צוותו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ שוקל לחדש את המשא ומתן הישיר עם מנהיג קוריאה הצפונית קים ג'ונג און, כך דווח אמש (שלישי) בסוכנות הידיעות רויטרס. מטרת חידוש השיחות בין פיונגיאנג לבין וושינגטון, לפי צוותו של טראמפ, נועדה להקטין את הסיכון להתלקחות בין המדינות ולנסות להחזיר את הצדדים לדיונים, כפי שהיה במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ. על פי הדיווח, שמתבסס על שני גורמים שמעורים בדיונים, המגעים נמצאים עדיין בשלבים ראשוניים ולא התקבלה החלטה סופית בנושא.

בדיווח נטען כי קוריאה הצפונית התעלמה במשך ארבע שנות כהונתו של הנשיא הדמוקרטי ג'ו ביידן, מפניותיה של וושינגטון לקיום שיחות ללא תנאים מוקדמים. בסוכנות הידיעות הצפון קוריאנית דווח בשבוע שעבר כי במהלך תערוכה צבאית במדינה, התייחס המנהיג העליון ליחסים עם האמריקנים ואמר: "עשינו כבר כל מה שאנחנו יכולים בנוגע למשא ומתן עם ארצות הברית".

טראמפ וקים לוחצים ידיים (צילום: SKY NEWS, חדשות)
קים ג'ונג און והנשיא טראמפ בפסגה ההיסטורית בשנת 2019 (ארכיון) | צילום: SKY NEWS, חדשות

בצוותו של טראמפ יש מי שמאמינים שמערכת היחסים שנבנתה במהלך הקדנציה הראשונה תאפשר "לשבור את הקרח" מול קים ולחדש את השיחות. הדיווח הזה מגיע על רקע דיווחים שונים על כוונתו של טראמפ להביא לעצירת המלחמה באוקראינה וגם המלחמה בישראל.

במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, נרשמה התקרבות מפתיעה בינו לבין הרודן מקוריאה הצפונית. למרות שהמאמצים הדיפלומטיים לא הניבו תוצאות ממשיות, טראמפ אף הכריז כי הוא וקים "התאהבו" לאחר שהחליפו ביניהם מכתבים. טראמפ היה לנשיא האמריקני הראשון שפגש את מנהיגה של המדינה המבודדת בעולם בפסגה שקיימו המנהיגים בשנת 2019. בפגישתם, ארצות הברית דרשה מקוריאה הצפונית לנטוש את תוכנית הגרעין שלה, בעוד שקים דרש הסרת סנקציות מוחלטת – והפער בין המנהיגים הוביל לחידוש האיומים ההדדיים.

מנהיג קוריאה הצפונית קים ונשיא רוסיה פוטין (צילום: AP)
שיתוף הפעולה המתהדק בין מוסקווה לפיונגיאנג (ארכיון) | צילום: AP

תוכנית הגרעין הצפון קוריאנית ושיתוף הפעולה המתהדק מול רוסיה, מציבים בפני הנשיא החדש-ישן אתגרים רבים עם חזרתו לבית הלבן בינואר. על פי הדיווח, וושינגטון מודאגת מכמה נושאים: תוכנית הגרעין והטילים של קוריאה הצפונית, הרטוריקה המחריפה נגד קוריאה הדרומית ושיתוף הפעולה הקרוב עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. מקור בממשל האמריקני מסר לרויטרס כי נושאים אלה צפויים להיות חלק מהעדכונים שיועברו על ידי צוות המעבר של ביידן לצוותו של הנשיא הנכנס טראמפ.

על רקע הגברת שיתוף הפעולה בין קים ג'ונג און ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין, חלה בשבועות האחרונים הסלמה של ממש במתיחות בחצי האי הקוריאני. בסוף חודש אוקטובר ביצעה קוריאה הצפונית ניסוי בטיל הבליסטי הבין-יבשתי HWASONG-19, ובוצעו שיגורים של טילים בליסטיים קצרי-טווח ונערכו תרגילים בהפעלת כטב"מים תוקפים. בנוסף, נרשם ריבוי בביקורים של גורמים בכירים רשמיים של קוריאה הצפונית ורוסיה.

מפעל הטילים של קוריאה הצפונית (צילום: רויטרס)
מפעל הטילים של קוריאה הצפונית | צילום: רויטרס
מפעל הטילים של קוריאה הצפונית (צילום: רויטרס)
מפעל הטילים של קוריאה הצפונית | צילום: רויטרס

השבוע חשפה רויטרס צילומי לוויין שמלמדים על הגדלה ניכרת בקצב ייצור הטילים של קוריאה הצפונית. על פי ניתוח הצילומים שפורסמו, פיונגיאנג ביצעה עבודות להרחבת מרכז ייצור הטילים בשם "מפעל 11 בפברואר" - שמייצר בין השאר את הטילים הבליסטיים קצרי-הטווח KN-23 - שקים ג'ונג און מספק לרוסיה עבור המלחמה באוקראינה.