מתקפת סייבר. אילוסטרציה (צילום: PabloLagarto, shutterstock)
מתקפת סייבר. אילוסטרציה | צילום: PabloLagarto, shutterstock


הודעה מהדואר שמבשרת שעלינו לשלם עלויות משלוח או עבור שחרור מהמכס. מייל מפייפאל מתריע שהחשבון שלנו נחסם ועלינו לעדכן את פרטי האשראי במיידי. פרסומת שצצה באמצע משחק בטלפון דוחקת בנו להקליק על כפתור ולזכות בפרסים. מה משותף לכל הדוגמאות האלה? כולן עלולות להיות ניסיונות הונאה שרובנו קיבלנו, בניסוחים שונים. מזל שבזק מציעה לכם שירות הגנה מובנה ללקוחות  Be fiber עליו נרחיב תכף.

ההודעות עליהן דיברנו בפסקה הקודמת נראות כמובן אותנטיות ומגורם רשמי ולגיטימי, ולכן רבים גם לוחצים על הכפתור או הלינק. מאותו רגע הזנת הפרטים האישיים שלנו, כמו תעודת זהות או אמצעי תשלום, אנחנו נותרים חשופים עם המידע הרגיש והאישי ביותר שלנו.

על פי נתוני בזק, החברה חסמה מדי יום השנה כ-10.38 מיליון תקיפות פישינג! דרך הרשת הביתית, שם רוב הגלישה שלנו מתבצעת כיום.

"הרשת הביתית היא השער לכל המידע שלנו והבסיס עליו פועלים כל סוגי המכשירים הדיגיטליים והחכמים בבית - הטלפונים, הטלוויזיות, המחשבים, ציודי IOT, שירות הסטרימינג, וכמובן שגם מכשירי האורחים שמגיעים וישר מתחברים ל-WIFI", אומרת לירון הרשקוביץ, מנהלת אגף שיווק פרטי בבזק.

לירון הרשקוביץ, מנהלת אגף שיווק פרטי בבזק (צילום: צילום עצמי)
לירון הרשקוביץ, מנהלת אגף שיווק פרטי בבזק | צילום: צילום עצמי

הצורך בהגנת סייבר הפך להיות מוצר הכרחי למשתמש הביתי.

רק בבזק: הגנה בילט-אין שמגיע יחד עם הנתב
"אנשים שומעים את המושג סייבר וחושבים שמתקפות סייבר נוגעות לארגונים גדולים ומתרחשות רק בין מדינות". אומרת הרשקוביץ,  "בפועל, כל אדם פרטי יכול להיות מטורגט. בזק היא החברה היחידה כיום שמציעה הגנת סייבר מובנית על הנתב שמגנה על כל המשתמשים והמכשירים ברשת הביתית ללא כל תשלום נוסף מעבר לתשלום השכירות עבור הציוד".

מה יכול להתרחש בפריצת סייבר לאדם פרטי?
"המטרה של התוקפים היא לפתות את הגולש עם לינקים שמבקשים להזין פרטי אמצעי תשלום או במקרים רבים רק עצם הכניסה אליהם יכולה לאפשר לתוקף להשתלט על המחשב או הטלפון שלנו ולמעשה על כל מכשיר אחר שמחובר לרשת הביתית, בין אם מדובר במדפסת, טלוויזיה חכמה ואפילו שואב האבק והמקרר. פריצה כזאת יכולה לחדור גם למצלמה הביתית ולמצלמות על הסמארטפון והמחשב שלנו ולאפשר לאדם אחר לעקוב אחרינו מבלי שיש לנו מושג שמישהו רואה כל צעד וצעד שאנחנו עושים.

"גם הפקודות הקוליות בהן אנו משתמשים עם מכשירים חכמים חשופות לאוזני ההאקר. ישנם גם ניסיונות פישינג דרך התחזות לאתר מוכר, שעיקר מטרתן הוא להוציא מאיתנו פרטים רגישים כמו פרטי חשבון בנק או כרטיס אשראי ולהשתמש בהם. ברגע שההאקר חודר לאחד מהמכשירים, הוא יכול כמובן גם לגנוב לנו סיסמאות, לפרוץ לנו לחשבון פייפאל וליצור נזק על התוכנה או החומרה.

"לפעמים, עצם הכניסה בלבד לקישור או לאתר זדוני, יזרע הרס במכשיר שנפגע ומשם הדרך לשאר המכשירים שמשתמשים באותה רשת WIFI קצרה".

סכנות ברשת (צילום: SHUTTERSTOCK)
צילום: SHUTTERSTOCK

מה המניע של ההאקר? 
"האקרים יכולים לפעול עם מטרה לאיסוף דאטה, כי דאטה הוא הדבר הכי יקר שיש, וגם 'סתם' משעמום או רצון לעמוד באתגר. תלוי מה הם רוצים לדעת עלינו. בשנים האחרונות ראינו שפרצו גם לסלבס הכי גדולים בעולם וגנבו להם מידע אינטימי מהענן. הנזק הוא בכל מקרה עצום".

לקוחות בזק בעלי נתב Be נהנים כיום מהגנת סייבר הקיימת על הנתב ללא צורך בהורדת תוכנה או רישום כלשהו. "הגנת הסייבר מופעלת אוטומטית, מרחוק ומאבטחת את המשתמש 24/7 – כל עוד הנתב מחובר", מסבירה הרשקוביץ. "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם חברת הסייבר SAM שמשתמשת ב- Machine Learning כדי ללמוד על קישורים זדוניים ומבצעת מחקרים מעמיקים כדי לגלות את האיומים הבאים. המשמעות היא שאנחנו גם כל הזמן מתעדכנים ומוסיפים עוד רבדים של הגנות כי הסכנות מתחדשות בכל רגע נתון".

אילוסטרציה (צילום: Tero Vesalainen, ShutterStock)
אילוסטרציה | צילום: Tero Vesalainen, ShutterStock

האם אפליקציות אבטחה כמו אנטי וירוס אינן מספקות את אותה הגנה למתקפת סייבר?
"אנטי וירוס הוא שירות מעולה שחשוב שיהיה לנו כשאנחנו משתמשים במכשירים חכמים מחוץ לבית, אך חשוב להבין את ההבדל. האנטי וירוס מגן נקודתית ומקומית על מכשיר הקצה עליו הוא מותקן בפני תוכנות זדוניות, וירוסים ותוכנות ריגול. הגנת סייבר מספקת הגנת מטריה מקיפה על כל מי שמחובר בכבל וב-WIFI. היא מגנה מפני הפניה לאתרים מתחזים, ניסיונות פישינג לגניבת פרטי האשראי, מתקפות DDOS ועוד. בכדי לקבל הגנה רחבה, כדאי להשתמש ב- 2 השירותים כי האקרים יודעים לטרגט אוכלוסיות לפי תחומי עניין וגיל ושולחים להם הצעות שיעניינו אותם וילדים אינם מודעים לכל הסכנות ברשת וכמו כן גם האוכלוסייה המבוגרת שפחות טכנולוגית.

אפליקציית Be: לדעת מה קורה בבית בכל רגע נתון
לצד הגנת סייבר, בזק פיתחו אפליקציה ידידותית וחינמית לניהול הרשת לבעלי נתבי Be. אפליקציית Be המאפשרת לדעת מה קורה בבית, בכל זמן ומכל מקום. הרשקוביץ מספרת שרק לפני כמה ימים קיבלה התראה דרך האפליקציה על ניסיון פריצה שנחסם אחרי שאחד מילדיה לחץ על פרסומת עם קישור זדוני.

"יצרנו את אפליקציית Be  כדי לאפשר לאנשים לקבל מידע בזמן אמת על ניסיונות פריצה שנחסמו דרך הגנת הסייבר המובנית בנתב, אבל יש לה עוד הרבה שימושים.

ניתן לנהל משתמשים ברשת הביתית דרך האפליקציה. למשל, לחסום מרחוק משתמשים לא מזוהים, או אפילו את הילדים כדי שיכינו שיעורים במקום להיות במסכים. האפליקציה מאפשרת לנו גם לדעת מי מחובר לרשת הביתית בכל רגע - מתי אנשים הגיעו הביתה ויצאו ממנו, מפני שהם אוטומטית מתחברים לרשת ה-WIFI. אני יודעת דרך האפליקציה מתי הילדים חזרו הביתה מבית הספר כי המערכת מזהה שמכשירי הטלפון שלהם התחברו לרשת הביתית מחדש.באפליקציה ניתן גם לשנות את הגדרות הרשת כמו שם, סיסמה והגדרת משתמשים. חשוב לציין שהגנת הסייבר פועלת גם ללא השימוש באפליקציה".

הנתב החזש של בזק (צילום: באדיבות בזק)
צילום: באדיבות בזק

נתב  Be fiber - עם 128 מכשירים על אותה רשת בו זמנית
לצד המענה לאבטחת הרשת מפני מתקפת סייבר, הטכנולוגיה החדשה של נתב  Be fiber תומכת בריבוי משתמשים על אותה רשת ומספקת את האפשרות לגלוש במהירות וברציפות . "ישנה עלייה מתמדת בכמות המכשירים המחוברים לרשת הביתית וכן בצריכת נפח הגלישה בג'יגות", אומרת הרשקוביץ.

"נתב Be fiber של בזק פועל בטכנולוגיית GPON מתקדמת, בתקן  WIFI 6 לתקשורת נתונים אלחוטית, רציפה ואמינה. הטכנולוגיה מספקת תמיכה בקצבים מהירים ורוחב פס של עד 2.5 ג'יגה. בין היתר הנתב תומך בחיבור של עד-128 מכשירים עובדים על הרשת בו-זמנית. כלומר, גם מי שעושה מסיבה בבית יכול להיות בטוח שכולם יכולים לגלוש יחדיו וליהנות מהגנת סייבר מובנית בנתב".