להיות בעל עסק בישראל זה לא פשוט, קל וחומר בעוטף עזה. אך כעת עם חזרת התושבים לביתם מקווים בעלי העסקים המקומיים שגם שמחת החיים, המשפחתיות, והחברתיות יחזרו לאזור ויחד איתם יוכלו לחזור גם העסקים לפעילות מלאה. כחלק מהרצון להחזיר את העוטף לחיים, החליטו בפלטפורמת המשלוחים וולט להשיק את האפליקציה ביישובי העוטף דווקא עכשיו. שירות המשלוחים הפופולרי התחיל לפעול בשדרות, בנתיבות וכב-30 מיישובי האזור, ביניהם הקיבוצים כפר עזה ובארי. לפי החברה, עם תחילת הפעילות בחבל הארץ נכללים בשירות עשרות חנויות ומסעדות, וכ-100 שליחים יבצעו את המשלוחים שיזמינו תושביו, החיילים ואנשי כוחות הביטחון וההצלה שפרוסים בו. אה, ויש עוד בשורה חשובה: עד לסוף חופשת הקיץ, דמי המשלוח על ההזמנות ביישובים החדשים בשירות יהיו חינמיים לגמרי.

בנוסף למסעדות המוכרות, הצטרפו לוולט עשרות עסקים מקומיים.פגשנו כמה מהם כדי לשמוע על התקופה האחרונה, איך מתמודדים עם סגירה של עסק משפחתי שקיים עשרות שנים והציפיות שלהם לעתיד עם חזרת התושבים לאזור.

סופר 24 שעות הראשון בשדרות: ״השירות הוא הדבר הכי חשוב בשבילי״

לירון עמר הוא המנהל של ״סופר לירון״, הסופרמרקט הראשון של העיר שדרות שפתוח 24 שעות ביממה (למעט במהלך השבת). ״אבא שלי זיכרונו לברכה הקים את העסק לפני 40 שנה כדי שתהיה תעסוקה לילדים ולמשפחה המורחבת״, מספר לירון. ״אני הייתי במשמר הגבול והמשכתי לקבע, ואחרי השירות בחרתי ללכת לעולם העסקים. ב-2001 התחלתי לנהל את הסופר, והיום גם שני הבנים שלי, בני 15 ו-13 שנמצאים בחופש גדול, כאן כדי לעזור לי. יש לנו פה דור שלישי שממשיך את המסורת, וזה מאוד מרגש - אבא שלי מאוד אהב את המקום הזה, ועד היום העסק הזה הוא הלב שלנו״.

לירון עמר - "סופר לירון" בשדרות (צילום: ביאנה קארו ויטקין)
"דור שלישי שממשיך את המסורת" - "סופר לירון" בשדרות | צילום: ביאנה קארו ויטקין

אתם בטח שואלים את עצמכם: האם יש הצדקה לסופר שפתוח 24 שעות בעיר שקטה כמו שדרות? ״בתכל׳ס שדרות קטנה ואין לזה הצדקה״, מודה לירון, ״אבל אנחנו מוכרים שירות לפני המוצרים. השירות שלנו חשוב יותר ממה שאפשר לקנות בסופר - לכולם יש את חלב ופסטה, לנו יש את היחס האישי והזמינות. חוץ מזה, המצב בשדרות די דינמי בגלל העניינים הביטחוניים, אז אנחנו נותנים לאנשים את האפשרות לבוא מתי שנוח להם״.

איך ה-7 לאוקטובר תפס אתכם?

״היינו לגמרי בערפל. כל המדינה הייתה בבלבול, כולל הצבא. לא ידענו אם להתפנות או להישאר נעולים בבית, היו אנשים שברחו עצמאית או שהסתגרו ימים שלמים בבית בלי לצאת. במוצאי שבת קיבלנו החלטה בגרעין של המשפחה להשאיר את העסק פתוח במשך שבוע כדי לתת את המענה לתושבים. היה לנו עומס מטורף, טלפונים בלתי פוסקים לאורך כל היום. הבנו שאנחנו חייבים לפתוח סופר קטן מיוחד עם לחם, חלב, סיגריות, דברים בסיסיים שהתושבים היו זקוקים להם. אני גם תושב העיר, אז אני יודע מה זה להיות סגור בין 4 קירות, עם ילדים שצריכים חטיף או משהו מתוק כדי להוריד את הפניקה, או כשהאוכל שבישלת בשבת נגמר אבל אתה מפחד לצאת כי בעיר עדיין יש מחבלים״.

בשבוע הדרמטי שאחרי פרוץ המלחמה, כשכוחות הביטחון השתלטו על העיר שדרות, ומחבלים המשיכו להיתפס בה, משפחת עמר המשיכה להפעיל את העסק - ״לא עזבנו את העיר עד שכל מי שהיה צריך משהו קיבל את המוצרים עד הבית״. רק לאחר מכן הם התפנו לאילת, ומשם לתל אביב.

בתל אביב, כמו לקוחות ובעלי עסקים רבים מהעוטף, לירון גילה כמה יעיל ועוזר שירות המשלוחים של וולט. ״שאלתי את עצמי מתי וולט יגיעו גם אלינו״, הוא אומר. ״בן אדם יכול לשבת בבית בכיף שלו ולהזמין מה שהוא רוצה, זה רוגע נפשי. שמחנו מאוד כשקיבלנו את הבשורה שוולט מתחילים לעבוד בעוטף, ובתור בעל עסק אני חושב שזה ייתן לנו דחיפה. אנחנו עדיין לומדים את הדבר החדש הזה ואנחנו סופר קשובים אליו כדי לתת את השירות הכי טוב שיש״.

תחילת העבודה עם וולט מסמנת את ההתחלה של החזרה לשגרה עבור משפחה עמר, שחזרה להפעיל את העסק מספר חודשים לאחר פרוץ המלחמה, ולפתוח אותו 24 שעות רק לפני כחודשיים. ״אני לא מאמין שהעיר תחזור לשגרה בשנה הקרובה, אבל רצינו כבר לחזור לפעילות״, מספר לירון. ״שדרות זו עיר של אהבה וחמימות. אנחנו אנשים שאוהבים לארח ולשמוח, וכרגע עדיין אין פה את המסיבות, הישיבות, המשפחות. אנחנו תמיד מארחים, וכשפונינו היינו צריכים להתארח אצל אנשים אחרים. אני מקווה שבעזרת השם החטופים ישובו הביתה בשלום, כמו גם החיילים ואנשי כוחות הביטחון, ונחזור לשמחה שהייתה פה בעיר. יש לנו עיר כיפית ונפלאה, ואני מקווה שהכול ישוב לקדמותו״.

נחמה מתוקה בזמנים קשים: ״נתיבות חוזרת לעצמה״

כשתושבי נתיבות רוצים להתנחם או לחגוג עם משהו מתוק, הם יודעים את הכתובת. ״ממתקי לוי״ הוא המקום לקנות בו גלידות, חטיפים, ממתקים, בירות ואלכוהול, כל מה שצריך כדי להרים קצת את מצב הרוח - ובתקופה כזו זה נחוץ מתמיד. ״האנשים בדרום מאוד מאוד חמים, וכיף לראות שנתיבות חוזרת לעצמה״, מספר הבעלים מוטי ביטון, תושב שדרות.

ממתקי לוי - נתיבות  (צילום: מוטי ביטון  - ממתקי לוי)
כשתושבי נתיבות רוצים להתנחם או לחגוג עם משהו מתוק - "ממתקי לוי" | צילום: מוטי ביטון - ממתקי לוי

מוטי פתח את העסק לפני כשלוש שנים, והחליט לקרוא לו על שם סבו. כאב לחמישה, הוא יודע כמה משמח יכול להיות להתפנק במשהו מתוק באמצע היום: ״הילדים שלי נכנסים לפה ושוכחים מהכול״, הוא מספר בחיוך.

מוטי ומשפחתו, שגרים בשדרות, התפנו מהעיר ביוזמתם ב-8 באוקטובר: ״ראיתי שהכול בבלגן ולא חיכיתי שיפנו אותנו - פשוט ברחתי עם המשפחה לאילת. בסופו של דבר נשארנו שם כמפונים במשך חמישה חודשים״.

איך הסתדרתם בינתיים?

״היינו בקלאב הוטל, ושם נתנו לנו הרגשה מאוד טובה, יש לי רק דברים טובים לומר עליהם. אבל העסק בינתיים היה סגור וכמעט קרסנו - כי כל הצ׳קים והחיובים ירדו כרגיל, והמדינה לא באה לקראתנו בכלום. מפני שאני תושב שדרות, המשפחה קיבלה בסוף צו פינוי - אבל נתיבות לא הייתה מפונה על פי צו, וככה אני ובעלי העסקים בעיר לא קיבלנו אפילו שקל מהמדינה. היה מאוד קשה. המון עסקים סגרו פה, ממש כואב הלב״.

שלושה שבועות לאחר פרוץ המלחמה, ביטון התחיל לפתוח מחדש את העסק לכמה שעות בכל יום - במקביל לשיחות עם ספקים ובקשות לדחיית חיובים, כל מה שאפשר לעשות כדי לשמור את המקום בחיים. ״היום כבר אפשר להגיד שהעיר חזרה לעצמה״, הוא מספר בעידוד. ״גם הכניסה של וולט לאזור העוטף ותחילת העבודה שלנו איתם היא סימן טוב, זה דבר מבורך. המשלוחים מגיעים מאוד מהר, השירות אמין ומעולה, הם באמת יותר טובים מכולם. כולי תקווה שזה יעזור״.

הדס וגמן, מנהל ההשקות וההתרחבויות של Wolt, גויס למילואים בעוטף בשבעה באוקטובר ונלחם בין היתר בבארי וכפר עזה - יישובים בהם האפליקציה השיקה את פעילותה. "עבורי זו השקה מאוד מאוד מיוחדת, כי החיבור שלי לאזור העוטף לאחר החודשים האחרונים הוא שונה. ראיתי את האזור המדהים הזה ברגעי שפל ועכשיו אני מתרגש לראות אותו חוזר לחיים וצומח, וזו זכות גדולה עבורי להיות חלק מהפריחה המחודשת שלו״. וגמן מספר מדוע החליטו בוולט להקדים את ההשקה שלא תוכננה לקרות ״קיבלנו פניות רבות מתושבים שפונו למרכז ולאילת והתאהבו בוולט בזמן הזה, וכשהבנו מבעלי עסקים שהם מתחילים לפתוח וצריכים את הבוסט הזה במודעות ובהכנסות, החלטנו שזה הזמן. אני ממש מתרגש לחבר את העוטף לשירות שמקבלים בשאר הארץ ולהביא עוד הכנסה לעסקים המקומיים״.

יישובי העוטף עוד לא חזרו לשגרה מלאה, עוד לא כל התושבים חזרו לביתם וכולנו מייחלים לשובם של החטופים ובמהרה. עם זאת, ניתן לראות כבר ניצנים של תקווה וציפיה לעתיד טוב יותר.