הוספת בן משפחה על ארבע היא אירוע משמעותי שמלווה בהרבה שמחה והתרגשות. אך חשוב לזכור שמדובר במחויבות לטווח ארוך שדורשת זמן, מאמץ וגם לא מעט כסף. כלב צריך להוציא לטיול לפחות 3 פעמים ביום, להאכיל, לדאוג לבריאותו ולתת לו אהבה ויחס חם, כשחוץ מאהבה - היתר עולים כסף. אז ממש כמו ההכנות לקראת תינוק שצפוי להיוולד, כדאי לוודא שאתם אכן מוכנים להצטרפות של כלב לביתכם ומודעים לכל מה שכרוך בהגעתו. קראו ולכו לאמץ:
- הילד של כולנו: הגעתם להחלטה שאתם רוצים כלב? נהדר. בדקו שכל בני המשפחה ודיירי הבית שלמים עם ההחלטה כמוכם. "ההחלטה על אימוץ כלב אינה החלטה ספונטנית. צריך להקדיש לה מחשבה ולבחון את כל הצדדים שלה", אומרת ד"ר נירית צפורי-ברקי, סגנית ממונה ע"פ חוק צער בעלי חיים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר. "אם אחד מבני הבית לא רוצה לאמץ כלב, כדאי לחכות עם האימוץ כדי למנוע מצבים לא נעימים שהראשון שיסבול מהם הוא הכלב".
- כללים נועדו כדי לשמור עליהם: כדאי להגדיר מראש מה מותר ומה אסור – גם לבני הבית וגם לכלב. האם מותר לעלות על הספות? איפה הכלב אוכל ומה? חשוב לשמור על עקביות ולדאוג שכולם יכירו את החוקים. "הכלב הוא חלק מהמשפחה ורואה בבני הבית את הלהקה שלו. חשוב להגדיר גבולות מראש ולזכור שהחוקים נועדו גם לכלב וגם לבית. אם לא נשקיע בהתחלה בהגדרות, זה עלול לגרור כעסים ועלבונות בהמשך", מדגישה צפורי-ברקי. כמו כן, חשוב לזכור לדבר אל הכלב בשפה אחת. אם החלטתם שאתם משתמשים במילה "לא", תתמידו בה ואל תשנו פתאום ל"אסור", זה מבלבל את הכלב.
- לא רק ליטופים וחיבוקים – גם הרבה זמן ואנרגיה: כלב הוא כמו ילד חדש שנולד למשפחה. הוא זקוק לתשומת לב, זמן ואנרגיה. בין אם מדובר בגור או בכלב בוגר, כדאי לוודא שיש מי שיעניק לו את אלה ביד נדיבה. כך שאם אתם משפחה בה שני ההורים עובדים מסביב לשעון והילדים קטנים מכדי להוציא את הכלב לטיולים ולבלות איתו בבית, אולי עכשיו זה לא הזמן לאמץ.
- הכינו את הארנק: כלב, כמו ילד, דורש הוצאות כלכליות. כדאי להתכונן להוצאות האלו מראש ולוודא שאכן תוכלו לעמוד בהם. קחו בחשבון הוצאות קבועות על אוכל, טיפולים רפואיים, חיסונים, תספורות, ציוד וגם אגרות שיש לשלם לרשויות המקומיות. חשוב לדאוג לכל אלה מראש כדי שלא ייווצר מצב שבו צריך לפגוע ברמת החיים של הכלב. כלבים צעירים או לא ממושמעים עלולים לגרום לנזקים לריהוט ולבגדים (בעיקר לנעליים) וכדאי להיות מוכנים לזה – גם נפשית. ממש כמו ילד שמצייר על הקירות, חשוב לזכור שלא מדובר במעשים שנעשים בזדון ושהכל מתגמד מול האהבה והשמחה שהכלב מכניס לבית.
- מניעה טובה מטיפול: קודם כל, דאגו לבריאותו של הכלב. מצאו וטרינר ותוודאו שהכלב עבר את כל החיסונים והטיפולים הנחוצים הכוללים גם עיקור וסירוס. התייעצו לגבי סוג המזון שכדאי לרכוש עבור סוג הכלב שלכם. עדיף לדאוג לכל אלה כל עוד הכלב בריא. כלב חולה גורר לא מעט הוצאות כלכליות, מאמץ וכמובן סבל. הקדימו תרופה למכה.
- אל תתנו לחלומות להשתלט עליכם: גם אם חלמתם כל חייכם על כלב מסוג מסויים, כדאי לבדוק קודם את תנאי המחייה שלכם. אל תתפתו לאמץ כלב אקטיבי- אלא אם אתם יכולים לספק לו את הפעילות הגופנית אותה הוא צריך. כלב שצרכיו אינם תואמים לבית או לאופי המשפחה יסבול מבעיות בריאותיות, ישתעמם ועשוי לפתח התנהגויות לא רצויות. כמו כן, התאימו את הכלב לבני הבית. גור ידרוש הרבה יחס והשקעה – כך שאם יש לכם ילדים קטנים שדורשים הרבה יחס בנוסף לקריירה תובענית, כדאי לקחת כלב בוגר ורגוע. לכל סוג של כלב יש אופי שונה, וחשוב לעשות מחקר ברשת ולנסות להבין איזה מין כלב אתם מעוניינים להביא הביתה.