ממשלת הונגריה הודיעה היום (חמישי) באופן רשמי על כוונתה לפתוח בהליך פרישה מבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג (ICC), שעות בלבד לאחר נחיתת ראש הממשלה בנימין נתניהו לביקור מדיני בבודפשט. ההודעה מגיעה כחמישה חודשים לאחר שבית הדין הוציא צו מעצר בין-לאומי נגד נתניהו בחשד לביצוע פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות ברצועת עזה.

"הממשלה תחל בהליך הפרישה היום, בהתאם למסגרות החוקתיות והבין-לאומיות," הודיע גרגלי גוליאש, השר האחראי על משרד ראש ממשלת הונגריה. נתניהו, שהגיע לביקור מדיני בהונגריה, התקבל בשטיח אדום ובטקס צבאי מלא כבוד ורושם על ידי ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, ובמהלך היום צפויות להתקיים פגישות עבודה בין שני המנהיגים.

תהליך פרישה מורכב

הליך הפרישה מבית הדין הפלילי הבין-לאומי אינו מהיר ומחייב תהליך שנמשך לפחות שנה. על פי חוקת רומא, המסמך המייסד והמעגן של בית הדין, מדינה המבקשת לפרוש צריכה להגיש הודעה רשמית בכתב למזכ"ל האו"ם, והפרישה נכנסת לתוקף רק שנה לאחר מכן.

ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו בביקור בהונגריה (צילום: reuters)
ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו בביקור בהונגריה | צילום: reuters

לפי דיווחים בהונגריה, אורבן העלה את האפשרות של פרישת הונגריה מבית הדין כבר בפברואר השנה, לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הטיל סנקציות על תובע בית הדין, כרים ח'אן. "הגיע הזמן שהונגריה תבחן מחדש את השתתפותה בארגון בין-לאומי שנמצא תחת סנקציות אמריקניות," כתב אורבן בחשבון ה-X שלו.

שר החוץ גדעון סער פרסם היום הודעה שבה הודה לאורבן ולחברי ממשלתו, וכי הוא דן על המהלך בהרחבה במהלך התקופה האחרונה עם עמיתו ההונגרי פטר סיירטו.

המשמעויות המשפטיות

כחברה מייסדת של בית הדין הפלילי הבינלאומי מאז 2001, הונגריה מחויבת תיאורטית למעצר והסגרה של כל מי שמוצא נגדו צו מעצר על ידי בית הדין. אולם, גוליאש טען בנובמבר האחרון כי למרות שהונגריה אישררה את חוקת רומא של בית הדין, היא "מעולם לא הפכה לחלק מהחוק ההונגרי", והמשמעות היא כי לכאורה לא ניתן לבצע אף אחד מהצעדים של בית הדין בשטח הונגריה.

עם זאת, מומחים למשפט בין-לאומי צוטטו בכלי תקשורת מרכזיים כי גם במהלך תקופת הפרישה (השנה שבין הודעת הפרישה ועד לכניסתה לתוקף), הונגריה עדיין מחויבת למלא אחר התחייבויותיה כחברה בבית הדין, ובכלל זה לעצור חשודים בעלי צו מעצר בין-לאומי.

הזמנתו של נתניהו להונגריה נעשתה בגלוי, כמחווה של התנגדות לצו המעצר שהוציא בית הדין נגדו. יום לאחר הוצאת הצו בנובמבר 2024, ראש הממשלה ההונגרי ויקטור אורבן, ידיד קרוב של נתניהו, הזמין אותו לבקר ואמר כי לפסיקה "לא תהיה כל השפעה" במדינתו. אורבן כינה את החלטת בית הדין "חצופה, צינית ובלתי מתקבלת על הדעת לחלוטין", והבטיח לנתניהו שלא ייעצר.

ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו בביקור בהונגריה (צילום: reuters)
ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו בביקור בהונגריה | צילום: reuters

זו אינה הפעם הראשונה שמדינה החברה בבית הדין הפלילי הבין-לאומי אינה אוכפת צו מעצר נגד מנהיג זר שמבקר בה. בחודש ספטמבר ביקר במונגוליה נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שהוצא נגדו צו מעצר בין-לאומי במרץ 2023. הביקור התנהל על מי מנוחות ופוטין זכה לכבוד רב, ובית הדין גינה את החלטתה של מונגוליה שלא לעצור אותו.

המהלך הזה של הונגריה מצטרף לשורה ארוכה של מהלכים, שהואצו מאז כניסתו של טראמפ לבית הלבן, נגד מוסדות וארגונים בין-לאומיים רשמיים. הצעד הזה, לצד הסנקציות של טראמפ, עלולות לפגוע בצורה קשה באמינות והסמכות של בית הדין. בנוסף, טראמפ עזב גם את ארגון הבריאות העולמי והסכם פריז לאקלים, מה שגרר הצטרפות גם מצידה של ארגנטינה בהובלת הנשיא חאבייר מיליי.