ביום חמישי האחרון התקיים שידור דיגיטלי מיוחד היישר מבית הנשיא ומחומות העיר העתיקה בירושלים, בו אימץ נשיא המדינה, ראובן ריבלין, את מגילת 'הייעוד המשותף שלנו' שחזרה ממסעה בין מאות קהילות יהודיות ברחבי העולם וריכזה בעזרת משאל העם היהודי הגדול ביותר שנעשה, את סט הערכים החשובים לעם היהודי בארץ ובתפוצות. המגילה מציעה "מפת דרכים" לעתיד העם היהודי, במטרה לשמור על אחדותו ולהוות בסיס לדיון עתידי בין קהילות יהודיות בעולם ובישראל. לכבוד המאורע, פגשנו את מנכ"ל יוזמת הייעוד המשותף שלנו, סנדי קרדין, ושאלנו אותו את כל השאלות החשובות.
מה זה פרויקט הייעוד המשותף שלנו?
"פרויקט 'הייעוד המשותף שלנו' הינו יוזמה משותפת של קרן ג'נסיס ומשרד התפוצות בחסות נשיא המדינה, ראובן רבלין. הפרויקט נועד על מנת לייצר חיבורים בין יהודים ברחבי העולם ליהודים החיים בישראל. מדובר ביוזמה לא פוליטית ושאינה מבדילה בין יהודים על רקע תרבות, מידת דתיותם או מקום מוצאם, כך שלכל יהודי העולם יש בה מקום ויכולת ביטוי. התפיסה שלנו היא שבאמצעות הגדרת סט ערכים ועקרונות אתיים שיהיו מוסכמים ומשותפים לכלל יהודי העולם, נוכל לייצר שיח משותף ולבנות חזון לעם היהודי לשנים הבאות".
למה זה חשוב לייצר אחדות בין יהודים?
"מאז מלחמת העולם השנייה בה ניסו להשמיד את היהודים ודתם, ניתן להגיד כי היהדות הצליחה להתגבר על מגוון המכשולים שניצבו בפניה. ההוכחה לכך היא הקמתה של מדינת ישראל ועלייה עקבית במספר היהודים בעולם. אולם, דווקא בשל ההצלחה, אנו חשים כי כל קהילה יהודית החלה להתמקד בעצמה ושהקשרים בין קהילות יהודיות ויהודים בעולם נחלש. אם בעבר הקשר היה הדוק מתוך תחושת חירום, כעת הבדלנות מובילה. זה היה נכון עוד לפני פרוץ מגפת הקורונה, אשר רק הדגישה את תחושת הריחוק ביננו. בדיוק בשל כך הזו החלטנו להשיק את יוזמת 'הייעוד המשותף שלנו', כי יש לנו אחריות לדאוג שהעם יישאר מאוחד".
מה הסיפור של מגילת הייעוד המשותף שלנו?
"יש משפט מוכר שאומר "שני יהודים שלוש דעות", לכן, כבר מראשית דרכנו, הבנו שכדי ליצר אחדות בין יהודים אנחנו קודם כל צריכים לייצר קרקע יציבה ליצירת שיח. לפני כשנה הפגשנו בירושלים כ-36 אישים מובילים ומנהיגי קהילות יהודיים ויחד איתם גיבשנו טיוטה של מגילת 'הייעוד המשותף שלנו', מסמך ייחודי שמכיל ערכים המשותפים לכלל יהודי העולם. את הטיוטה השקנו בבית הנשיא בירושלים, ובמצוותו יצאנו למסע ברחבי העולם, במהלכו הוצגה המגילה ונדונו תכניה במאות קהילות יהודיות ברחבי העולם. בנוסף, קיימנו משאל ענק, ב-7 שפות וב-6 יבשות, עליו השיבו מעל 130,000 יהודים במטרה להרחיב עד כמה שיותר את ההתייחסות למגילה וכדי שתזכה להסכמה רחבה ככל האפשר.
השבוע חשפנו את נוסחה הסופי של המגילה עליו חתמו ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ, שר התפוצות עומר יענקלוביץ ונפתלי בנט. כעת שבה המגילה לנשיא המדינה לאשרורו הסופי. תקוותנו היא שהמגילה תהפוך למסמך המכונן של היהדות במאה ה-21 ובאמצעותה נוכל לייצר שיתופי פעולה בין יהודים באשר הם ושנוכל להוביל פעילויות משותפות בהתאם לערכים המופיעים בה, שתביא ליצירת חזון משותף".
מה גרם לך להצטרף ליוזמה?
"היה לי הכבוד לקבל פניה מידידי איליה סליטא ז"ל להשתתף ביוזמת 'הייעוד המשותף שלנו'. העיתוי שלו היה מושלם מכיוון שבאותו זמן הנעתי מהלך לסיום העבודה שלי בקרן שוסטרמן אחרי 25 שנה. להיות מסוגל לעבור מתפקיד אחד לתפקיד אחר היה להזדמנות שתמיד אודה לו.
לא פחות חשוב היה החזון שהיה לאיליה ל'הייעוד המשותף שלנו'. הסתקרנתי והתרגשתי להיות חלק ממיזם יהודי עולמי חדש, לשאוף לאחד ולחזק את העם היהודי על ידי מתן קול לכל יהודי בעולם, ללא קשר למקום מגוריו, לאופן בו הוא תופס את יהדותו ולכל בחירה אחרת שהוא עושה בחייו. מי יכול לוותר על הזדמנות לחפש יעד כה נעלה, כזה יאיר אור על הערכים בני אלפי השנים המחברים אותנו ובו בזמן יתן כבוד לגיוון שלנו? זאת גם הייתה האפשרות נהדרת להמשיך לעבוד עם הרבה חברים ותיקים בעולם היהודי, כמו גם עם כמה מנהיגים היהודים המשפיעים ביותר בעולם שטרם פגשתי.
מכל הסיבות הללו - האישיות, המקצועיות, כיהודי מחויב וכציוני נלהב - בחרתי להצטרף ליוזמה".
מה גיליתם מתוצאות משאל העם?
"קודם אציין שהופתענו לטובה מההיענות הגדולה למשאל וההדים שהוא יצר, 130,000 איש השתתפו בו, וכל אחד מהם ייצג תפיסה יהודית אחרת שייחודית לקהילה בה צמח. מדובר במשאל העם היהודי הגדול בהיסטוריה שהופץ ב-7 שפות למאות קהילות יהודיות ברחבי העולם, ובמסגרתו נתבקשו המשתתפים לדרג מבין רשימה של ערכים, את אלה החשובים ביותר עבורם לשמירת אחדותו של העם היהודי והגשמת 'הייעוד המשותף שלנו'. התוצאות אישרו את מה שכבר ידענו בליבנו: 41 אחוז מיהדות התפוצות מאמינים שאין ערך גדול יותר, המשותף לעם היהודי, מאשר אחריות הדדית זה לזה. רבים מהם מרגישים קשר אמיתי ועמוק לישראל, ומצדם, היו רוצים שישראל תתייעץ איתם לפני שתקבל החלטות שישפיעו על כל היהודים, ללא קשר למקום מגוריהם".
ועכשיו, אחרי שראש הממשלה, שר הבטחון ושרת התפוצות חתמו על המגילה, והנשיא אימץ אותה בטקס מיוחד בביתו – מה השלב הבא בפרויקט?
"חתימת נשיא המדינה על מגילת 'היעוד המשותף שלנו' היא אירוע מכונן מבחינת העולם היהודי – לראשונה בעת המודרנית יש מסמך המשקף ערכים משותפים ומוסכמים שיכולים להוות בסיס לשיתוף פעולה ביניהם. מכאן בכוונתנו להשתמש בערכים המשותפים על מנת להוביל פעילויות ברחבי העולם שיביאו לקירוב בין יהודים ויישמו הלכה למעשה את המגילה".