בשנה האחרונה חל זינוק משמעותי בשיעור ההתמכרויות בחברה הישראלית. הניסיון להתמודד עם הטראומה של 7 באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבות האירועים הובילה רבים לדבוק בהרגלים שנועדו להשכיח את הכאב ולברוח מהמציאות הקשה. אלא, שהרגלים כאלו יכולים להוביל לבסוף גם להתמכרויות. יוחאי בשן, מנחה סדנאות חוסן והעצמה בעמותת נוה מלכישוע, מונה שלושה "תמרורי אזהרה" שיש לשים לב אליהם ושיכולים לסייע לבדוק אם עברנו את הגבול.

הסימן הראשון לדברי בשן הוא שינוי סדרי עדיפויות. "מתחילים להבריז ממפגשים חברתיים, מחפפים במשימה לעבודה, עייפות מתמשכת ושינויים ביחסים עם המשפחה והחברים". הסימן השני שצריך לשים לב אליו הוא רמייה עצמית. "אנחנו משכנעים את עצמנו שבעצם נהיינו חדים יותר בזכות ההרגל החדש, שאנחנו יכולים להפסיק בכל רגע שנרצה", מסביר בשן. "אם אתם מוצאים את עצמכם נותנים יותר מדי תירוצים, עצרו ותשאלו: 'האם באמת הכל בסדר?'". סימן האזהרה השלישי הוא בושה והסתרה. בשן מתאר אותו כניסיון להסתיר את ההתנהגות סביב ההרגל. "מתביישים לשתף את הקרובים וזה מוביל לעימותים עם הסביבה, להתבודדות וגם להתפרצויות של כעס", כדבריו.

"הסימנים האלו לא אומרים שום דבר רע על מי שאנחנו. הם הדרך שלנו להבין שמשהו צריך להשתנות", אומר בשן. "פנייה לעזרה היא לגיטימית". עמותת נוה מלכישוע מסייעת לגופים ציבוריים לפתח כלים להתמודדות עם ההשלכות של 7 באוקטובר. בתמיכת מפעל הפיס, העמותה מעבירה סדנאות חוסן וטראומה למניעת התמכרויות. "אנחנו עוזרים להם לגלות את החוזקות שלהם, לבנות חוסן, לקבל כלים למודעות ולהתקדם לעתיד טוב יותר".

למידע נוסף על ההתמודדות עם הגברת שימושים הכנסו למתחם "משחקים באחריות" ב-Mako