_פרויקטים
שבוע הקיימות 2024

לאכול, למחזר, לאהוב: שולחן חג ללא בזבוז מזון

נמאס לכם לזרוק אוכל לפח? לכבוד השנה החדשה קבלו שלושה סידורי שולחן יפייפיים ומעוררי השראה וגם 10 טיפים מושלמים ל-Reuse וצמצום בזבוז מזון שהחג הוא הזדמנות מעולה לאמץ

נעמה ברקן | mako | פורסם 15/09/19 11:21 

הפקת חג יקב הרי גליל 10
צילום: יונתן בן חיים

1. לפני הכל: ערכו בדיקת מלאי

צריכים להכין עוגה לגן? מתכננים פשטידה לאורחים בערב? לפני היציאה לסופר הציצו במקרר ובמזווה והכינו רשימה מדויקת של המצרכים והכמויות שכבר יש ברשותכם: קמח, חמאה, פודינג וניל, שוקולד מריר, סוכר לבן, פירורי לחם, פסטה וכו'. כך תימנעו מקניות מיותרות שמבוססות על זיכרון מעורפל ונגמרות ברכישה "ליתר ביטחון".

הפקת חג יקב הרי גליל 5
צילום: יונתן בן חיים

2. הגיעו לסופר מפוקסים (ומצוידים ברשימת קניות)

עם הכניסה לסופר, רבים מאיתנו מבטיחים לעצמם שהפעם הם יהיו הכי מפוקסים שיש ולא יתפתו לקניות אימפולסיביות מיותרות. רבים מאיתנו גם משקרים לעצמם ומוצאים את עצמם עם עוד רביעיית מעדני שוקולד בעגלה שבסוף נזרקת, ולכן חשוב להגיע עם רשימת קניות מפורטת וברורה שמותאמת ללו"ז השבועי שלכם. אם צפויים לכם ימים עמוסים בהם אתם עתידים לאכול בחוץ, נסו לתכנן מראש את הארוחות הביתיות והימנעו, למשל, מקניית פירות ירקות בכמות גדולה. לפני הרכישה, הקפידו לוודא כי תאריך התוקף מתאים לצרכיכם, ולא, אל תמהרו להתפתות למבצעי 1+1 ושאר הנחות - לרוב יהיו אלה מוצרים שיישכחו במקרר ולבסוף ימצאו את עצמם בפח.

הפקת חג יקב הרי גליל 6
צילום: יונתן בן חיים

3. סדרו את המקרר שלכם בשיטה החכמה

אל בהלה - מדובר בשיטה מאוד פשוטה, בה מניחים את כל מה שחדש מאחור, ואת הישנים יותר - שתוקפם עומד לפוג וטריותם עומדת להיאבד - בפרונט. כך, עם פתיחת המקרר, הם יהיו יותר נגישים ולא ייעלמו במעמקי המקרר. טיפ חשוב ונוסף עבור אלה המפחדים למצוא ירק רקוב או שקית פירורי גבנ"צ מכחילה, הוא ללמוד מהי הדרך המיטבית לאחסן את הפירות, הירקות, הגבינות, הלחמים והדגנים שלכם. איך עושים את זה? אתר The Natural Step הישראלי כבר עשה את שיעורי הבית עבורכם, ולכם רק נשאר להקליק ולהעשיר.

הפקת חג יקב הרי גליל 4
צילום: יונתן בן חיים

4. עקבו אחר בזבוז המזון השבועי שלכם

שימו לב למה שאתם זורקים במהלך השבוע, וכך תוכלו להפיק לקחים ולתכנן נכון כיצד להימנע מלחזור על כך בעתיד. כך, למשל, אם תגלו שבכל שבוע אתם זורקים 2-3 עגבניות לפח - הסיקו מכך מסקנות והפחיתו את הכמות הזו מרשימת הקניות. ואם מאסתם בזריקת עשבי תיבול, נסו לגדל אותם באדניות ביתיות ותוכלו להשתמש בתוצרת הפרטית שלכם בכמויות המבוקשות.

הפקת חג יקב הרי גליל 9
צילום: יונתן בן חיים

 5. נצלו שאריות להכנת מנות חדשות

נכון, זה כנראה הדבר האחרון שאתם חולמים לעשות עם האוכל שיש לכם במקרר, אבל לזרוק אוכל זה אפילו יותר מבאס. בינינו, אין דבר יותר טעים מפסטה בשמנת שהופכת לפשטידה מוקרמת בתנור, קלחי תירס שהופכים ללביבות או לחם יבש שהופך לקרוטונים. אין לכם מוזה? הביאו את השאריות לחברים מהעבודה והם כבר יודו לכם.

 הפקת חג יקב הרי גליל 7
צילום: יונתן בן חיים

6. אל תתעלמו מהירקות והפירות ה"שקופים"

כולנו רואים אותם אצל הירקן - הבננה העצובה, המלפפון הפצוע, העגבניה הרכה, הגמבה המצולקת - אלה הירקות והפירות השקופים, להם אנו נוטים להפנות את הגב ברגע שמצאנו את אחיהם המוצלחים יותר. אך מעטים יודעים כי על פי דו"ח של לקט ישראל, אנחנו זורקים לאשפה כ-2.4 מיליוני טונות של מזון מדי שנה, כשמחצית מהכמות ראויה למאכל אדם בעת השלכתה (עובדה מצערת ש"זיכתה" אותנו במקום השני, מבין מדינות ה-OECD, בכמויות המזון הנשלך מדי שנה לפח). אז מה אפשר לעשות? לבחור דווקא בהם ולהפוך אותם לשקשוקה, מטבוחה, ריבה, ממרח פלפלים ואפילו עוגת בננות. הנה כמה מתכונים שיעשו לכם טוב גם בבטן וגם בלב.

 הפקת חג יקב הרי גליל 8
צילום: יונתן בן חיים

7. אל תעמיסו אוכל

אין דבר שאנשים אוהבים לעשות יותר מלשים על הצלחת אוכל בשפע - "כי עדיף שיהיה יותר מאשר פחות". מדובר בגישה מאוד לארג'ית ומובנת, שגורמת לערימות של אוכל להיזרק מדי שבוע. הפיתרון הוא לא "להתקמצן" בכמויות, אלא לקחת מנה התחלתית ולחזור לסיבוב שני (ושלישי) במידת הצורך. במקרה הכי גרוע - שולפים גלידה מהמקפיא או עוגה וסוגרים פינה עם קינוח. WIN-WIN.

הפקת חג יקב הרי גליל
צילום: יונתן בן חיים

8. הפרידו את הזבל שלכם

עת הזריקה - הפרידו בין הפסולת היבשה (פלסטיק, זכוכית, מכשירי חשמל ועוד) לבין הפסולת הרטובה (כל שאריות המזון שאתם צורכים). באמצעות מיחזור האשפה הרטובה יוצרים קומפוסט ודשן אורגני, שמזינים את האדמה ומשבחים את הגידולים שעליה. יקב הרי גליל, לדוגמה, לא רק עושה שימוש בדשן מועשר שנוצר מקפסולות קפה, אלא גם מייצר קומפוסט מפסולת אורגנית שנאספת מחדר האוכל של עובדיו.

הפקת חג יקב הרי גליל 3
צילום: יונתן בן חיים

9. הקפיאו אוכל

לפעמים פשוט לא בא לנו לסיים את האוכל, אבל גם לא ממהרים להיפרד ממנו. הפיתרון? להקפיא! מלחם ופירות, דרך עשבי תיבול ועד שאריות בשר ודגים - הפריזר שלנו הוא כלי נהדר לשמירה על אוכל מוכן וחומרי גלם מאובדן טריות.

 הפקת חג יקב הרי גליל  2
צילום: יונתן בן חיים

10. תרמו את השאריות שלכם

אם אתם לא יכולים או לא רוצים להכין אוכל משאריות המזון שלכם, זה בסדר גמור. ישנם ארגונים שישמחו לאסוף אותן מכם ולהעבירן לנזקקים ובתי תמחוי, שימצאו להן שימוש ראוי. כי כידוע, המציל מנה אחת - כאילו הציל עולם מלא.

הפקה יקב הרי גליל 11
צילום: יונתן בן חיים

 אחד לשנה הבאה

כשאתם עורכים קניות לקראת ארוחת החג, בחרו מוצרים שאת אריזתם ניתן למחזר ומותגים שאתם יודעים שפועלים בעצמם למען הסביבה וצמצום הפסולת. כך למשל, ביקב הרי גליל החליפו את כל חומרי האריזה והחלו להשתמש בבקבוקי יין העשויים זכוכית קלה יותר, מה שמוביל לצמצום פסולת וחיסכון בעלויות שינוע. בנוסף היקב לקח על עצמו פרויקטים להובלת חזון הבר־קיימא כדרך חיים, במטרה לשמור על הסביבה בריאה וחיונית לאורך זמן. לעוד מידע וטיפים על חיבור של איכות לסביבה >>

 

 

רוצים לעצב את השולחן שלכם כמו בתמונות? אלו הפרטים שאתם צריכים לדעת, תיהנו

צלחות- איקאה

כוסות, סכום וקראפים - "שקל מותגים"

ראנר קרושה- נעמי מקרמה (ניתן למצוא באינסטגרם @nomamacrame)

צנצנות דבש קטנות, צלוחיות לבנות וצנצנות קטנות עם סקולנטים- מקס סטוק

 

תגובות סגור
...טוען
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן