ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע לכנסת מבית החולים כדי לאשר את חוק הרווחים הכלואים כחלק מאישור חוקי התקציב, כך פרסמנו היום (שלישי) לראשונה ב-N12. החלטת נתניהו להגיע לכנסת התקבלה לאחר שלא הושג רוב ברור לאישור החוק בשל התנגדות השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר וחברי הכנסת מסיעת אגודת ישראל. ההצבעות החלו, והסעיפים הראשונים עברו ברוב דחוק. בתגובה לטענות כי הבטיח תקציבים לחברי כנסת שיתמכו בחוקים, הכחיש שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ואמר: "לא הבטחתי דבר".

חה"כ אלמוג כהן מעוצמה יהודית הפר את הנחיית יו"ר מפלגתו בן גביר והצביע בעד החוק. באגודת ישראל נרשם פיצול: חה"כ משה רוט נעדר מההצבעה וחה"כ ישראל אייכלר לא הצביע. ההצבעה הראשונה על סעיף בחוק עברה בהצלחה לקואליציה ברוב של 60 תומכים מול 58 מתנגדים.

לפני תמיכתו של חבר הכנסת אלמוג כהן הוא ושר האוצר סמוטריץ' שוחחו ביניהם במליאת הכנסת. עם זאת, לאחר ההצבעה סמוטריץ' טען כי חבר הכנסת כהן לא יקבל דבר בתמורה לתמיכתו בחוק. בנוסף, חה"כ פנינה תמנו שטה טענה כי הגיע אליה מידע, לפיו תמורת הימנעותו בהצבעה, אנשיו של שר האוצר הבטיחו לחה"כ רוט תקציבים לביה"ח לניאדו - שהוקם על ידי אביו של חה"כ רוט, ושרוט היה חבר בוועד המנהל שלו במשך יותר משני עשורים.

סמוטריץ' טען: "לא הבטחתי כלום לחה"כ רוט, יש אנשים שמגלים אחריות ויש מי בקואליציה שלנו שהוא חסר אחריות". לאחר שבשבוע שעבר כבר התנגד להצבעות התקציב, ואמר כי עשה זאת כיוון שהקואליציה לא פועלת להדחת היועמ"שית, היום טען בן גביר כי הסיבה להתנגדות היא התנהלותו של שר האוצר סמוטריץ'.

ראש הממשלה בנימין נתניהו במליאת הכנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
ראש הממשלה בנימין נתניהו במליאת הכנסת | צילום: ערוץ הכנסת

 

"כאב לי מאוד לראות כיצד סמוטריץ' גורר את רה"מ שכולנו אוהבים ממיטת חוליו, רק בשל האגו וסירובו לנהל כל מו"מ איתי, למרות הפצרות ותחינות מקורבי ראש הממשלה", אמר השר בן גביר, "לא התקיימו שום מגעים בימים האחרונים, כי שר האוצר סירב עקרונית לכל משא ומתן".

בכיר בקואליציה האשים: "מה שאיתמר בן גביר עשה היום ייזכר לדיראון עולם. הוא הוציא את ראש הממשלה מבית החולים, למרות התנגדות הרופאים, בגלל פוליטיקה בזויה. הוא יושב מול רה"מ במליאה, רואה אותו ולא מוכן אפילו לקזז אותו. בן גביר נרקומן של כותרות, מחליף כל שעה את סיבת ההתנגדות שלו. הוצעו לו אין-ספור פשרות על תקציב 2025, והוא סירב לכל פשרה. על ראשו הנזקים שנגרמים לקואליציה ולממשלת הימין".

גם חה"כ בועז ביסמוט הוקפץ מהשבעה על אימו. כל זאת למען מאמצי הקואליציה להעביר את חוקי התקציב, על רקע האיום מצד גורמים רבים בתוכה שלא להתייצב לצידה בעת ההצבעה. אחד הסעיפים בתקציב הוא חוק הרווחים הכלואים, שנועד להכשיר כספים שנלקחו בחשבון בתקציב 2025, מה שהופך את אישורו לקריטי עבור חוקי תקציב אחרים.

ח"כ בועז ביסמוט שהוקפץ למליאה במהלך השבעה על אימו (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
ח"כ בועז ביסמוט שהוקפץ למליאה במהלך השבעה על אימו | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

במהלך הדיון במליאה, שהחל ב-10:00, חה"כ יצחק פינדרוס נאם שעות כדי לעכב את הדיון ולתת זמן לקואליציה להשיג רוב ולדחות את ההצבעה. בהמשך הדיון עלה לדבר השר דודי אמסלם, שבחר לתקוף את ראש האופוזיציה יאיר לפיד. "מגיע לך רכב חינם מהביטוח הלאומי. כל מי ששמע אותך צורח במוצאי השבת מבין שמשהו נדפק לך בקופסה", אמר השר אמסלם. 

לקואליציה יש 68 מנדטים (אחרי הצטרפות סיעתו של גדעון סער שכוללת ארבעה מנדטים), וכולל שר הביטחון לשעבר יואב גלנט שמחושב ב-68 המנדטים, אך הוא לא הגיע לכנסת ולא משתתף בהצבעה. עם זאת, בעוצמה יהודית התנגדו לחוק, במקביל לאיום של חברי אגודת ישראל (סיעה ביהדות התורה), שהתפצלו בהצבעתם.

ראש הממשלה בנימין נתניהו במליאת הכנסת (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
מחלים מהניתוח ולא ישתתף היום בהצבעה. רה"מ נתניהו | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, כאמור, הודיע שעוצמה יהודית תתנגד לחוק. "ההתנכלות והפגיעה המכוונת של בצלאל סמוטריץ' למשטרה, לשב"ס, לכבאות והצלה ולשכר השוטרים והסוהרים היא קו אדום מבחינתנו", אמר בן גביר. "אם לא יבוטלו הקיצוצים במשטרה - נתנגד לחוק הרווחים הכלואים". לעוצמה יהודית יש שישה מנדטים.

מפלגת אגודת ישראל הודיעה שתתנגד לחוק הרווחים בשל אי-קידומו של חוק הפטור מגיוס. לאגודת ישראל יש שלושה מנדטים. עם זאת, בקואליציה מאמינים שיש סיכוי שאגודת ישראל תימנע ולא תתנגד, שכן, נמצא סיכום עם שני ח"כים מהמפלגה. חה"כ משה רוט נעדר, וחה"כ יעקב אייכלר לא הצביע. בנוסף, למרות ההנחיה של בן גביר, אלמוג כהן הצביע עם הקואליציה.

בכיר בליכוד האשים הבוקר כי "ההפקרות בקואליציה בהנהגת בן גביר מובילה לבחירות", ובקואליציה פעלו להשגת הרוב עד מועד ההצבעה. בשל כך, ולמרות התנגדות הרופאים, רה"מ נתניהו כאמור הגיע לכנסת כדי לאשר את החוק.

השר איתמר בן גביר בבית המשפט המחוזי  (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
דורש לבטל את הקיצוצים במשטרה. בן גביר | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

 

בעקבות הודעת רה"מ, לשכת השר בן גביר הודיעה כי "השר שוחח עם אנשי נתניהו כעת, והציע שמקורביו של רה"מ לא יטרטרו את ראש הממשלה מבית החולים. השר בן גביר אמר כי ניתן לסגור את תקציב המשטרה מיד, אם רק סמוטריץ' יפסיק את החרם על בן גביר ויסכים להיכנס לחדר המשא ומתן עכשיו".

ההצבעה על החוק

השר איתמר בן גביר הצטרף לאופוזיציה והודיע כי חברי המפלגה יתנגדו להצעת חוק ההתייעלות הכלכלית ויימנעו בהסתייגויות האופוזיציה. עם זאת, חה"כ אלמוג כהן ממפלגתו של בן גביר הצביע עד כה עם הקואליציה.  לבסוף החוק עבר ברוב דחוק, כש-60 הצביעו בעד ו-58 התנגדו.

בהצבעה הראשונה על ההסתייגויות הקואליציה צלחה את המשוכה וברוב של קול בודד הצליחה למנוע הסתייגויות. 58 חברים בקואליציה הצביעו נגד ההסתייגויות, 57 באופוזיציה הצביעו בעד, וח"כ אחד נמנע.

מהו חוק הרווחים הכלואים? 

הצעת החוק למיסוי רווחים לא מחולקים - המכונים גם רווחים כלואים או צבורים - עוסקת בכספים שנצברו ביתרות המאזנים של חברות בלי שיופרשו כדיווידנד. החברות משלמות על כספים אלו מס חברות בלבד, שנכון לשנת 2024 גובהו עומד על 23%. משרד האוצר רוצה לדרבן את החברות להוציא את הכספים האלו כדי שישלמו עליהם מיסים נוספים, וכך להעשיר את קופת המדינה. לפי הערכות האוצר, הרווחים הכלואים שמוחזקים בחברות משקפים הכנסות פוטנציאליות של כ-10 מיליארד שקל ממס בשנת 2025 לבדה.