אין תשתית ראויה, אין לגשם לאן להתנקז | צילום: שרית שפירא מדינת ישראל אינה ידועה בשל מזג האוויר החורפי והקר שלה, אלא בעיקר בשל השמש הנצחית ועומסי החום הקשים הפוקדים אותה. אולי דווקא בגלל זה, קיימת תחושת שאננות וחוסר תפקוד מוחלט מצד המדינה והרשויות המקומית, בכל פעם שפוקד אותנו שטפון וגשם חזק, לתקופה ארוכה, בזמן החורף.
כמעט תמיד בתקופה זו, המדינה מושבתת וחסרת אונים לחלוטין ותמיד נשמע את המשפט: "קצת גשם ואנחנו אבודים", אשר נובע מאשליה שהמדינה מנסה ליצור, בכדי לחפות על מחדליה הרבים ואוזלת במשך כל השנה, שבאים לידי ביטוי בחורפים, שכן, לא מדובר בתופעה חד פעמית שמצדיקה התנהלות של הפתעה מוחלטת מצד הרשויות, אלא במזג אוויר צפוי, שפוקד אותנו, כמעט בכל שנה, לתקופה של שבועיים שלושה בחורף. מהם הנזקים שבאחריותה של המדינה ומהם אלו שבאחריות הרשות המקומית? עו"ד נתנאל בירן, המתמחה בנזיקין ומנהל פורום תאונות דרכים (נזקי גוף) בפרקליטי IL, מסביר.
זקוקים לייעוץ משפטי בנושא הנזיקין? לחצו כאן
או שעורך דין יחזור אליכם תוך 24 שעות
אחת לכמה שנים, פוקדים את המדינה שיטפונות עזים. לאזרחי המדינה, נגרמים נזקי רכוש כבדים, שהולידו גל של ביקורות נוקבות, בדבר היערכותן הלקויה של הרשויות, בחוסר התמודדותן עם מצב ידוע זה. הבעיות העיקריות שנוצרות כתוצאה מהשיטפונות הן הצפות קשות והיווצרות "בריכות" באזורים העירוניים ובכבישים. כל זאת בעיקר בשל תכנון לקוי של תשתיות הניקוז ותשתיות ישנות ופגומות, במיוחד באזורים ישנים, בהם לרוב גרה אוכלוסייה מוחלשת. הנוסחה פשוטה: אין תשתית ראויה - אין לאן לגשם להתנקז - נוצרת הצפה של ממש שגורמת לנזקים כבדים וגם נוצר חלחול של מים למבנים, שכתוצאה מכך מתמוטטים ונהרסים.
קיימת הזנחה של שנים וזעקות שנשמעו על ידי גורמים כמו מבקר המדינה וחברי כנסת שאמרו פעם אחר פעם שלא רק שקיימת סכנה לרכוש בעקבות כך, אלא גם סכנה לבריאותם ולחייהם של האזרחים. תשתיות הניקוז לקויות בעיקר באזורי הפריפריה, דרום תל-אביב ובכפרים הערבים.
אפליה רבת שנים של המדינה כלפי האזורים המוחלשים בה | צילום: חזי שמואלי אף על פי כן, ולמרות הצורך הבהול, לא נעשתה רפורמה של ממש, ודבר לא נעשה פרט להקמת ארגון המים ורשות הניקוז. בפועל כמעט לא הועברו כספים לתיקון התשתיות וכתוצאה מכך הן כמעט ולא תוקנו.
בחורף 2013 קרה הנורא מכל. תושב עיריית אופקים, בעל, אב וסב, נהרג רק בשל תחזוקה לקויה של התשתיות באזור הישן בעיר. ביתו הוצף לגמרי ומבנה שלא החזיק בגשמים החזקים התמוטט עליו וגרם לו ליפול מחוסר הכרה ישירות לתוך בריכת המים, שנוצרה בשל ההצפה. המנוח, נמצא גוסס כשראיותיו מלאות במים והוא בקושי נשם, פונה מביתו לבית החולים שם אושפז במצב קשה. לאחר ארבעה ימים של ייסורי חנק איומים, כל מערכות גופו קרסו והוא נפטר, הכל כתוצאה מאטימותן ואדישותן של המדינה והרשות המקומית, שהזניחו לחלוטין את תשתיות העיר.
הכתובת הייתה על הקיר. בעיית התשתיות בעיר הייתה ידועה, זמן רב, לראש העיר ולגורמים הרלבנטיים במדינה, אך אלו בחרו להתעלם מכך, תושב העיר איבד את חייו לשווא. מוות שיכול היה להימנע בקלות, על ידי תשומת לב ראויה ומינימלית והקשבה לזעקות תושבי העיר, שנשמעו במשך כל השנים.
כתב התביעה חשף רשלנויות קשות של הרשויות. עו"ד נתנאל בירן משפחתו של המנוח, הגישה תביעה נגד עיריית אופקים והמדינה, שלא נקפו אצבע בכדי למנוע את מותו ביסורים קשים. כתב התביעה חשף רשלנויות קשות של הרשויות, בהעדר טיפול ואדישות למצב הירוד של תשתיות הניקוז.
כמו כן, כתב התביעה חושף אפליה רבת שנים של המדינה כלפי האזורים המוחלשים בה. כך למשל, לאזורים עשירים יותר, דוג' צפון תל-אביב הוקצו משאבים רבים לשיפוץ התשתיות ואילו לאזורים בהם גרה אוכלוסייה מוחלשת, לא הוקצה כמעט בכלל כספים. אין ספק. קיימת העדפה בולטת של האוכלוסייה העשירה על פני האוכלוסייה הענייה. הפעם, התוצאה של חוסר השוויון הבלתי מוצדק הביא למותו הטרגי של אדם.
אנו מקווים, שהתביעה לא רק שתביא לפיצוי הולם לבני המשפחה, על האובדן והסבל שנגרם להם, אלא תוביל להתעוררותה של המדינה, בכל הנוגע למצב התשתיות כדי שהמוות הבא, אולי בחורף הבא, פשוט לא יקרה.
מה שלא הבינו שנים דרך הראש אולי יבינו דרך הכיס.
עו"ד נתנאל בירן המתמחה בנזיקין, ממשרד נתנאל בירן עורכי דין ובמתחם פרקליטי IL
יש לכם בעיה משפטית? זקוקים לעורך דין? היכנסו עכשיו בחרו עורך דין