לא מעט אנשים מכירים את המצב הזה - חבר קרוב, קרוב משפחה, אולי אפילו בן, בת או הורה - מתחיל להתנהג בצורה אחרת, רחוקה ממי שהכרנו. אנחנו מרגישים שהשינוי בהתנהגות קשור במשהו חיצוני, משהו שהם פיתחו יחס לא בריא אליו, עד לכדי הגזמה, אובססיה או התמכרות. האם סתם נדמה לנו? אנחנו חושדים מדי בזולת? או שזו ערנות בריאה והגיונית? על פי פרופ' פנחס דנון, פסיכיאטר מומחה להתמכרויות, סימנים של שינוי התנהגות יכולים להיות מאוד משמעותיים בתהליך של הגזמה ואיבוד שליטה. "אחד השלבים בתהליך הזה, הוא שמושא ההגזמה, בא על חשבון החיים הסוציאליים", הוא אומר, "צריך להיות עירניים - לא לטמון את הראש בחול כמו בת יענה, אלא לשים לב למה שקורה סביבנו".
מצאנו שבעה סימנים עיקריים להגזמה אצל אדם קרוב. שימו לב, אם הזולת מראה כמה מהם, יתכן שזה המצב אצלכם:
1. דיבור אובססיבי על מושא ההגזמה, והתעסקות מתמדת בו
לדבר על משהו שעושה לך טוב - בין אם זה קניות, ספורט או משחקי מחשב - זה טבעי ומובן. אבל לדבר על כך ללא הפסקה, גם כאשר הנושא לא מעניין את הסביבה – כאן יכול להיות סימן שמשהו מוזר קורה. אנשים אובססיביים נוטים להתקשות למצוא תחומי עניין אחרים ומשלבים את מושא האובססיה שלהם בכל אינטרקציה חברתית.
2. עצבנות וחוסר שקט
אנשים שמגזימים יטו להיות חסרי שקט. כשמושא ההגזמה אינו, הם יהיו לא רגועים, עד אשר ישיגו אותו. אם תנסו לדבר איתם על כך ולהציע שהם מגזימים - הם יתפרצו ויכעסו. "הפתיל הופך להיות קצר יותר ויותר", אומר פרופ' דנון, "חוסר הרצון להודות שיש להם בעיה, רק יגרום להם להיות כעוסים יותר".
3. הסתגרות והתחמקות מאירועים חברתיים
"הסתגרות היא שלב קבוע באיבוד שליטה", אומר פרופ' דנון, "בין אם זה להסתגר בחדר מול מסך מחשב, או לאכול במקום מסתור כדי שלא יראו אותנו - אנחנו נראה התרחקות מהתנהלות יום יומית וחיים רגילים. אצל ילדים צעירים, ההורים שמים לב שהם לא הולכים לבית הספר או מתרחקים מחברים. הכל ביטויים שונים לאותה הסתגרות".
4. התעלמות מסיכונים
מי שמגזים - לא שם לב למחיר שהוא משלם על אורח החיים שהשתלט עליו. אנשים קרובים יכולים להבחין כי אדם שנהג בזהירות ובשיקול דעת עד כה, פתאום יראה תכונות חדשות של תעוזת יתר וחוסר תשומת לב להשלכות של מעשיו. זה יכול להיות סימן לאיבוד שליטה.
לעוד מידע בנושא הכנסו לאתר "משחקים באחריות" >>
5. הזנחה חיצונית
חוסר שינה, חוסר שקט, תחושה לא יציבה - כל אלה לא הופכים אדם לאסתטי במיוחד. "אדם לחוץ ומתוח לא נראה רגוע ונינוח, ולכן שינוי במראה החיצוני עשוי להיות סימן", אומר פרופ' דנון. עם זאת, כדאי שנזכור שלעיתים מראה מסודר ואסתטי עשוי לחפות על בלאגן גדול בפנים.
6. שקרים מרובים
"אם איבדת שליטה לגבי חומר או התנהגות מסויימת, ואתה חייב להשיג את הדבר הזה – זה עשוי להפוך אותך לד"ר ג'קיל ומיסטר הייד. גם האנשים הישרים ביותר, מסוגלים לפתע להתנהגות קשה, כמו שקרים מרובים לסביבתם", אומר פרופ' דנון. אצל מהמרים, הוא משתף, אחד השקרים הנפוצים הוא לספר כי חברתם בהריון והם זקוקים לכסף להפלה. אבל גם בתחומים אחרים של הגזמה, ככל שהשקרים מתרבים – תמרורי האזהרה צריכים לעלות.
7. ירידה בתפוקת העבודה
כאן דרושה ערנות מיוחדת של קולגות. כולנו עובדים, ומכירים את המציאות – לפעמים אתה מבריק יותר ולפעמים פחות – אבל אם ראיתם ירידה בתפוקת העבודה שאין לה הסבר – שווה לחשוב מה יכול היה לגרום לה.
אם זיהינו כמה מהסימנים הללו, מה עלינו לעשות? לדברי פרופ' דנון, החשוב ביותר הוא לא לשמור את מחשבותינו לעצמנו. "צריך לפתוח את הנושא, לשאול שאלות, בצורה ידידותית ולא חוקרת. לנסות לעזור לאותו אדם להתמודד עם המצב הזה". פרופ' דנון מדגיש כי תמיכה של חברים ומשפחה, היא חשובה ביותר בהתמודדות עם מצוקה. "אפשר להגיע לייעוץ ולקבל הדרכה, להעזר באנשי מקצוע כדי לצאת ביחד מהמצב הבעייתי", הוא אומר, "מה שחשוב זה שיקירינו ידעו שאנחנו שם בשבילם, תומכים ורוצים לעזור".