
הביא את החלום מברית המועצות לשעבר. ארקדי חסלבסקי וקפטן מיוזיק | צילום: תומר ושחר צלמים לאחר מספר שנים עבר האולפן לתל אביב, והחל לספק את שירותיו לזמרים פרטיים, להקות, מקהלות ואמנים רבים ביניהם דודו טסה, איתן מסורי, אבי סינגולדה ועוד. בנוסף מציע האולפן שירותי הקלטות לאירועים, הפצת שירים ברשת, הקלטת והפצת קאברים ועוד.
מדי פעם העבודה באולפן מספקת לחסלבסקי הזדמנויות לחזור ולעשות מוזיקה, כפי שעשה בצעירותו בברית המועצות. אחד המקרים האלו התרחש לפני כמה שנים, כאשר לאולפן הגיע זמר על מנת להקליט את שיריו. בזמן ביקורו באולפן הוא מצא על אחד המדפים באולפן ספר ישן שכלל מילים, בעיקר בשפה הצרפתית, שנכתבו ע"י אנשים אשר נחשבו בתקופת המאה ה-17 עד ה-19 כ"עבריינים" באירופה. יחד עם חסלבסקי החליטו להוסיף לחן ליצירות, ולאחר כתיבה ועבודה ארוכה הלחינו מחזמר רוק שלם בן 12 יצירות בשפות שונות. "המחזמר נמצא עכשיו בעבודה", מספר חסלבסקי, "אנחנו מנהלים שיחות עם משקיעים ובסוף 2017 המחזמר אמור לעלות במספר מקומות בעולם".
מה אתה ממליץ למישהו חדש שפותח עסק?
"הטיפ שלי לפתיחת עסק חדש הוא לנסות לפתוח את העסק עם לפחות הון כלכלי קטן. ולהיות כמה שיותר סבלני. והכי חשוב זה לזכור שהלקוח חייב(!) לצאת מרוצה ומחויך".