שר המשפטים יריב לוין שלח היום (שני) מכתב לממלא מקום נשיא העליון, השופט עוזי פוגלמן ובה הציג הצעה בעניין מינוי נשיא העליון הבא, ושלושה שופטי עליון נוספים. השופט פוגלמן הגיב במכתב משלו, שבו דחה את הצעת לוין – "לא שוויונית".

פרטי הצעת לוין

  • השופט יוסף אלרון יכהן כנשיא למשך שנה אחת, עד ספטמבר 2025. אלרון נחשב לשופט שמרן, והוא הודיע על כוונתו להתמודד לנשיאות לפני כשנה, באופן תקדימי ובניגוד לשיטת הסיניוריטי.
  • לאחר סיום כהונת אלרון, יכנס לתפקיד "שופט מכהן של בית המשפט העליון", שיוצע בידי נציגי מערכת המשפט בוועדה - ויכהן כנשיא עד לפרישתו. ככל הנראה השופט יצחק עמית - לפי שיטת הסיניוריטי.
  • המינויים ייעשו בו זמנית, באותה ישיבה של הוועדה למינוי שופטים.
  • הוועדה תמנה שלושה שופטי עליון נוספים: אחד ימונה בידי חברי הוועדה ממערכת המשפט, השני ימונה בידי נבחרי הציבור בוועדה, והשלישי ימונה בהסכמה בין כלל חברי הוועדה. למכתב המלא של השר לוין.
לפי החוק, בג"ץ לא יוכל להתערב בסוגיית הח (צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות)
בית המשפט העליון | צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות

מדוע לוין שלח היום את המכתב?

מאז פרישת הנשיאה אסתר חיות לא מונה נשיא קבוע. המינוי דורש רוב רגיל בוועדה לבחירת שופטים, ולכן אם זו תכונס צפוי רוב למינוי השופט עמית, בהתאם לשיטת הסניורטי. לכן, מזה חודשים רבים השר לוין מסרב לכנס את הוועדה, ובשל כך הוגשה עתירה לבג"ץ. בדיון האחרון בג"ץ קרא לצדדים לנסות ולהגיע להסכמות, עד היום.

השופט פוגלמן ללוין: אין כל התקדמות בהצעה

"היום התקבל בלשכתי מכתבך שכותרתו 'הצעת פשרה בעניין מינוי נשיא ושופטים לבית המשפט העליון'", כתב השופט פוגלמן, המכהן כממלא מקום נשיא העליון מאז סיום תפקידה של השופטת חיות. "הופתעתי הן מעיתוי הפנייה, הן מתוכנה". לתשובה המלאה של השופט פוגלמן

פוגלמן דחה את ההצעה "המבוססת על ביטול שיטת הסניוריטי ואינה מייצגת כל התקדמות". לדבריו, "שיטה זו הוכיחה את עצמה מקום המדינה, וכידוע לך עמדתנו היא שאין הצדקה לסטות ממנה. זו גם עמדתם של רוב חברי הוועדה לבחירת שופטים".

עוזי פוגלמן (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
השופט פוגלמן השיב ללוין, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

על האפשרות לאשר באותה ישיבת ועדה את מינויו של השופט אלרון, ושל שופט נוסף שייבחר בידי נציגי מערכת המשפט, הוסיף: "ההצעה למנות בו-זמנית שני שופטים לתפקיד נשיא בית המשפט העליון שיכהנו זה לאחר זה, מעוררת קשיים משפטיים ניכרים".

התגובות על ההצעה

התנועה לאיכות השלטון שעתרה בנושא מינוי נשיא בית המשפט העליון, הגיבה להצעת הפשרה של שר המשפטים: "הצעת השר לוין אינה פשרה אלא כניעה מוחלטת לאג'נדה הפוליטית שלו; נסיון להכניס צלם להיכל ולהחזיר בדלת הראשית את ההפיכה השלטונית בזמן מלחמה. לא יקום ולא יהיה. התנועה רואה בהצעה זו המשך ישיר לניסיונותיו של השר לפגוע במערכת המשפט ולהחליש את מעמדו של בית המשפט העליון". 

שופט בית המשפט העליון יוסף אלרון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
השופט אלרון, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר הגיב על הצעת לוין: "לצערי הרב הצעתו של שר המשפטים יריב לוין איננה פשרה אלא המשך ניסיון ההפיכה המשטרית ושינוי חד צדדי של הליך בחירת השופטים. בליבת ניסיון ההפיכה המשטרית עומדת פגיעה בעצמאותה של הרשות השופטת. השיטה היחידה, שמנתקת את בחירת נשיא העליון מפוליטיזיציה וזכות ווטו של השלטון, היא שיטת הסניוריטי על יתרונותיה וחסרונותיה".

לאחר תשובת השופט פוגלמן צייץ יו"ר ועדת חוקה שמחה רוטמן: "אין פרטנר".