אין אדם שלא רצה להיות אסטרונאוט כשהיה קטן וחלם כיצד הוא מרחף בחליפת החלל שלו ברחבי החלל החיצון. עכשיו, יוכלו תלמידי ותלמידות ישראל לראות איך נראים חיי האסטרונאוט מקרוב, כאשר האסטרונאוט הישראלי איתן סטיבה יעביר פעילויות חינוכיות מתחנת החלל הבינלאומית - בעברית. בתחילת חודש אפריל, ימריא האסטרונאוט הישראלי איתן סטיבה לתחנת החלל הבינלאומית כחבר צוות Ax-1 ובמסגרת משימת 'רקיע'. המשימה אשר בהובלת קרן רמון ובשיתוף סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות המדע, נועדה לעורר סקרנות ויצירתיות דרך מסע אנושי לחלל. המשימה מוקדשת להכרת הפוטנציאל הטמון בחקר היקום, העלאת המודעות לחשיבות השמירה על כדור הארץ, תוך העמקת שיתופי פעולה בינלאומיים וקידום תעשיית החלל.  

במהלך הימים בהם צפוי לשהות איתן בתחנת החלל, הוא ייאלץ להתמודד עם אתגרים רבים הקשורים לתנאי המיקרו-כבידה (אפס כוח כבידה) השוררים בתחנת החלל הבינלאומית. נכון, לפחות הוא לא יצטרך ללבוש חליפת חלל כבדה ומסורבלת ויוכל להתלבש בבגדים יום-יומיים במהלך השהייה בתחנה, אך עדיין פעילויות בסיסות, שבכדור הארץ יכולות לקחת שניות בודדות, הופכות למסורבלות וארוכות בתנאי מיקרו-כבידה.

אז אילו אתגרים צפויים לסטיבה ואיך נראה יום של אסטרונאוט בתחנת החלל הבינלאומי? ד"ר אלירן חמו, המנהל את המטען המדעי של משימת 'רקיע' ומלודי קורמן, רכזת משימת 'רקיע', מסבירים איך נראים החיים בחלל:

צחצוח שיניים: בתחנת החלל הבינלאומית כל טיפת מים חשובה. במהלך צחצוח שיניים האסטרונאוטים משתמשים במשחת שיניים וטיפת מים אחת שמרטיבה את המברשת, ולאחר הצחצוח בולעים את הכול. הטעם אולי קצת מגעיל בהתחלה, אבל מתרגלים לזה מהר מאוד.

מקלחת: אין מים זורמים בחלל ולכן אין מקלחות. האסטרונאוטים משתמשים במגבונים לחים על מנת לרענן את גופם. מי שרוצה לחפוף את שיערו יכול להשתמש בשמפו נוזלי מיוחד המגיע בתוך שקית עם צינורית, לטפטף בזהירות לאורך השיער ולאחר מכן לנגב באמצעות מגבת לחה.

אוכל: בניגוד למה שנוהגים לחשוב, האסטרונאוטים בחלל אוכלים אוכל מוצק, מזין ובריא. סביר להניח שלא תמצאו בתחנת החלל לחם או מזון שעשוי להתפורר ולהשאיר חלקיקים בכל רחבי התחנה, אך כן אפשר למצוא מנות קפואות ויבשות שמוסיפים להן מים (קצת כמו מנה חמה). מה לגבי הטעם? חוש הטעם נפגם מעט בגובה של כ-400 ק"מ מעל פני הקרקע. מלח, פלפל ותבלינים נוספים לא קיימים בתחנה, ובמקומם מקבלים האסטרונאוטים משחות סמיכות, בדרך כלל בטעם פיקנטי, אותן ניתן להוסיף לאוכל יחד עם המים כדי להעניק טעם למנה.

שינה: תשכחו ממזרנים, כריות ושמיכות. האסטרונאוטים בתחנת החלל ישנים בתוך שקי שינה הקשורים לדפנות התחנה כדי למנוע מהם להיסחף בריחוף. למרות שקיימים תאי שינה מיוחדים ברחבי תחנת החלל, שהם למעשה שקעים בקיר שאפשר לסגור כמו ארון, איתן סטיבה צפוי לישון באחד ממסדרונות התחנה, בתוך שק שינה המחובר בחבלים וסקוצ'ים לאחד הקירות, זאת משום שאין מספיק מקומות שינה לכל האסטרונאוטים החדשים שיגיעו במשימת Ax 1.

כושר: שמירה על כושר חשובה מאוד לאסטרונאוטים הנמצאים בתנאי מיקרו-כבידה זמן רב וכמעט ואינם מפעילים את השרירים ובעיקר את הרגליים. בתחנת החלל הבינלאומית יש "חדר כושר" קטן, עם מתקנים כמו הליכון עם רצועות חיבור היוצרות כוח כבידה ומכשיר משקל מיוחד המאפשר דחיקת משקל באמצעות הרגליים. האסטרונאוטים במשימת Ax-1 ישמרו על כושר וסיבולת ע"י אימונים יומיים.

נוף: במהלך ביקורו של איתן בתחנה, בין משימה למשימה, הוא יוכל להגיע לביקור בנקודת התצפית היפה ביותר בחלל: הקופולה. זהו חדר מיוחד שבו שש חלונות מרובעים וחלון עגול נוסף במרכז, ממנו אפשר להשקיף על כדור הארץ. האסטרונאוטים זוכים לראות לא פחות מ-16 זריחות ושקיעות במהלך יממה אחת ובנקודות מסוימות גם מחזות מטאורולוגיים מרהיבים כמו אורות הזוהר הצפוני, סופות טורנדו והוריקן ממבט על ועוד.

תקשורת: לאסטרונאוטים בתחנת החלל יש אינטרנט מהיר ברוב פרקי הזמן וגישה לכל האפליקציות המוכרות לנו: פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם, יוטיוב ועוד. לאחר קבלת אישור מנאס"א, האסטרונאוטים יכולים לשתף בתמונות נבחרות ולהראות לשאר העולם כיצד נראים החיים בחלל.

השכמה ב-06:00, כיבוי אורות ב-21:30

סדר היום של אסטרונאוט צפוף במיוחד ועמוס בניסויים מדעיים ומשימות רבות. האסטרונאוטים בתחנת החלל הבינלאומית מתעוררים בשעה 06:00 בבוקר (שעון UTC) ומתארגנים לתדריך היומי המתקיים בשעה 07:30. לאחר מכן הם עורכים שורה ארוכה של משימות וניסויים בתנאי מיקרו-כבידה, עד לשעה 19:30. במהלך הזמן הם "נהנים" מהפסקות קצרות של 10-20 דקות בין משימה למשימה ומארוחת צוהריים אחת בשעה 12:30-13:30.

יום העבודה מסתיים בשעה 19:30 עם תדריך סוף יום של נאס"א. איתן סטיבה וחבריו לטיסת החלל הפרטית עוברים תדרוך נוסף לחברי Ax-1 בלבד בשעה 20:00, ולאחר מכן עוברים לזמן התארגנות לשינה, שכולל ארוחת ערב, ניקיון, החזרת ציוד וקשר עם כדור הארץ. כיבוי האורות בתחנת החלל הבינלאומית הוא בשעה 21:30.

במהלך המשימה, צפוי סטיבה, בשיתוף עם חברות ישראליות מגוונות, לערוך עשרות הדגמות טכנולוגיות וניסויים מדעיים חשובים בשלל תחומים. בנוסף, יבצע איתן עשרות פעילויות חינוכיות ותרבותיות כמו יצירות אמנות בחלל, הקראת שירים עבריים, צילום סרטוני הדרכה בעברית והעברת מערכי שיעור לתלמידי ישראל.

צוות Ax-1, הצוות הראשון שמורכב כולו מאסטרונאוטים פרטיים צפוי להמריא ב-6 באפריל, ולחזור לכדור הארץ כעשרה ימים לאחר מכן. הנסיעה לתחנת החלל הבינלאומית, שממוקמת כ- 400 ק"מ מעל כדור הארץ, צפויה להיערך כ-10-15 שעות. איתן סטיבה, האסטרונאוט הישראלי יהיה הישראלי הראשון בתחנת החלל הבינלאומית.

 

 

לכל הסרטונים מוזמנים להיכנס ללינק ליוטיוב של משימת 'רקיע' לחצו כאן >

 

היכנסו עכשיו למגזין המלא של Xtra רקיע