לגלגל את זה הלאה: נספרסו ו-Velosophy מייצרות אופניים מקפסולות קפה

בימים בהם מכונת קפה של נספרסו הפכה למוצר בסיסי בכל בית, שמשדרג משמעותית את חוויית האירוח, קפסולות הן כבר מאסט אמיתי, וכמה שיותר סוגים וטעמים - יותר טוב. אלו מיוצרות מאלומיניום, הנחשב לא רק לחומר הטוב ביותר לשמירה על הטריות, הטעם ואיכות תערובת הקפה, אלא גם לחומר אותו ניתן למחזר אינסוף פעמים מבלי לפגוע באיכותו. זה כבר שלושה עשורים שנספרסו מפעילה מערך מיחזור ברחבי העולם (וגם בישראל, מאז 2013), במהלכו הקפסולות נאספות על ידיה בחזרה ומועברות למפעל מיחזור על מנת לקבל חיים חדשים בתעשייה המקומית.

אם עד עכשיו האלומיניום הופרד ממשקעי הקפה, עבר תהליך דחיסה, נשלח להתכה ועובד למוצרים שונים כמו תריסים וחפצי בית, לאחרונה נספרסו השיקה שיתוף פעולה נוסף ומסקרן לא פחות עם Velosophy - יצרנית אופניים שוודית שנוסדה ב-2015, ששמה לה למטרה להשתמש במוצריה כדי להעניק בחזרה לחברה. שיתוף הפעולה בין השתיים הוליד אופניים מיוחדים המיוצרים מ-300 קפסולות אלומיניום, ומייצגות את הפוטנציאל הטמון בתהליך המיחזור. צבעם סגול יפהפה כשל קפסולות הארפג'יו והם מגיעים עם פעמון (בצורת קפסולה, כמובן), סלסלה קדמית ומעמד לכוס, למקרה שתרצו לקחת קפה לדרך. חושקים בזוג משלכם? תוכלו להזמינם מאתר Velosophy תמורת 1,290 יורו (כ-5,100 שקלים), עם הבטחה שעל כל זוג שנקנה ייתרם זוג נוסף לתלמידת בית ספר באפריקה, כדי להקל על הגעתה למוסד הלימודים.

האופניים של נספרסו ו-Velosophy (צילום: יחסי ציבור,  יח"צ)
פייר? הם פשוט יפים מדי | צילום: יחסי ציבור, יח"צ
 

לוקחים בהליכה: ענקיות הספורט ממחזרות ומייצרות נעלי ספורט

אם עשיית כושר היא לפעמים רק תירוץ בשביל לרכוש עוד ועוד בגדי ספורט ואקססוריז משלימים, אין דבר שישמח אתכם יותר מלגלות כי לכמה מהמותגים הפופולריים בתחום יש גם תרומה חיובית בתחום הקיימות. זה כבר שלושה עשורים שנייקי מקיימת את פרויקט המיחזור שלה, Nike Grind, במסגרתו נעלי ספורט שסיימו את דרכן נשלחות למיחזור במקום להיזרק לפח, שם מפרקים אותן לגורמים. הגומי, סוליות הקצף והטקסטיל מעובדים לחומרים מהם מכינים נעליים חדשות, ואף משטחים ספורטיביים כמו מסלולי ריצה, מגרשי כדורסל, רצפות חדרי כושר ועוד.

גם אדידס עשתה צעדים משמעותיים בתחום, כשב-2015 החלה לשתף פעולה עם ארגון Parley for the Oceans במטרה להפוך את הזיהום הימי לביגוד ספורטיבי, כשעל פי התחזיות - רק במהלך השנה הנוכחית ייצרו כ-11 מיליון זוגות נעליים ממיחזור אשפה ימית פלסטית. כמו כן, המותג התחייב כי עד שנת 2024 החברה תשתמש רק בפוליאסטר ממוחזר, ולאחרונה חשפה דגם בשם Futurecraft Loop, העשוי כולו מחומרים שעובדו מחדש.

View this post on Instagram

A post shared by Mike Chin (@baconneggz) on

מחממים מנועים: מפעל RDF הופך אשפה לדלק ידידותי לסביבה

בשנת 2017, איגוד ערים דן לתברואה, מפעל "נשר" לייצור מלט ברמלה וחברת Veridis איחדו כוחות וחנכו את מפעל RDF (שמשמעותו Refuse Derived Fuel - דלק שמקורו מפסולת), הממיין אשפה עירונית מעורבת ובתהליך של מיחזור מייצר ממנה דלק מוצק לתעשיית המלט. המפעל, שמהווה מהפכה בישראל בכל הקשור להתייחסות לפסולת כמשאב, מטפל מדי יום בכ-1,500 טון אשפה (כמחצית מהכמות היומית שנכנסת לפארק המיחזור חירייה), ובתמורה מייצר 500 טון דלק חלופי להבערת כבשני המלט (שמחליפים כ-20% מחומרי הדלק שמקורם בנפט, בהם משתמש מפעל "נשר" - מצרכני האנרגיה הגדולים בארץ).

לפי הגדרת המשרד להגנת הסביבה, ה-RDF הוא דלק ידידותי לסביבה, שפולט פחות מזהמים ורעלים מדלקים אחרים, ומפחית את השימוש בדלקים שאינם נחשבים למשאבים ברי התחדשות. הפסולת עוברת מיון במפעל: המוצרים ברי המיחזור (נייר, קרטון או מתכות) נמכרים למפעלי מיחזור שונים בארץ, המרכיבים האורגניים מועברים למפעלי קומפוסטציה (הדשנה), והשארית היבשה (פלסטיק, עץ וטקסטיל) מועברת למגרסות, שם היא נקצצת לחלקיקים הומוגניים ומועברת במשאיות ייעודיות כדלק חלופי למפעל "נשר". יתרת הפסולת מועברת להטמנה בנגב.

View this post on Instagram

A post shared by Right here, right now (@shamgan) on

לבקש את הקש: סטארבאקס מחליפה את קשיות הפלסטיק

בשנים האחרונות הפכו הקשיות למוצר טרנדי עבור כל פודי שמתעקש לצלם את שייק הבוקר הביתי שהכין או את האייס קפה הפוטוגני בבראנץ', אך ההבנה שמדובר במוצר פלסטיק שכמעט ואינו הכרחי לשימוש, אך מזיק לסביבה עקב היותו לא מתכלה, הביא את תעשיית האוכל בעולם לכלכל מחדש את צעדיה. בספטמבר 2018 הודיעה סטארבאקס על תקופת ניסיון בת חודשיים בה ישתמשו בקשיות נייר, במטרה לעודד שמירה על איכות הסביבה. בהמשך, פירסמה הרשת כי בכוונתה להחליף את כל קשיות הפלסטיק עד 2020 בעזרת השקת מכסה חדש ומיוחד שניתן למיחזור, ובכך יהווה תחליף למיליארדי קשיות לא מתכלות.

ומסתמן שסטארבאקס היוותה רק התחלה צנועה ל"טרנד", כשבחצי השנה האחרונה הכריזו האיחוד האירופי ומדינת קנדה כי עד 2021 ייאסר השימוש במוצרי פלסטיק לשימוש חד פעמי, שכולל לא רק קשיות, אלא גם סכו"ם, שקיות, מיכלי איחסון ובקבוקים. הסיבה למהלך זה נטועה ברצון להקטין את הפגיעה באוקיינוסים ובלווייתנים החיים בהם, ומתים כתוצאה מהפסולת והזיהום האקולוגי. לזמן שנותר עד אז הם מתייחסים כתקופת הסתגלות כללית של החברה והמשק, במהלכה ייאלצו לחפש ולמצוא אלטרנטיבות שימושיות.

View this post on Instagram

Today we are one step closer to a fully recyclable and compostable coffee cup. ♻ Last spring we partnered with Closed Loop Partners to develop a greener to-go cup through the NextGen Cup Challenge. Over the next year, we will test several of the winning designs in select cities around the world. Tap the link in our bio to learn more.

A post shared by Starbucks Coffee ☕ (@starbucks) on

לא הכל שחור-לבן: אסוס משנה את שיטת המשלוח שלה

בעוד שרשתות האופנה נאבקות כדי להמשיך להחזיק בסניפיהם בקניונים, ענקית אופנת האונליין אסוס ממשיכה לגדול ולצבור פופולריות ברחבי העולם - ובעיקר בישראל. עם זאת, הצלחתה הבינלאומית מביאה איתה גם נזק סביבתי עצום, כשבכל שנה היא משתמשת ב-59 מיליון עטיפות פלסטיק ו-5 מיליון אריזות קרטון. בימים אלה היא בוחנת את הצעדים האפשריים כדי לקחת אחריות על השלכות תפעול העסק, ועומלת כדי לצמצם את כמות האריזות הנוצרות מלכתחילה, לצמצם את כמות פסולת האריזה שמגיעות למזבלה ולהגדיל את כמות פסולת האריזה שניתן למחזר ולהשתמש מחדש.

בשנים האחרונות היא הצליחה ליצור קופסאות המורכבות מ-100% חומרים ממוחזרים ושקיות המורכבות מ-25% תוכן ממוחזר, להרחיב את מגוון האריזות כדי להתאימן בדיוק לגודל המשלוח, לצמצם את כמות הפלסטיק בו משתמשים בייצור השקיות (החוסך 583 טון של פלסטיק בשנה), לשכנע את המובילים להגדיל את שטח המקום הפנוי במשאיות כדי להוביל יותר חבילות (ובכך לצמצם נסיעות מיותרות), למחזר חבילות המוחזרות למחסנים שלהם באירופה, ועובדים לקראת 2020 על תכנית למיחזור בגדים משומשים באנגליה וגרמניה.

View this post on Instagram

Our Circular Design process at ASOS is a way of making products that minimises waste and makes sure they can be reused. Check out how we are striving to do better

A post shared by ASOS (@asos) on

הכל זורם: משרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה ישיקו מתקן שיהפוך פסולת עירונית לחשמל

בתחילת אוקטובר פירסמה לראשונה הוועדה הבין-משרדית למתקני טיפול בפסולת (המשותפת למשרדי האוצר והגנת הסביבה) פרטים על הקמת מתקן ראשון מסוגו בישראל להשבת האנרגיה מפסולת בשיטת PPP (Public-Private Partnership), בשטח פארק המיחזור "השומרוני הטוב" שבמעלה אדומים. בימים אלה מתקיים הליך מיון מקדים למכרז בינלאומי לתכנון, מימון, הקמה ותפעול המתקן, שייחל לפעול בעוד כשש שנים וישמש לטיפול בפסולת של מטרופולין ירושלים והאזור.

באתר יוקמו מתקן מיון פסולת חדשני ומתקן השבת אנרגיה מהמתקדמים בעולם, שבו תנוצל האנרגיה שבאשפה לייצור חשמל בתנאים סביבתיים מחמירים. המתקנים הללו הינם חלק מהתוכנית האסטרטגית של המשרד להגנת הסביבה לשנת 2030 ("תשתיות 2030"), ומהווים חלופה סביבתית להטמנת פסולת בישראל, שתוביל להורדת שיעורה מכ-80% היום לכ-26% בעתיד. לדברי רוני חזקיהו, החשב הכללי במשרד האוצר, הפרויקט - שעלותו המשוערת היא כמיליארד שקל - הינו חלק משורה של פרויקטי תשתית שהממשלה מקדמת בימים אלה בשלל תחומים, כמו תחבורה, מים, אנרגיה וכמובן איכות הסביבה.

 

View this post on Instagram

A post shared by Keep Britain Tidy (@keepbritaintidy) on

ממחזרים מהלב: הפרויקט של פתחון-לב והודיס

בתחילת השנה הודיס יצאה עם יוזמה חדשה - תרומה של מוצרי החברה שאינם ניתנים למכירה בשל פגם בייצור. במקום להיפטר מהסחורה הפגומה בדרכים המקובלת, החברה החליטה לעשות טוב באופן כפול- גם למחזר את הפריטים וגם לסייע למשפחות נזקקות שמקבלות סיוע מפתחון לב. המוצרים הפגומים מועברים לשני מתקני המיחזור של פתחון לב: האחד בחורפיש והשני בכרמיאל. שם מעסיק ארגון פתחון לב עובדים בעלי צרכים מיוחדים בפעילות המחזור שלו.

יחד עם מתנדבי פתחון-לב הפריטים ממוינים מהתחנות ומעבירים את הביגוד איכותי ביותר למקבלי הסיוע או לחנויות 'בזאר מכל הלב' לטובת מכירה לציבור הרחב. ההכנסות מהחנויות הללו משמשות לרכישת סלי מזון למשפחות נזקקות. ביגוד בלוי ולא איכותי מועבר למחלקה נוספת במפעל המחזור של פתחון-לב והופך לסמרטוטים אשר נמכרים לתעשייה כאשר גם הכנסות אלה משמשות לרכישת סלי מזון.

פרויקט זה הינו פרויקט דגל של חברה עסקית שעושה רווח חברתי מפריטים שאחרת הייתה זורקת או מבזבזת. במצב זה היא גם תורמת לסביבה בעודה דואגת למיחזור הפריטים, גם דואגת לתעסוקה לעובדים בעלי צרכים מיוחדים וגם מסייעת במזון למשפחות נזקקות המקבלות סיוע מפתחון-לב.

View this post on Instagram

A post shared by Hoodies (@hoodiesil) on