במשך שנים תעשיות וחברות בארץ וברחבי העולם מאמצות לחיקן את עקרונות הקיימות במטרה לעזור במאבק למניעת שינויי האקלים העולמיים שעלולים להוביל לאסונות טבע קטסטרופליים. בין החברות המשקיעות בתחום ניתן למצוא את נספרסו, שהחלה לפעול בנושא כבר בשנת 1991 וכיום משקיעה בתכניות סביבתיות - החל משלב גידול הקפה ועד למיחזור קפסולות האלומיניום.
נספרסו פועלת כיום ב-84 מדינות, ביניהן ישראל. לפני כשש שנים, נספרסו הקימה בארץ מערך מיחזור עצמאי בעזרת מפעל "אמניר", בו מפרידים את הקפה מקפסולות האלומיניום המשומשות. כל מה שעל הצרכן לעשות זה לשים את הקפסולות המשומשות בשקיות למיחזור שנספרסו מציעה ללא עלות - והיא כבר דואגת לכל השאר. זו גם הסיבה שבחרה באלומיניום לייצור הקפסולות - הוא לא רק נחשב לחומר הטוב ביותר לשמירה על הטריות, הטעם ואיכות תערובת הקפה, אלא גם ניתן למיחזור אינסוף פעמים מבלי לפגוע באיכותו.
בשיטה של נספרסו, האלומיניום נגרס ומופרד ממשקעי הקפה ומותך באמצעות תהליכי מיחזור מתקדמים, שבסופם הוא מעובד בחזרה לחומר גלם ומועבר לתעשייה הישראלית לשימוש חוזר. במקביל, משקעי הקפה נאספים מהקפסולות והופכים לקומפוסט, על ידי שילוב האדמה והחומרים האורגניים השונים לכדי דשן עשיר ומזין לקרקעות, המועבר למפעלי חקלאות ואחרים. פולי הקפה הטחונים משפרים ומסייעים לצמחים לספוח יותר מים, פחמן דו חמצני, ומעניקים לו זרחן, אשלגן, מגנזיום ונחושת, שעושים פלאים לירקות והפרחים.
ואם חשבתם שזה סוף הסיפור, תופתעו לגלות שכאן הוא רק מתחיל - אלה כמה מהמקומות בהם נספרסו מיישמת את פרויקטי הקיימות שלה ברחבי העולם:
נכנס קפה - יצא יין חדש: דישון כרמי יקב הרי גליל
בתחילת 2018 נספרסו ישראל ויקב הרי גליל השיקו מיזם סביבתי חדשני לדישון כרם ראשון בקומפוסט המכיל קפה ממוחזר מקפסולות נספרסו. משיתוף הפעולה יצאו 2 בקבוקים - הראשון היה סוביניון בלאן 2019 והשני יוצא ממש בימים אלו - קברנה פרנק 2019.
במסגרת שיתוף הפעולה, נספרסו מעבירה ליקב את כל הקפה המתקבל מתהליך המיחזור של הקפסולות בישראל ללא עלות. הקפה הממוחזר מעובד לכדי תערובת קומפוסט שתכלול לפחות 30 אחוז קפה ממוחזר שישמש לדישון כרם משגב עם בצפון הארץ, ויעזור בשיפור מבנה הקרקע והעשרתו במינרלים. ניתוח של הקפה הממוחזר על ידי פרופ' מיכה רביב, הצביע על ערכי דישון גבוהים, ותכולת חנקן העולה פי כמה על זו של דשנים רגילים. מומחי הכרמים של היקב מסבירים כי תכולה גבוהה של חנקן מניבה ענבים בריאים יותר ומפחיתה את הצורך בחומרי הדברה. ישראל היא המדינה השנייה בעולם, אחרי שוויץ, בה מתקיים פרויקט של העברת קפה לדישון כרמים.
חשמל באוויר: הפיכת הקפה לביוגז בשוויץ
באופן מתבקש למדי כחברה שוויצרית, נספרסו מקיימת בראש ובראשונה את עקרונות הקיימות גם בביתה שלה. אך במקרה הנוכחי, שאריות הקפה לא משמשות רק למטרות דישון, אלא הופכות לביוגז - גז המופק מחומר אורגני ומשמש להנעת גנרטורים לייצור חשמל או ליצירת חום בעת שריפתו. נסטלה, חברת האם של נספרסו, חברה ל-Groupe E Greenwatt (חברה המתמחה באנרגיה מתחדשת) על מנת להקים מפעל ביוגז ב-וו שבשוויץ, שיספק אנרגיות מתחדשות לרשת החשמל השוויצרית ולמפעל הבקבוקים של HENNIEZ, מותג מים מינרליים מבית נסטלה. לשם כך, נספרסו תורמת כ-3,000 טונות של שאריות קפה משלושת מרכזי הייצור ומערכת המיחזור שלה בשוויץ, ותעבד כ-28,000 טונות של אשפה מדי שנה מ-27 חוות מקומיות על מנת ליצור אנרגיה מתחדשת. בשיטה הזו המתקן מייצר חשמל עבור רשת החשמל השוויצרית, שיגיע ל-8,000 משקי בית בשנה, כשבמקביל, החום שייפלט בתהליך מהמפעל יועבר דרך צנרת מיוחדת למפעל HENNIEZ, ויעזור לחמם מים לניקיון. האשפה, לעומת זאת, תעובד ותועבר לחקלאים המקומיים, שישתמשו בה כקומפוסט אורגני איכותי.
לא רק שעונים: הפיכת האלומיניום לעטים יוקרתיים ואולרים צבאיים בשוויץ
בזמן ששאריות הקפה הופכות לאנרגיות מתחדשות, נספרסו השוויצרית מצאה שימושים מקוריים יותר לקפסולות האלומיניום. בעוד שב-2016 שיתפה פעולה עם חברת ויקטורינוקס על מנת לייצר מהן את האולר השוויצרי הצבאי הראשון שעשוי מקפסולות, במאי האחרון חברה נספרסו לחברת העטים היוקרתיים, Caran d’Ache, כדי לעבד את האלומיניום לכדי עטים כדוריים קלאסיים שיצאו במהדורה מוגבלת, תמורת 54 דולר בלבד.
עשיר (במינרלים) בהפתעה: חוות חקלאיות אורגניות בסינגפור
סינגפור אמנם בילתה לאחרונה לא מעט בכותרות הודות ללהיט הקולנועי החדש "עשיר בהפתעה", אך נספרסו סימנה את המדינה כבר ב-2014, אז פצחה בפרויקט המשותף שלה ושל החווה האורגנית קוואן פה, לה היא תורמת את כל שאריות הקפה שלה מהאזור שהופכות לקומפוסט. מקורה של החווה האורגנית קוואן פה בעסק משפחתי, הממוקם בשכונת לים צ'ו שבמערב סינגפור ומתמחה בגידול קיילן (קייל סיני), בוק צ'וי (כרוב סיני), תרד מים, שעועית ירוקה, מלפפונים, חצילים ועשבים שונים כמו כוסברה, ג'ינג'ר ועוד. החווה אינה משתמשת בחומרי הדברה או דשנים כימיים כדי לגדל את תוצרתה, אלא נעזרת בקומפוסט האורגני המופק מהקפה כדי להרחיק מזיקים שונים, כמו גם לחסוך במים ובכוח אדם. בתמורה, החווה האורגנית משווה כל שקית קפסולות ממוחזרות לתרומת ארוחה לנזקקים.
בית האורז: דישון שדות אורז בספרד
מאז 2011, נספרסו משתמשת בתהליך מיחזור קפסולות האלומיניום שלה על מנת להעשיר את שדות האורז של הפארק הלאומי דלתא אברו שבקטלוניה, כחלק מפרויקט האורז של הבנק העולמי. לאחר ששותלים את האורז, מחכים לגדילתו וכשמגיע הרגע הנכון - ארגון מגדלי האורז של מחוז מונטסיה מתחיל במלאכת הקטיפה, ובכל שנה נארזים ונתרמים מאות קילוגרמים של אורז לבן ל- FESBAL, ההסתדרות הספרדית של ארגון בנק המזון. FESBAL מפיצה את האורז שנתרם על ידי נספרסו ליותר ממיליון אנשים. פרויקט האורז, בו לוקחת חלק נספרסו, לא רק שם למטרה גידול יבול לתרומה, אלא גם פיתוח אדמות ביצה, שיקום שבילי גישה, מתן שירותי תמיכה והכשרה לחקלאים וכמובן ניטור והערכה של ההשפעה הכלכלית והחברתית של הפרויקט ומחקרים על המשך ההתרחבות שלו.