שנת תשע"ו, היתה שנה בה השסעים רק הלכו וגדלו. אשכנזים ומזרחים, ימנים ושמאלנים, דתיים וחילונים, ערבים ויהודים - כולם נגד כולם. רצינו להבין מה חושב דור העתיד על כל מה שקורה פה וניסינו לחפש תלמידים שמייצגים כמה שיותר את קצוות האוכלוסיה. גייסנו את תלמידי י"א מבית הספר החילוני עירוני ד' בצפון תל אביב והפגשנו אותם במגרש הספורט שלהם עם תלמידי הכיתה המקבילה בבית הספר התיכון הממלכתי-דתי "דרור" בירושלים. ציפינו לראות פערים גדולים בין הקבוצות, תלמידים דתיים שלא מקבלים בכלל את הצד החילוני, תלמידים תל אביבים עם תדמית "בועתית" וגילינו שאולי יש קצת הבדל, אבל הוא במקומות אחרים.
השאלה הראשונה היתה אמורה לפצל אותם לחלוטין - האם אתם בעד תחבורה ציבורית בשבת? אם ציפיתם שכל הדתיים יתנגדו וכל החילונים יתמכו צפויה לכם, כמו שהיתה לנו, הפתעה - 73% תומכים ורק 27% מתנגדים. בקבוצה המתנגדת עמדו 15% מהתלמידים התל אביבים, בקבוצה התומכת היו 60% מהתלמידים הירושלמים. כלומר, 40 אחוז מהירושלמים, ביניהם בני נוער דתיים, בעד תחבורה ציבורית בשבת.
בתשובה לשאלה הבאה הם כבר התערבבו לחלוטין. 74% מהם ממש לא יודעים מה הם רוצים להיות כשיהיו גדולים ורק 26% מהם כבר יודעים. בהם מצאנו רופא לעתיד, מעצבת אופנה ומוזיקאי (גיטרה בס). הדתיים קצת יותר סגורים על עצמם עם 33% מהם שמחזיקים בתכניות ורק 19% מהתל אביבים כבר החליטו.
המשכנו לשאלה שמאוד העסיקה את ישראל בשנה האחרונה, אפליית המזרחים. 63% מכלל התלמידים חושבים שיש אפליה בין אשכנזים למזרחים. בחלוקה לדתיים חילונים - 70% מהירושלמים חשים שיש אפליה לעומת 57% מהתל אביבים.
74% מהתלמידים השיבו שגברים ונשים צריכים להתחלק באופן שווה במטלות הבית. 26% חושבים שלא, בהם גם 6% מהבנות. אצל התלמידים התל אביבים הייתה כמעט תמימות דעים - 90% חושבים שהחלוקה צריכה להיות שווה, אצל הירושלמים רק 58% מהתלמידים חשבו כך.
השאלה הבאה כבר היתה קשה יותר. בדקנו כמה מהם תומכים בעונש מוות למחבלים, הצעת חוק שמקדם שר הביטחון אביגדור ליברמן בשנה האחרונה. 70% מהתלמידים בעד ומתוכם 80% מהירושלמים ו-60% מהתל אביבים. לחלקם התשובה היתה מאוד ברורה, אחרים קצת התלבטו ובסוף התפצלו בין הקבוצות.
מצעד הגאווה בירושלים שהתקיים ביוני עמד בסימן שאלה גדול לאור התבטאויות קשות של רבנים שניסו למנוע אותו. אבל אין ספק שהילדים הרבה יותר ליברלים מהמבוגרים. 69% מהם בעד לאפשר נישואים גאים בישראל ו-31% נגד. בקרב התלמידים הדתיים בדיוק 50% תומכים בנישואים גאים, אצל התל אביבים כצפוי התמיכה גבוהה יותר – 88% מהם חושבים שיש לאפשר נישואים חד-מיניים.
ואז הגענו לשאלה שפילגה את הקבוצות. שאלנו אותם האם הם היו מוכנים לוותר על שטחים תמורת שלום עם הפלסטינים. מדובר בשאלה שגם ראשי ממשלות לא בדיוק יודעים לענות עליה, אבל התלמידים ידעו בדיוק מה הם חושבים על זה. 64% מהם נגד, 36% בעד, בהם גם 6% מהירושלמים. התל אביבים היו יותר חלוקים בדעתם כש-63% מהם בעד למסור שטחים.
ולסיום, בימים בהם אנשים מחפשים שורשים אבודים כדי להשיג דרכון זר, בדקנו כמה מבני הנוער רואים את העתיד שלהם ושל הילדים שיהיו להם במדינת ישראל והבנו שהם ללא ספק דור עתיד מבטיח ביותר. 77% מעוניינים להישאר כאן, מתוכם 93% מהירושלמים וכ-63% מהתל אביבים.
קרדיטים:
בימוי ועריכה: יעל רפופורט
צילום: רועי ברקוביץ
הפקה: מורן שלו, דנה כלדיאן
מקליט: גילי פרידמן
גריפ: ערן ברלוביץ
ארט: לוקאס שובה
ע.הפקה: שי מדמון
תודות:
בית ספר תיכון עירוני ד'- בתל אביב
בית ספר ממלכתי-דתי "דרור" בירושלים