המשבר והתגובות: חברי קואליציה הביעו זעם היום (שלישי) בשל התנגדותם של השר איתמר בן גביר וחברי מפלגת אגודת ישראל לחוק הרווחים הכלואים, דבר שאילץ את רה"מ להגיע למשכן הכנסת מבית החולים כדי לוודא שהחוק עובר. בן גביר מצדו עמד על החלטתו שהובילה לכאוס במליאה. בסופו של דבר, בעקבות הגעתו של רה"מ נתניהו וכן של חה"כ ביסמוט שהגיע מהשבעה על אמו, החוק עבר ברוב דחוק. 

לאחר העברת החוק, נתניהו פרסם הודעה שבה גיבה את שר האוצר סמוטריץ' - ותקף בחריפות את בן גביר: "אין איוולת חסרת אחריות גדולה יותר מלזעזע את הקואליציה בעת הזו או להסתכן בהפלת ממשלת ימין. שר האוצר ואני מנווטים את כלכלת ישראל במלחמה הארוכה והיקרה ביותר בתולדות ישראל בצורה אחראית ומקצועית". 

"שר האוצר גיבש והעביר בממשלה תקציב שקול ואחראי לשנת 2025 בהסכמה עם כל השותפים שלנו. אני מגבה אותו ודורש מכל השותפים בקואליציה להעביר את התקציב הזה כאיש אחד. בניגוד לטענה, משטרת ישראל קיבלה תוספות גדולה בשנתיים האחרונות - ובצדק. גם בתקציב 2025 גדל תקציב המשרד לביטחון לאומי באופן משמעותי".

"ולכן", אמר נתניהו, "אני מצפה מכל חברי הקואליציה, ובכלל זה גם מהשר בן גביר, לחדול מלזעזע את הקואליציה ולסכן את קיומה של ממשלת ימין ברגע מכריע בתולדות ישראל. ניתן ונדרש לגשר על הפערים בקואליציה מבלי לזעזע אותה וכך נעשה. אני מגבה את שר האוצר בדרך האחראית בה הוא מוביל את התקציב ואת ניהול הכלכלה הישראלית וחוזר ודורש מכל חברי הקואליציה לתמוך בתקציב".

בן גביר, מאידך, אמר מוקדם יותר: "אני יודע שרבים מכם שואלים את עצמכם, למה בן גביר מצביע נגד הקואליציה? למה הוא נגד התקציב? המחוייבות שלי היא לפני הכל לביטחון ישראל. תקציב ההתנכלות שהגיש האוצר הוא פגיעה ישירה בשוטרים ובסוהרים".

בן גביר המשיך ובחר מצידו להאשים את שר האוצר בצלאל סמוטריץ' במשבר: "כאב לי מאוד לראות כיצד שר האוצר סמוטריץ' גורר את רה"מ שכולנו אוהבים ממיטת חוליו, רק בשל האגו וסירובו לנהל כל מו"מ איתי, למרות הפצרות ותחינות מקורבי ראש הממשלה". השר המשיך וטען כי לא התקיימו מגעים בימים האחרונים, בשל סירובו העקרוני של סמוטריץ'. "אין לי בעיה לקבל את האש, גם כשזה לא כ"כ פופולרי", טען, "גם במחיר שזה יפגע בי. בשביל אותם גיבורים, אני אעשה הכל".

ח"כ בועז ביסמוט שהוקפץ למליאה במהלך השבעה על אימו (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
חה"כ בועז ביסמוט שהגיע בזמן שבעה על אימו | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

בסופו של דבר היה זה חבר כנסת ממפלגתו של בן גביר, אלמוג כהן, ש"ערק" וחבר לקואליציה - על אף ההנחייה של ראש סיעתו. באגודת ישראל גם כן נרשם פיצול: חה"כ רוט נעדר מההצבעה וחה"כ אייכלר לא הצביע. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בחר לשבח את חה"כ רוט - ולבקר את בן גביר שרץ עימו באותה רשימה לכנסת. "לא הבטחתי כלום לחה"כ רוט, יש אנשים שמגלים אחריות ויש מי בקואליציה שלנו שהוא חסר אחריות", אמר בתגובה.

 

אלמוג כהן התייחס להחלטתו לא לעמוד לצד מפלגתו ולהנחיל לקואליציה מפלה בכנסת. לטענתו לא ייתכן שרה"מ וחה"כ ביסמוט יוקפצו למליאה במצבם "רק בגלל אי יכולת להגיע להסכמות בקואליציה". "אני מסרב לטלטל את קואליציית הימין ולהגיש לאחים המוסלמים את הכתר, ולכן הצבעתי בעד התקציב", כתב ברשת X.

עוד בחר חה"כ כהן להגיב ליו"ר מפלגתו בן גביר, שלטענתו בחר להתנגד לחוק על מנת להגן על השוטרים ועל כוחות ההצלה, וטען שעל אף שהדרישה לתוספת השכר צודקת, הפלת החוק הייתה דווקא פוגעת בסיכויים לכך. עוד טען, כי כעת שהחוק עבר, "יישבו הצדדים ויסגרו את התנאים" כדי לאפשר את התוספת.

"בן גביר נרקומן של כותרות"

בקואליציה כאמור לא היו מרוצים מהתנהלותו של בן גביר ונשמעו קריאות לפטרו. בכיר בקואליציה האשים: "מה שאיתמר בן גביר עשה היום ייזכר לדיראון עולם. הוא הוציא את ראש הממשלה מבית החולים, למרות התנגדות הרופאים, בגלל פוליטיקה בזויה. הוא יושב מול רה"מ במליאה, רואה אותו ולא מוכן אפילו לקזז אותו. בן גביר נרקומן של כותרות, מחליף כל שעה את סיבת ההתנגדות שלו. הוצעו לו אין-ספור פשרות על תקציב 2025, והוא סירב לכל פשרה. על ראשו הנזקים שנגרמים לקואליציה ולממשלת הימין".

גם חה"כ בועז ביסמוט הוקפץ מהשבעה על אימו, והופיע להצבעה כשהוא עוטה שחורה חולצה קרועה. חה"כ מהליכוד אלי דלל כינה את המצב ששרר בכנסת "ביזיון". "להוציא את ראש הממשלה ממיטת חוליו כאשר הוא מתאושש מניתוח ולהביא חבר כנסת אשר יושב שבעה, זו חרפה", כתב ברשת X, "יש ציפייה מחברי הקואליציה לגלות בגרות, רגישות ואחריות לאומית. השר בן גביר בחר להתעלם מצרכי השעה ולגרור את הקואליציה למשבר על פני טובת המדינה. זו לא המנהיגות שאזרחי המדינה מצפים לה. חייבים לשים סוף להתנהלות הילדותית הזו ולפטר את בן גביר".

 

 

"נתניהו מושפל שוב ושוב על ידי בן גביר"

על אף שבסופו של דבר החוק עבר ברוב דחוק של 60 מול 58, באופוזיציה לא חסכו והתייחסו גם הם למצב החריג ולהקפצתו של רה"מ למליאה. חבר הכנסת מהעבודה, הרב גלעד קריב, בחר לבקר את נתניהו שהוקפץ: "נתניהו מושפל שוב ושוב על ידי בן גביר שעושה ממנו קרקס. היום הצטרפו לחגיגה גולדקנוף ופרוש. אז איך בדיוק הוא ינצח את אויבינו? איך בדיוק הוא יחזיר את החטופים? איך בדיוק הוא יטפל בגרעין האיראני? היה פחדן והססן. נשאר פחדן והססן".

איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
המשבר בציונות הדתית הגיע לבימת הכנסת היום | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

גם חבר הכנסת רון כ"ץ (יש עתיד) בחר ללעוג לרה"מ נתניהו וכינה אותו "צ’רצ’יל מעלי אקספרס על סטרואידים". "על מה הוציאו את נתניהו מבית החולים ואת ביסמוט משבעה?", כתב כץ, "לא על החטופים. לא על המילואימניקים. עבור עסקנות קטנה וקואליציה שמתפרקת. ועכשיו תבינו את ההזיה: בן גביר בכלל לא מצביע, יכל לקזז אותם, אבל מעדיף להתעלל בנתניהו, כי הוא יודע שלא יקרה כלום".

מהו חוק הרווחים הכלואים?

הצעת החוק למיסוי רווחים לא מחולקים - המכונים גם רווחים כלואים או צבורים - עוסקת בכספים שנצברו ביתרות המאזנים של חברות בלי שיופרשו כדיווידנד. החברות משלמות על כספים אלו מס חברות בלבד, שנכון לשנת 2024 גובהו עומד על 23%. משרד האוצר רוצה לדרבן את החברות להוציא את הכספים האלו כדי שישלמו עליהם מיסים נוספים, וכך להעשיר את קופת המדינה. לפי הערכות האוצר, הרווחים הכלואים שמוחזקים בחברות משקפים הכנסות פוטנציאליות של כ-10 מיליארד שקל ממס בשנת 2025 לבדה.