מלודי ביטון כהן (34) היא דולה, מדריכת הכנה ללידה ואם לשני ילדים קטנים. שום דבר מחיי השגרה שלה לא חושף את העיסוק הנוסף בחייה: קמב"צית יחידת החילוץ של יקנעם עילית - זו שערוכה לטפל באירועי חירום כמו ירי טילים על העיר, פגיעה ברבי-קומות או רעידת אדמה חלילה.
"אני אוהבת להיות מעורבת ומרגישה חיה כשאני עושה הרבה דברים במקביל", היא מספרת על השילובים בחייה. "מבחינתי, מהות החיים היא לעשות דברים טובים ולפתח קשרים משמעותיים עם אנשים. זה מחייה אותי".
"אבא שלי שלח אותי לשם, הרגשתי אותו"
בצבא הייתה קצינת תצפיתניות בדרגת סמ"פ ועד לא מזמן שירתה ביחידת החילוץ וההצלה הארצית במילואים. את המעבר לתפקיד דולה מתפקיד מבצעי במשרד הביטחון, עשתה לפני כשנתיים בהשפעת חוויות הלידה שלה. "אחרי הלידות משהו השתנה בי. הייתי צריכה את התחושה שמישהו איתי והחלטתי להיות שם עבור נשים אחרות ולהביא איתי את הרגישות הסביבתית שלי. אנשים לרוב מופתעים לגלות שאני דולה. יש לי גישה שמתמקדת בהכנה פרקטית ומנטלית ללידה וגם להורות שאחרי".
הדרך שלה לתפקיד ההתנדבותי של קמב"צית יחידת החילוץ של יקנעם עילית לוותה לדעתה בהכוונה מלמעלה. "אבא שלי, חיים ביטון ז"ל, היה הקב"ט המיתולוגי של העיר ודמות מוכרת ואהובה מאוד פה. הוא גם זה שהקים את יחידת החילוץ של יקנעם עילית. עד היום הוא האדם שאני הכי סומכת עליו והמצפן שלי. לפני שנה, כמה חודשים לאחר שהוא נפטר בנסיבות טראגיות, משהו גרם לי ללכת למשרד הוותיק שלו בעירייה באופן ספונטני. כשנכנסתי ישב שם הקב"ט שהחליף אותו יחד עם מנהלי היחידות. הם בדיוק דיברו על זה שחסר להם קמב"ץ וכשהם ראו אותי הם מיד אמרו שאני זו שצריכה למלא את התפקיד. הרגשתי שאבא שלי שלח אותי לשם, הרגשתי אותו".
מה עושה קמב"צית של יחידת חילוץ?
"אני אחראית על ניהול הכוח, הארגון והתיאום בין אנשים ושיתוף הפעולה עם המשטרה הצבא, כיבוי אש, איחוד הצלה, זק"א, פיקוד העורף, יחידת עוקץ ועוד. בשגרה אנחנו עושים תרגילים, מתאמנים ומדמים מצבים של חילוץ פצועים או לכודים. אנחנו נדרשים לרענן נהלים כל הזמן, לחדש ציוד ולתאם איפה כולם נפגשים בשעת חירום. בקרוב נעבור למשל השתלמות על חילוץ אנשים עם מוגבלות ראייה. אני צריכה לדעת איפה כל מתנדב נמצא, לדאוג שיעבדו בזוגות ולא יפגעו, להיות ערוכה לרעידות משנה ועוד.
האם נדרשתם לפעול בזמן המלחמה הנוכחית?
"השתלבנו בתחילת המלחמה בעזרה בפינוי ותיקון של מקלטים פרטיים ומקלטים של העירייה. בעיקר עבור אנשים מבוגרים ומעוטי יכולת. הכשרנו מקלטים והנגשנו אותם לאנשים. במקביל אנחנו גם מתגברים סיורים בעיר. יקנעם אמנם רחוקה מהעוטף אבל תחושת הביטחון התערערה אצל כולנו והעיר שלנו מוקפת ביער. הצבנו בולדרים בגבולות יקנעם כדי לאפשר לתושבים הרגשת ביטחון".
בעקבות המלחמה, מספר המתנדבים ביחידה זינק לדברי ביטון כהן מ-65 ל-90 מתנדבים תושבי העיר, ביניהם גם נשים רבות שהשתלבו בתפקידים שונים. "יש לנו תפקידים כמו סמב"ץ או מש"ק אוכלוסייה או חובש. במילואים פגשתי המון קמב"ציות, נשים תותחיות-על, אימהות ולא אימהות. אישה יודעת לתכלל ולארגן. לא נתקלתי עד היום בשום בעיה. אני מרגישה מועצמת".
פרויקט "מצדיעים לכיתות הכוננות" של קפה טורקי עלית, מזמין אתכם לפרגן לכיתות הכוננות שאתם מכירים מקרוב וכמובן גם ליחידות החילוץ כמו זו של ביטון כהן. אותם גיבורים ומתנדבים יזכו לערכות קפה מפנקות שישמרו עליהם ערניים ומרוכזים במשימות השוטפות שלהם.
ביטון כהן מספרת שבשני התפקידים שלה, קפה הוא בין הדברים הכי מבוקשים: "בכל פעם שמגיע אליי זוג להכנה ללידה, הגבר מבקש קפה טורקי. גם ביחידת החילוץ ובתרגילים אנחנו רק עם קפה טורקי וזה מה שבעלי שמשרת עכשיו במילואים ביקש שאקנה לו. זה הקפה שלנו כישראלים".