כולנו מגזימים במשהו – זה יכול להיות בצפייה בסדרת טלוויזיה, שימוש בסמארטפון או אפילו ביחסים שלנו עם אדם מסוים. התנהגות מוגזמת עשויה להוביל להתמכרות שהיא התנהגות אנושית נפוצה שיוצרת תלות, דחף שמשתלט לנו על הגוף והנפש, על הזמן הפנוי וחיי היומיום. כשאדם מתמכר למשהו, הוא מאבד עניין בתחומים אחרים בחייו ומקדיש זמן רב לצריכת החומר ולהשגתו. הוא מלא בתשוקה להשתמש בחומר הממכר וחושב אך ורק על צריכתו. המכור עשוי להזניח את עבודתו ואף את הקרובים לו ביותר, כולל המשפחה והחברים. התמכרות יכולה להיות לחומרים מסוימים כמו סמים ואלכוהול, או להתנהגויות מסוימות – לדוגמה משחקי וידיאו, קניות או הימורים. אנחנו נוטים לחשוב על התמכרויות לרוב בהקשר של התופעות השליליות הללו, אבל האמת היא שיש לא מעט התמכרויות שנוצרות מתופעות שהן דווקא חיוביות. הנה כמה מהן:
התעסקות יתר בהרגלי אכילה
טרנד ה-wellness ששטף את עולמנו בשנים האחרונות גרם לכולנו להיות הרבה יותר מודעים למה שנכנס לנו לפה. אפילו רשתות הג'אנק פוד המסורתיות לא יכלו להישאר אדישות לתנועה העולמית והחלו להפחית בכמויות המלח והסוכר שבמנות שלהן, ואף להכניס לתפריטים שלהן סלטים. ולמרות זאת, דווקא בעידן שבו המודעות לאוכל בריא נמצאת בשיאה, חשוב לדעת להציב לעצמנו גבולות. לאכול בריא זה חשוב, במיוחד אם אתם מעוניינים לצמצם היקפים או לשמור על המשקל, אבל אל תשכחו שהדאגה האובססיבית למראה גוף שלנו, או הימנעות מוחלטת מצריכת סוגי מזון שונים עשויה לייצר בעיות, מאחר שהגוף שלנו זקוק למגוון רחב של חומרים.
מחשבה אובססיבית לגבי תזונה נכונה נקראת אורתורקסיה והיא יכולה לפגוע בכל תחומי החיים. כמו כן, התמכרות לאכילה בריאה יכולה לבוא לידי ביטוי גם בספירת קלוריות אובססיבית או בדיאטות קיצוניות ולא מאוזנות. לפחמימות שאנחנו כל כך חוששים מהן לדוגמה, יש תפקיד חשוב – הן משמשות כדלק חיוני למוח ולתאי הדם האדומים, והן המקור העיקרי לאנרגיה בעת הפעלת שרירים. אנשים שמורידים פחמימות מהתפריט שלהם באופן גורף, עלולים לפגוע בתפקודים אלו. כמו כן, הנתרן שבמלח שומר על מאזן תקין של נוזלי הגוף. כמובן שצריכה עודפת של מלח מזיקה מאוד לבריאות, אבל כמו הכל בחיים, גם כאן הרעיון הוא פשוט איזון.
התמכרות לספורט
לכאורה, אנחנו נוטים לחשוב שככל שנתאמן יותר כך נהיה בריאים יותר, ולא פחות חשוב מכך – חטובים ויפים יותר. פעילות גופנית מציפה אותנו באנדורפינים ומפחיתה מתח, אבל חשוב לזכור להתאים אותה ליכולת ולמטרה שלנו, ולא לחצות את הגבול החמקמק והמסוכן. האפקט המיידי של פעילות גופנית שמעמיסה על הגוף הוא שברי מאמץ, סדקים קטנטנים שנוצרים בעצם בעקבות הפעלת כוח חוזרת ונשנית. אנשים שפיתחו התמכרות לספורט עלולים לחוש עצבנות ועייפות במידה ויפספסו אימון. במקרים קיצוניים, אימונים אירוביים תובעניים עשויים לגרום לתפקוד לקוי של הלב. נכון, חוסר פעילות גופנית היא תופעה שכיחה הרבה יותר, אבל חשוב להיות מודעים גם לסכנה שנמצאת בצד השני של הסקאלה.
התמכרות לעבודה
"אני וורקהוליק" הוא משפט שנשמע לא פעם בראיונות עבודה. כולנו רוצים לשדר לבוס שלנו שאנחנו מסורים לתפקידנו, שאנחנו שמים את העבודה בראש מעייננו ושנעשה הכל כדי לבצע אותה על הצד הטוב ביותר. כיום, העבודה תופשת חלק גדול יותר מחיינו – גם שעות העבודה התארכו וגם העבודה הפכה להיות חלק מרכזי מהגדרת העצמי שלנו. מצב זה גורם לחלקנו להיכנס למרוץ אחר סיפוק והצלחה, כדי להצליח להגיע הכי רחוק שאנחנו יכולים. אם אתם חשים ככה, דעו שזה מצב חיובי המצביע שאתם בני אדם שאפתניים וחרוצים.עם זאת, חשוב לזכור שלפעמים וורקהוליזם יכול להידרדר למחוזות מסוכנים.
עבודה כפייתית היא דפוס התנהגות שלילי שיכול להיות מקושר להפרעות שונות, וחשוב להיות מודעים אליו ולהיזהר ממנו. בעידן שבו כולנו מחוברים למייל מהסמארטפון 24 שעות ביממה או מדברים עם הבוס בוואטסאפ גם בשעות לא שגרתיות, חשוב לתת לעצמנו מנוחה, להפריד בין הבית לעבודה ולזכור להקדיש זמן גם לדברים אחרים שאנחנו אוהבים, בין אם זה המשפחה, בן או בת הזוג או התחביבים שלנו. הוורקוהוליק אולי יכול להרוויח את הערכת הבוס שלו, אבל הוא יכול להעמיד בסיכון גם את מערכות היחסים שלו ובעיקר את השלווה הנפשית שלו. להקדיש זמן לדברים ולאנשים שאנחנו אוהבים זה לא מותרות, אלא דבר בסיסי שאנחנו חייבים לעשות כדי לשמור על השקט הנפשי שלנו – שיוביל אותנו בסופו של דבר גם להיות עובדים טובים יותר, שכן אף בוס לא היה רוצה עובד שנמצא בסטרס תמידי.
לכל כיף יש גבול
לכל אחד יש תחביבים ואהבות, דברים שעושים לו טוב בשעות הפנאי שלו וממלאים אותו באושר. אחד מקפיד על אורח חיים בריא, אחר אוהב לפנק את עצמו במוצרי טיפוח ויש גם מי שאוהב בגדים יפים או להשקיע זמן ארוך בעבודה. אלא שלא כולם יודעים להפסיק בזמן ולא להגזים.
במתחם "משחקים באחריות" של מפעל הפיס תוכלו למצוא מגוון כלים ועצות שיעזרו לכם להבין האם אתם או מישהו קרוב אליכם מתמודד עם התמכרות. במתחם תמצאו גם מספרי טלפון שיעזרו לכם (ולקרובים אליכם) לעצור ולטפל בבעיה לפני שהיא מחמירה.