בחודש אפריל הייתה תקווה שעסקה נוספת לשחרור החטופים יכולה לצאת לפועל. גורמי המקצוע בישראל לא ויתרו וניסו לגשר על הפער מול חמאס כדי להחזיר את החטופים הביתה, בהתאם ל"מתווה נתניהו". אלא שב-27 בחודש אפריל, שיחת טלפון דרמטית במיוחד חשפה את הקרבות בתוך הממשלה, ההאשמות במניעים פוליטיים וחוסר הלכידות בקרב הדרג המדיני. גנץ זעם: "קבינט המלחמה הוא לא טפט", גלנט הצטרף לביקורת: "רה"מ הוא האיש החשוב במקום, אבל הוא לא לבד". הערב (ראשון) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" את כל הציטוטים משיחת הצעקות.

בתחילת השיחה, ראש הממשלה בנימין נתניהו ניסה להסביר מדוע מידר את השר לשעבר בני גנץ מהשיחה הלילית שהתקיימה יום קודם לכן שבה צמצם נתניהו את המנדט שנתן קבינט המלחמה לצוות המו"מ. "בני, אני רוצה ליישר את ההדורים וגם את העובדות", אמר רה"מ. "אני פשוט רציתי לדבר עם ראש המוסד ועם ניצן אלון כדי להעיר הערות על הטקסט כדי לאשר אותו איתם. אלא שאז כולם ביקשו להצטרף לשיחה. שר הביטחון רצה להצטרף, הרמטכ"ל רצה להצטרף", טען רה"מ.

שיחת הצעקות
שיחת הצעקות

"לא הייתה לי שום התנגדות שגם אתה תצטרף... היית צריך גם להצטרף, אין כאן שאלה", אמר נתניהו לגנץ. "אנחנו לא מסתירים כלום. לא הייתה לי בעיה עם זה, ואני בטוח שהיית מסכים עם הכול בשיחה הזאת. למה רציתי לעבור על הטקסט? כדי להביא נוסחה אחראית שאני מאשר אותה. רציתי לעשות תיקונים, למשל איך לתמרץ אותם (חמאס) כדי לתת לנו חטופים, לא להתחייב מראש על יציאה של צה"ל מהרצועה".

שיחת הצעקות
שיחת הצעקות

גנץ הביע חשד שהסיבה האמיתית שבגינה צמצם נתניהו את המנדט לצוות המו"מ היא ההתנגדות של השרים בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר לעסקה. הסיבה לחשד של גנץ היא שטרם השיחה שהתקיימה בלעדיו, איים סמוטריץ' בקבינט המדיני-ביטחוני שיפרק את הממשלה אם תיחתם עסקה, ואף גילה בקיאות במתווה שאמור היה להישמר בסוד. 

נתניהו הכחיש שמסר לסמוטריץ' את המידע על העסקה. "מה שקרה מבחינת העובדות בין ישיבת הקבינט לניהול המלחמה לישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני, זה שישבנו שם בפנים בישיבת הקבינט, וסמוטריץ' נכנס. הוא קיבל את זה ממישהו, לא ממני. הוא אמר שהוא מבין שאנחנו הולכים לעשות עסקה".

רה"מ פנה לגנץ ואמר לו: "אני מבין שאתה חושב שהוא אחר כך נכנס אליי כדי לדבר ואז נתנו לו את הפרטים, וזה לא נכון. לא נתנו לו שום פרטים. ישב איתי גם פוקס (מזכיר הממשלה), זו הייתה שיחה של חמש דקות. הוא בכלל בא לדבר איתי על נושא אחר. לא דיברנו איתו מילה על העסקה".

שיחת הצעקות
שיחת הצעקות

בשלב זה של השיחה, נתן נתניהו את רשות הדיבור לראש המוסד דדי ברנע, כדי שיסביר למה התכנסה שיחה בהולה בלילה ללא גנץ. בהוראת הצנזורה לא נוכל להביא את דבריו, מלבד את הבהרת גורמי הביטחון בתקשורת כי מספר החטופים שישראל דורשת לשחרר בשלב ההומניטרי עומד על 33, ובהם ילדים, נשים, גברים מבוגרים, פצועים וחולים. 

לאחר מכן הוסיף נתניהו: "אז אנחנו ביקשנו לעשות דיון מהיר כדי לדון בעניין, ואז הצטרפו כפי שהצטרפו כולם. אנחנו הסכמנו שזה יהיה המספר ההתחלתי, כולם הסכימו על זה. חשוב להבין את זה, אני בטוח שאם היית על הקו, היית מסכים עם זה גם כן, כי כולם הסכימו עם זה". 

גנץ השיב: "ראש הממשלה, אני אומר לך חד-משמעית, קבינט המלחמה הוא לא טפט. אמרתי לך בדיון שאני מבקש שיהיה סיכום ברור, כי כל פעם שהיה סיכום, ותבדוק את עצמך בבקשה, ראש הממשלה, לאורך כל הדיונים הקודמים, היה סיכום, יצאנו מהחדר ועד יום למוחרת הסיפור נדחה, זז למקום אחר, כל פעם בטענה אחרת, מוצדקת ככל שתהיה. בסופו של דבר, כל סיכום שלנו בקבינט המלחמה הוא בסיס לשינוי או עיכוב שיבוא, ואני לא יכול לקבל את זה". נתניהו ענה ואמר: "רק תיקון קטן, בגמר דיון בקבינט המלחמה אמרנו שננסח במדויק את הפרטים". 

שיחת הצעקות
שיחת הצעקות

השר לשעבר גנץ הזכיר ש-16 חטופים נרצחו מאז דצמבר, עד אותה השיחה בסוף אפריל, ופנה לנתניהו: "אתה ראש הממשלה ואתה אוחז באחריות העליונה ובמושכות. כל רגע שחולף - אנחנו לא יודעים מה המשמעות שלו, כל יום, כל עיכוב, יכול לעלות בחיי אדם. אנחנו מתעכבים ומעכבים ואני בטוח שאתה לא רוצה בזה ושאני לא רוצה בזה, אבל בסופו של דבר זה מסכן את החטופים. עכשיו אני אומר שוב - אם קבינט המלחמה מבחינתך הוא מטלה מיותרת, אז תשחרר אותו ותגיד את זה. אם לא, אז תתייחס אליו ואז אם מתקבל בו סיכום, לא יכול להיות שבבוקר למוחרת אני מקבל דיווחים שדברים השתנו".

שיחת הצעקות
שיחת הצעקות

עוד אמר גנץ לנתניהו באותה שיחה דרמטית: "התחושה שלי היא שחצי השעה שלך עם סמוטריץ' הייתה יותר משמעותית מהקבינט. אני לא יודע אם ראש המוסד עדיין על הקו, מבחינתי הוא יכול לרדת כי השיחה הזאת כבר הולכת למקומות אחרים. אני גם לא מתווכח איתך על נקודת הפתיחה, אני רק חושש שנקודת הפתיחה תהיה כזאת שחמאס בכלל לא מגיע לחדר, ואז מה עשינו בזה?"

רה"מ השיב "יש להם תנאי פתיחה מאוד נוחים, כי הם מקבלים דברים מאוד חשובים עבורם, זה לא רק אני אומר".

גנץ הסכים: "אנחנו צריכים ללכת לתנאי הפתיחה הכי טובים שאנחנו יכולים", אך הבהיר: "ובלבד שהגורמים המקצועיים וגם אתה (נתניהו) יודעים להגיד שאיתם חמאס אכן נכנס לחדר, כי אם הוא לא ייכנס לחדר, זה ייקח עוד שבוע. ובשבוע הזה אני לא יודע כמה חטופים עוד נאבד. אם אנחנו לא סומכים על הצוות, בוא נשלח מישהו אחר. אז תיסע אתה, אין לי בעיה".

שיחת הצעקות
שיחת הצעקות
שיחת הצעקות
שיחת הצעקות

אז, הוויכוח התלהט ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט הצטרף לביקורת על הסחבת, וטען שמי שהדליף לתקשורת שישראל מוכנה לדון על מספר נמוך מ-33 חטופים רוצה לקומם את סמוטריץ' ובן גביר ואולי גם את הציבור נגד כדאיות העסקה. 

"מי שפרסם את הידיעה בתקשורת לא רוצה שיהיה הסכם. אנחנו מאבדים אנשים לאורך זמן. זוהי גם מטרת מלחמה, ואם הם לא יחיו - לא נעמדו בה", הדגיש גלנט. "שמעתי את סמוטריץ' וגורמים נוספים, שלא רוצים שתהיה עסקה ואני לא חושב שאנחנו יכולים לאפשר את זה. לטעמי, יש הסמכה לפורום שמנהל את הדברים, זה בסמכות הקבינט לניהול המלחמה. ראש הממשלה הוא האיש החשוב במקום הזה, אבל הוא לא לבד".

שיחת הצעקות
שיחת הצעקות

גנץ המשיך והבהיר כי יש לדחוף כמה שיותר מהר לעסקה. "אני יודע שיש כאלה שלא רוצים עסקאות. אני יודע שיש כאלה שהרעה המתמשכת הזאת משרתת אותם, אבל אני לא מוכן להיות חלק מהדבר הזה", איים. 

שיחת הצעקות
שיחת הצעקות

לאחר אותה שיחה סוערת, חמאס הודיע שהוא שוקל את "מתווה נתניהו" ב"רוח חיובית". אלא שאז ראש הממשלה נתניהו הודה בתקשורת שישראל מתכוונת לשבור את הסכם שלושת השלבים כבר אחרי השלב הראשון, ההומניטרי, ולהמשיך בלחימה. 

בסוך חודש יולי נוסח מה שכונה "מכתב ההבהרות", שנשלח למתווכות, ובו ההתעקשות של ישראל על ציר פילדלפי. ראש המוסד ברנע היה זה שתיווך לקטארים שלנתניהו יש הסתייגויות פתאומיות. על פי גורמים מערביים שנחשפו לפרטי השיחה, הקטארי הסתכל על ברנע בייאוש והביע את תסכולו מההתנהלות. גורם זר ששוחח עם אישיות מדינית בכירה בישראל אמר לו: "אתם לא יכולים לרצות לשחרר את האנשים שלכם פחות ממה אנחנו רוצים".

מאותה נקודה ועד היום, ישראל עדיין באותו מקום - גם אחרי חיסול סינוואר וגם אחרי שמערכת הביטחון אמרה בפה מלא שההישג הצבאי הגיע למיצוי. השאלה שאותנו צריכה להטריד היא: האם ישראל תמיד עשתה הכול כדי לדחוף לעסקה? לפחות לפי מי שנכח באותה שיחה דרטמית בחודש אפריל - התשובה שלילית. 

מִלשכת ראש הממשלה נתניהו נמסר בתגובה על חשיפת הציטוטים: "שוב גורמים בארץ מהדהדים את תעמולת השקרים של חמאס, שמטרתה להטיל את האשמה על ראש ממשלת ישראל. זאת בעוד שורה של גורמים אמריקניים הבהירו חד משמעית שהסיבה שלא הייתה עסקת חטופים נוספת - היא חמאס".

לשכת שר הביטחון לשעבר גלנט מסרה: "לא מתייחסים לנאמר בדיונים ביטחוניים מסווגים, שהדלפתם פוגעת בהשגת מטרות המלחמה. מציע לגורמי האופוזיציה להפסיק עם הדלפות אלה".

תגובת לשכת השר לשעבר גנץ: "צר לנו על ההדלפות שממשיכות לזרום מתוך דיונים רגישים. רק וַעדת חקירה ממלכתית תוכל להביא אמת לציבור על תהליכי קבלת ההחלטות ולתת תשובות - מי דחף לשחרור חטופים ולִפעולות התקפיות, ומי היסס, פחד והתנהל לפי גחמותיהם ואישוריהם של שותפיו הקואליציונִיִים".