אשדוד היא לא רק העיר הכי גדולה במחוז הדרום וה-6 בגודלה בישראל, אלא גם בעלת מיקום גיאוגרפי אטרקטיבי מבחינת אפשרויות תעסוקה, איכות חיים ופנאי. היא קרובה לכל מה שמעניין וחשוב והורים לילדים מוצאים בה קהילה חמה ותומכת. מצד שני, רבים עדיין לא מכירים את אשדוד או יודעים מה יש לה להציע.
אבל אל דאגה, בשביל זה אנחנו כאן. הנה למשל 5 מיתוסים על אשדוד שהגיע הזמן לנפץ:
באשדוד אין מקומות עבודה – מיתוס שגוי
לא באמת צריך להיות מופתעים מזה שאשדוד מתפתחת, צומחת וגדלה. אחרי הקורונה והעלייה בביקוש למסחר דרך הים, נמל אשדוד הפך לאחד היעדים האסטרטגיים החשובים ביותר של ישראל בפרט והמזרח התיכון בכלל. בנוסף, המיתוס המופרך לגבי זה שאין מקומות עבודה באשדוד לא עולה בקנה אחד עם הסטטיסטיקה.
כך למשל נכון לספטמבר 2022, מספר מקבלי קצבאות האבטלה באשדוד עומד על 1,746 בלבד – שזה כ-0.8% מהתושבים. לשם השוואה, כ-0.8% מהמשפחות מקבלות הבטחת הכנסה וזה גם הממוצע הארצי.
אז באשדוד יש המון מקומות עבודה והתעסוקה פורחת. לראייה, מלבד הנמל הגדול ביותר בישראל ובית החולים אסותא (עוד נגיע אליו), שמעסיקים אלפי עובדים במגוון תחומים, כבר מעל 50 שנה פועלת בעיר אלתא – חברה בת של התעשייה האווירית, שהיא עצמה מהמובילות בעולם בתחום של פיתוח מערכות צבאיות. וגם במבט קדימה העתיד נראה ורוד.
פארק ההייטק ברובע הקמפוס עומד להיות מוקד התעסוקה הבא של ישראל, עם מרכז חדשנות ענק שירכז את כלל העשייה העירונית בתחום ויאפשר לעובדי הייטק מאשדוד מעטפת כוללת. בין היתר, חברות הייטק ישתלבו בקלות באזור התעסוקה המודרני וייהנו מכוח האדם העירוני והאיכותי.
חברת טלירן למשל כבר רכשה שם 21 דונם עליהם היא מתעתדת להקים בניין עתיר ידע בן 30,000 מ"ר ואשר יועסקו בו 1,200 עובדים. שני מגרשים נוספים נרכשו על ידי היזם מרק פרידמן באמצעות חברת הפטנטים שבבעלותו "שא נור", אשר עליהם ייבנו שני בנייני משרדים בהיקף של כ-17,000 מ"ר. הפארק מוקם בימים אלו והצפי לאכלוס הבניין הראשון הוא בעוד שנתיים בלבד.
בנוסף, ברובע פארק לכיש מתוכננת להיבנות שכונת מגורים חדשה עם כ-2700 יחידות דיור לצד שטחי מסחר, תעסוקה וקריית ספורט, הכוללת אצטדיון כדורגל, אולם כדורסל ובריכה אולימפית. מתחם התעסוקה החדש יוסיף אלפי מקומות עבודה חדשים לתושבי העיר וכך יבטיח שכולם ייהנו מהשגשוג.
באשדוד אין פתרונות תחבורה – מיתוס שגוי
לפי המיתוס, באשדוד אין חניה כי היא החלה את דרכה בתור עיר קטנה שלא בנויה למאות אלפי תושבים. אך המציאות בשטח אחרת לחלוטין: תנופת הבנייה באשדוד מבוססת על אדריכלות מודרנית ונגישה, כולל מחשבה על פתרונות תחבורה מתקדמים, ולכולם יש רק מה להרוויח מזה.
"אשדוד מטרו בוס" היא תכנית תחבורה ירוקה שמהווה מודל לכלל הרשויות במדינה. התכנית משלבת בין תחבורה ציבורית, מסלולי אופניים ומסלולי הליכה, אבל היא דואגת גם לבעלי הרכבים הפרטיים עם שדרוג הכביש והפיכתו לכביש חכם, התקנת 20 מצלמות ביטחון בכל רחבי העיר ורישות צירים ברשתות WIFI מתקדמות.
מטרת הפרויקט היא שיפור מערכת התחבורה הציבורית בעיר והפיכתה לאמינה, יעילה זמינה וכזו שמעניקה רמת שירות גבוהה לתושב, תוך שיפור איכות החיים של הקהילה. לצד התאמה לצפי לתוספת של כ-50 אלף כלי רכב חדשים על הכביש, התכנית מקצרת את זמני הנסיעה בין המוקדים המרכזיים בעיר ובזכותה יש יותר שירות לתחנת הרכבת במהלך כל שעות היום, יותר קווים ישירים, יותר תדירות של קווי האוטובוס בעיר בכל הרבעים ואפילו אוטובוסים חשמליים חדשים שמפחיתים זיהום אוויר ורעש. גם לבוחרים להמשיך ולנסוע ברכב פרטי, מתבצעת התאמת תשתיות משמעותית בעיר – הוספת מחליפי כניסה ויציאה ממנה, יצירת תשתיות ברחבי העיר לרכבים חשמליים ירוקים ובטוחים יותר ועוד.
כל זה לא רק שם את אשדוד על המפה, אלא גם הופך אותה לעיר שניתן ללמוד ממנה הרבה לגבי איך מתמודדים נכון עם בעיית הצפיפות בארץ.
יש בעיות במערכת החינוך – מיתוס שגוי (לפחות לגבי אשדוד)
כאן המיתוס הוא לא מקומי אלא ארצי: מערכת החינוך בישראל צריכה להתמודד עם שורה ארוכה של קשיים על בסיס יום יומי. אין פלא אם כן שההורים מרגישים מאוכזבים וגם התלמידים לא בדיוק ממצים את הפוטנציאל שלהם, אבל מסתבר שהרבה תלוי במערכת המוניציפאלית והמשאבים שאותם היא מקצה לטובת המשימה הכל-כך חשובה הזו.
באשדוד לדוגמה החינוך ברמה גבוהה מאוד. לפני נתוני משרד החינוך לשנת הלימודים תש"פ (2020), אחוז הזכאות לבגרות בקרב תלמידי העיר בתיכונים/מקיפים (שאינם של החינוך החרדי) עומד על יותר מ-90% (לעומת ממוצע ארצי של 73.4%). בנוסף, 6.9% ממקבלי תעודות הבגרות באשדוד זכאים לתעודת בגרות מצטיינת (כזאת עם 30 יחידות לימוד, 5 יח' באנגלית ו-4 יח' לפחות במתמטיקה, ועם ממוצע ציונים של 90).
אם זה לא מספיק, שווה לציין שכמעט 40% מתלמידי אשדוד עברו בהצלחה את מבחן הבגרות ב-5 יח' לימוד באנגלית וכ-15% עברו בהצלחה את מבחן הבגרות ב-5 יח' לימוד במתמטיקה. מבחינת מוכנות לצבא, שיעור המתגייסים לצה"ל עומד בעיר על 73.8%.
כיום לומדים באשדוד כ-58 אלף תלמידים ומערכת החינוך שלה היא בין המובילות בארץ, בכל ההיבטים והמדדים. מעבר לזה, התושבים מרגישים רגועים כי העירייה מקדמת שיתופי פעולה משמעותיים עם תנועות הנוער וכך משלבת בין החינוך הפורמאלי והחינוך הבלתי פורמאלי. בהחלט מרשים.
תושבי אשדוד צריכים לנסוע רחוק כדי לקבל טיפול רפואי – מיתוס שגוי
הקמת בית החולים הציבורי של אסותא באשדוד שינתה ב-180 מעלות את הגישה של התושבים ושל המקומיים כלפי עניין הבריאות. נכון שעד לפני כמה שנים הם היו צריכים לנסוע לסורוקה או לאיכילוב בשביל לקבל טיפול רפואי אמבולטורי ושבשעת חירום לא היה להם לאן לפנות, אבל הימים האלה הסתיימו.
אסותא אשדוד הוא בית החולים הציבורי החדש הראשון שנבנה בישראל ב-40 השנים האחרונות (נפתח ב-2017) והוא גם היחיד שממוגן בהיקף נרחב. מה זה אומר? קל: שהוא משרת את כל חברי קופות החולים, עובד בשיתוף פעולה מלא עם עיריית אשדוד וגורמי הרווחה ופועלים בו מגוון רחב של אגפים, מחלקות, מכונים ומרפאות בכל תחומי הרפואה, בהם רופאים מהבכירים בארץ, שמספקים שירותי רפואה מתקדמים בעזרת ציוד רפואי משוכלל.
כמו כן, זהו בית חולים ירוק על פי סטנדרטים ותקנים בינלאומיים ופעילותו משמשת מנוע צמיחה אדיר לעיר החמישית בגודלה בישראל. אנחנו כבר מרגישים רגועים יותר.
באשדוד אין מקומות בילוי – מיתוס שגוי
האמת שלא ממש ברור מאיפה המיתוס הזה הגיע. אמנם כמו כל עיר נמל, גם אשדוד התפתחה מהים וסביבו הוקמו מרכזי בילוי ומסחר מצומצמים בלבד. אבל עם השנים החלו היזמים לזהות את הפוטנציאל של אשדוד ולהקים בה מתחמי קניות שווים, ענקיים ומשתלמים – שמנצלים היטב את כל מה שיש לה להציע לקהל הרחב.
מתחם BIG FASION למשל מכיל 31,900 מ"ר שטחי מסחר, משתרע על פני 65 דונם ויש בו כ-1,600 מקומות חניה בחינם, כדי שתקבלו מקסימום נגישות לרשתות ומותגי אופנה בינלאומיים H&M ,SWAROVSKI ,MAC ,MANGO ,URBANICA ועוד. אם אתם מחפשים משהו ספציפי ורוצים להגיע עם הרכב כמעט עד פתח החנות, כדאי שתדעו ש"סטאר אשדוד" הוא מתחם קניות גדול ופתוח שאפשר למצוא בו הכל: החל מחנויות ספורט ועד כל בו לבית או רשתות פארם וטיפוח.
הקניות עשו אתכם רעבים? מצוין, כי עוד לא הזכרנו את האוכל: הבטחנו לנפץ מיתוסים, אבל אי אפשר לדבר על אשדוד בלי להזכיר את הדגים המעולים. הטריות משחקת תפקיד בכל מסעדות הדגים של אשדוד, בין אם כשרות או לא, עם מנות שעד לפני כמה שנים היינו רגילים לראות רק במרסיי או בריביירה הצרפתית.
הסיבה היא כמובן לוגיסטיקה פשוטה שהופכת את אספקת הדגים הטריים למובנת מאליה. גם אם אתם לא מחובבי מאכלי הים, תוכלו ליהנות מסטנדרט ביצוע ברמה גבוהה ותפריט אקסקלוסיבי בכל ארוחה עם חברים, בני זוג או משפחה. ויש לנו הוכחה אחת לפחות – "פסקאדו", אחת ממסעדות הדגים המוכרות באשדוד ובישראל, שאפילו זכתה על זה בפרס בינלאומי שווה לפני כמה חודשים, יחד עם מסעדות ותיקות ומוערכות כמו אידי ואחרות.
בקיצור, אשדוד מאפשרת לתושביה ליהנות מהכל: גם לבלות במסעדות הכי שוות, גם להיות קרובים למרכז וגם לקפוץ לטבילה בים או לפינוק בטן-גב על החוף. כך נראה מיתוס בהתהוות.