רוצים לפרסם את העסק הקטן שלכם?
"הכורך" דוד אורבך | צילום: תומר ושחר צלמים האם אם המושבות היא גם אם העסקים הקטנים? העיר מתפארת בעסקים הפועלים בהצלחה כבר למעלה מארבעה דורות: החל מחנות פלאפל ועד לתכשיטים. אז מה הסוד שלהם?
ספרי אורבך
תחום: ספרים
כתובת: חובבי ציון 15
בעל העסק: כיום – בניהול של צביקה ואסתר ויקסלבאום
הסיפור מאחורי העסק: אסתר: "לאורך שנות קיומה של החנות, בעלי המקום - כל אחד בזמנו - העניק ומעניק יחס מאוד אישי וחם ללקוחות שהפכו להיות בני בית בחנות, אם סתם בענייני היום, או בבקשה לעצה, לתמיכה רגשית, לכיסא או כוס מים. ובוודאי כשצריכים ספרים שלא ניתנים להשגה. ידוע שאצל אורבך תמיד – יש, ואם לא – ישיגו להם את הספר. החנות היא משפחתית במלוא מובן המילה".
איך הוא קם: "החנות הוקמה ככריכייה בשנת 1933 במבנה סמוך, ואחרי שנים ספורות עברה למקום הנוכחי. השנה החנות חוגגת 80. הבעלים הראשונים, דוד ('הכורך', כפי שהתפרסם) אורבך ורעייתו, הני, ניהלו את החנות עד שנת 1979 ואז פרשו לגמלאות, כשהם חשוכי ילדים, והעבירו את החנות לאריה ליפקין - קרוב למשפחת אורבך ולצביקה ויקסלבאום – אחיינה של הני, והשניים הפכו לשותפים, כך שהחנות נשארה בתוך המשפחה. בשנת 2009, אריה יצא לגמלאות ואני הפכתי לשותפה בחנות שמסייעת לבעלי. כעת אנו מנהלים את החנות".
הפיקנטריה: "כשהצטרפתי לחנות – עשיתי סדר ושינויים בחנות הקטנה הזאת. מצאתי חומרים אותנטיים מתקופת ההגנה, שנמסרו למוזיאון בפתח תקווה, כמו תעודות, כסף ישן, כרזות על שיט תענוגות באונייה תמורת כמה לירות בודדות וכו'. כמו כן, עמד בחנות בקומה שנייה, שולחן ברזל גדול שיועד לחיתוך קרטונים עבור הכריכות, גיליונות אדומים וכחולים לציפוי הכריכה וחומר רב מהכריכייה שכבר שנים לא פעלה. דוד אורבך היה איש 'ההגנה' והחנות הייתה מרכז להעברת ידיעות מחוץ לעיני האנגלים. סיפור נוסף הוא על אדם ששכח מעיל בחנות כשבכיסיו נמצאו 50,000 שקלים במזומן. למחרת האדם צלצל לוודא שאמנם שכח את המעיל בחנות, ומשקיבל אישור אמר שלכן היה רגוע בקשר לכסף, כי ידע שהוא בבית טוב".
קטע מיוחד עם לקוחות: "בני דור שנות הארבעים של המאה הקודמת בפתח תקווה עדיין נכנסים לחנות ולא שוכחים להזכיר את דוד והעבר, אך זה דור ההולך ופוחת מפאת גילו הבוגר. הורים לילדים מתרפקים בנוסטלגיה על הזיכרונות כיצד בילו את ילדותם בין מדפי הספרים במקום ללכת הביתה לאחר הלימודים בביה"ס".
הטבה: מי שיגיע עם הכתבה יקבל ספר בשם "ילדי הסערה" שנכתב ע"י ד"ר שמואל אורבך.
תכשיטי ברקוביץ' החנות הוקמה עם קום המדינה. תכשיטי ברקוביץ'
תחום: תכשיטים, שעונים וכלי כסף
כתובת: מוהליבר 3
בעל העסק: מיקי ברקוביץ'
הסיפור מאחורי העסק: "המשפחה הייתה במקצוע כבר בחוץ לארץ. הלב של המקום הוא המשפחתיות, תשומת הלב, האמון, הסחורה שהיא מיוחדת. אנו עושים כל מיני הזמנות. כל אחד מה שבא לו בראש, אין בעיה לעשות את זה. החוט שמקשר זה האמון והיושר".
איך הוא קם: "החנות הוקמה בשנת 1949. אבא וסבא שרדו את השואה והגיעו לארץ, למושבה. הם פתחו את החנות בפסאז' ברקוביץ, לא על שמנו. זה הרחוב היחיד בעיר שהוא בבעלות פרטית עדיין. במקביל הם גרו בגלריה שמעל החנות. החנות פעלה במקום עד 1958, אז הם עברו לרחוב המקביל. אני הדור השלישי. הצטרפתי לחנות אחרי הצבא, בגיל 22, לפני 40 שנה. לפני שמונה שנים הצטרף הבן הצעיר שלי שהוא עכשיו בן 29, והוא הדור הרביעי. יש כבר חמישה נכדים ומן הסתם מישהו מהם בטח יבוא לעבוד. הנכד הכי גדול בן שש והוא מגיע לחנות מדי פעם".
הפיקנטריה: "מה שהציל אותם בשואה הוא מקצוע השענות, כי הם היו השענים של הנאצים. הם תיקנו את כל השעונים. בלי המקצוע הזה, מן הסתם, גם אני לא הייתי. מאחר שהם היו השענים של מחנה העבודה של הנאצים זה מה שהציל אותם, ולאחר מכן הם ברחו משם. הגיעו לארץ ופתחו את החנות. מאחר שהם היו בעלי מקצוע כולם ידעו על 'ברקוביץ' השען בעיר'".
קטע מיוחד עם לקוחות: "יש לקוחות שזוכרים את האבא והסבא. יש לקוחות שהיום הנינים שלהם הם קליינטים שלנו. יש לקוחות בני 90 שעדיין מגיעים לכאן עם הנכדים והנינים, ויש לי לקוחות ששלושה דורות התחתנו אצלנו, אם זה בקניית שעונים לחתן או תכשיטים לכלה. יש גם סיפורים עצובים. יש לי קליינטית שכל יום אזכרה לבעלה היא באה לכאן לקנות תכשיט. יש לי לקוחות שביום אחד קונים תכשיטים גם לאישה וגם למאהבת באותה קנייה. יש הרבה לקוחות שיודעים בדיוק למי הם קונים את התכשיטים. כל הלקוחות הם אנשי פתח תקווה. כשהעיר הייתה קטנה ידענו בדיוק הכול, היום היא קצת גדלה".
הטבה: מי שיבוא עם הכתבה יקבל עוד 10% הנחה מעבר להנחות קיימות.
פלאפל חתוכה היום יש גם בלי גלוטן. פלאפל חתוכה | צילום: תומר ושחר צלמים
תחום: מזון מהיר
כתובת: ההסתדרות 4
בעל העסק: מנחם ואייל חתוכה
הסיפור מאחורי העסק: "אבא שלי תמיד רצה לעשות משהו בתחום המזון. הוא ואימא שלי יצרו נוסחה טובה לפלאפל. אתה מוכר ומוכר, אנשים אוהבים לאכול, ויש תגובות שהפלאפל טעים. זה כיף".
איך הוא קם: "העסק נפתח בשנות ה-60. היה להורים שלי בוטקה קטן. ישבו על נוסחה של פלאפל והיא הצליחה. הם היו בבוטקה הקטן עד שנת 71'. בשנות ה-70 אבא שלי רכש את המקום החדש. היום אנו מתקדמים יותר, ויש גם פלאפל ללא גלוטן".
הפיקנטריה: "זכינו בתוכנית של דודו טופז במקום הראשון בגוש דן, ובמקום השני בארץ".
קטע מיוחד עם לקוחות: "היום זה דור שלישי שאוכלים אצלנו פלאפל. אנשים נוסעים לשדה עם המזוודות, לפני טיסה, ובאים אלינו לאכול. באים אלינו כולם לאכול. נינט, שאול יהלום, אורי אורבך, יהודה ברקן, ארז שלם".
הטבה: מי שיבוא עם הכתבה באותו יום ויקנה מנה יקבל פחית שתייה.
בית הכלב
תחום: בעלי חיים
כתובת: ההסתדרות 30, לוחמי הגטו 36
בעל העסק: ליאת טל
הסיפור מאחורי העסק: "מיום הקמתו פעל בית הכלב למען הקהילה בהסברה והדרכה בבתי ספר על מנת להנחיל לדור הצעיר את אהבת בעלי החיים וזה מה שהניע את המקום. טל כרמי המייסד למד ספרות כלבים בשנת 1971, כשבאותה עת היו 2-3 ספריות כלבים, כולן בתל אביב".
איך הוא קם: "בית הכלב נוסד בשנת 1976 ומשרת נאמנה את קהל לקוחותיו במשך 37 שנים. מאות לקוחות מגוש דן, השרון ושפלה נרשמו בתור לפלא שנקרא מספרת כלבים. בית הכלב היה לבית העסק הראשון שהעניק ללקוחותיו שרות משלוחים חינם. במהלך השנים ענף בעלי החיים התפתח מאוד ואנו מתחדשים ומתעדכנים במיטב המוצרים והחידושים בענף על מנת לתת מענה לצרכיהם של בעלי חיים".
הפיקנטריה: "היינו הראשונים להקים בשנת 1990 קונספט שמאחד תחת קורת גג אחת חנות ומוצרים, מספרה לכלבים ומרפאה וטרינרית, דבר שהיה בזמנו חדשני וייחודי רק לנו".
קטע מיוחד עם לקוחות: "לאורך השנים אנו מלווים דורות של משפחות בעלי כלבים וחתולים. הורים שילדיהם בגרו והפכו בעצמם הורים לילדים והם עדיין חלק מחוג הלקוחות שלנו. לקוחות שחלק מזיכרונות הילדות שלהם הוא השעות שבילו בבית הכלב בחברת בעלי החיים. אנו מלווים את לקוחותינו לאורך השנים בהדרכה ובייעוץ מקצועי ומשתדלים להעניק מניסיוננו הרב ללקוחותינו".
הטבה: חטיף בשרי רך וטעים 100 גר' לכלב או לחתול.