1. המנעו מהשפעות שליליות
כשאנחנו במצב מוגזם, קשה לזהות מה הן השפעות שליליות, ואפילו אפשר לומר שאנחנו מחפשים אחריהן. לכן חשוב להתרחק מאנשים שיכולים לדרדר אותנו להרגלים רעים, הרי ידוע שלחץ חברתי הוא גורם משפיע במצבים מסוג זה. בנוסף כדאי לשמור מרחק מכל מקום, מוצר, או אתר שיכולים לעורר בכם את האפשרות ליפול.
2. הכירו את סימני האזהרה
חשוב להישאר ערניים לתסמינים של ההגזמות: חוסר סבלנות, איבוד שליטה, שינויים בתזונה, שינויים בהרגלי השינה ובדפוסי התנהגות, נטישת פעילויות שנהגתם ליהנות מהן, וכו'.
3. זכרו שהכל עניין של מינונים
הרי כל העניין עם הגזמות, הוא לקחת הרגל שאוהבים ולדחוק אותו לקצה עד שהוא שולט בחיים שלכם. מותר לכם לבלות, להתפנק ואפילו להתפרע, אבל במידה. איך יודעים כשעוברים את המינון הנכון? משהו מההנאה שבחוויה חומק מבין האצבעות. פתאום מאבדים את היכולת לבחור, אז גם אם זו אהבה, היא תלותית ומסוכנת - שימו לב לזה.
4. שמרו על איזון בהיבטים אחרים בחיים
כשאתם שומרים על איזון בתחומי החיים השונים, סביר שזה ישפיע גם על התחום שקצת קשה לכם להיות בו מאוזנים. אז אם יש לכם נטייה לקיצוניות - נסו קודם כל לאזן את היבטים אחרים בחיים בתקווה שהדבר "ידביק" גם את התחום המוגזם.
5. הקיפו את עצמכם באנשים אוהבים ותומכים
אין דבר חשוב יותר בחיים מאנשים שמבינים אתכם, שאתם סומכים עליהם בעיניים עצומות ושהם רוצים אך ורק בטובתכם. אלו אנשים שידאגו לכם בעת צרה, יזהירו אתכם אם אתם מגזימים ויעזרו לכם לשמור על שגרה יציבה. אלו יכולים להיות בני משפחה, חברים וכמובן בן/בת זוג, כל מה שמתאים לכם כדי להרגיש מחובקים ורצויים... וכמה שיותר – יותר טוב!
לעוד מידע בנושא הכנסו לאתר "משחקים באחריות" >>
6. למדו להתמודד עם לחצים
מתח הוא אחד הגורמים הנפוצים ביותר לאיבוד שליטה. במקום להסתחרר, נקטו צעדים כדי לנהל את הלחץ לפני שהבעיות יוצאות מכלל שליטה. התאמנו, עשו מדיטציה, תרגלו נשימות – כל מה שעוזר לכם להירגע מבלי להסתמך על תיקון זמני של נפילה להגזמה. כל אחד ומה שמתאים לו וכל תרגול הוא מבורך.
7. הציבו לעצמכם מטרות חיוביות ותפעלו כדי להשיג אותן
אנשים שמגדירים לעצמם מטרות ריאליות ופועלים להשגתן נוטים פחות להסחות דעת מאשר אנשים שמרגישים שהם אינם משיגים את המטרות שלהם או שאין להם מה לעשות. הציבו לעצמכם מטרות בעבודה, בחיי האהבה והחברה, או בלימודים וצאו להשיג אותן!
8. שמרו על אורח חיים בריא פיזית ומנטלית
נפש בריאה בגוף בריא – מכירים? גם הקלישאה הזו כמו רוב הקלישאות היא נכונה. צאו לרוץ, שימו לב לתזונה, קבעו תור למסאז', שתו הרבה מים ולצד זאת בקרו אצל הפסיכולוג, כתבו יומן אישי ועשו מדיטציה. זו כמובן רשימה לא מחייבת של דברים שאתם יכולים לעשות כדי לשמור על אורח חיים בריא שירחיק אתכם מהגזמות. אנחנו יודעים שלא כל-כך פשוט לשנות את אורח החיים ולכן חשוב לקבוע מראש, לכתוב ביומן, להכניס תזכורת בטלפון וכל דבר אחר שיעזור בתהליך.
9. מצאו תחביבים
נכון, זה נשמע כמו טיפ לילדים, אבל אין לזלזל בו. אמנם ההורים כבר לא רושמים אתכם לחוגים אחרי בית ספר, אך תתפלאו לגלות כי כדאי לכם לעשות את זה בעצמכם, במיוחד אם אתם מרגישים שהתחביב שאתם מפתחים ברגע זה שואב לכם זמן וכסף ולא מספק אתכם אף פעם. משיעורי סריגה עם סבתא ועד קורס בישול עם שף שאתם מעריצים, הכל הולך.
10. פשוט אמרו 'לא!'
הדרך הברורה ביותר למנוע הגזמה היא פשוט להימנע מתענוגות מסוכנים, אבל זה לא תמיד כל כך פשוט. מכיוון שבני אדם מחווטים לחיפוש אחר תענוגות, הגישה של "פשוט אמרו לא" תמשיך להיות רק תשובה חלקית למניעת הגזמות, אבל שווה להתאמץ ולנסות.