ברכותינו! השקעתם, חסכתם, הלוויתם קצת מההורים ועכשיו אתם בדרך האבנים הצהובות לרכישת הדירה שתמיד חלמתם עליה. רכישה שכזו אינה עוד קנייה אלא אירוע משמח של ממש, אך לעתים, עקב חוסר ידיעה, רבים אינם בודקים האם הנכס רשום על שם המוכר בטאבו (שמה המקוצר של לשכת רישום המקרקעין) או טורחים לרשום את הדירה בטאבו על שמם לאחר הקנייה. בדיקה מקדימה זו תמנע מכם עוגמת נפש  ואי נעימויות עתידיות, רגע לפני החתימה על חוזה המכירה. מנגד, רישום הדירה בטאבו על שמכם יבטיח לכם את מלוא הזכויות על הנכס.

מהו "רישום בטאבו" ומהי חשיבותו? 

רישום בטאבו הוא נדבך הכרחי וחשוב בעת רכישת נכס. רישום הדירה בטאבו על שמכם מבטיח את העברת הנכס לבעלותכם החוקית. אך כמה צעדים בטרם הרכישה, כדאי להבין כי רישום בטאבו הוא כלי חשוב לבחינת כדאיות העסקה, מכיוון שהוא מאפשר לכם לוודא כי כל הפרטים על הנכס שנמסרו לכם על ידי המוכר הם אכן נכונים ומאומתים. את הנתונים הללו תוכלו לאמת בעזרת נסח הטאבו.

נסח טאבו: תעודת הזהות של הנכס

נסח טאבו הוא מסמך שיעזור לכם לצייר תמונה מלאה בטרם רכישת הדירה. את הנסח ניתן להוריד מאתר לשכת המקרקעין תמורת תשלום סמלי, או לקבלו באופן פיזי בלשכה עצמה. עיון בנסח יסייע לכם לקבל נתונים קריטיים לעתיד העסקה כמו: גודל הדירה, מי הם בעלי הזכויות עליה ועוד. כאמור, נתונים אלו ואחרים יימסרו תחילה על ידי המוכר ועל הקונה לאמת אותם בעזרת נסח הטאבו.

רישום דירה בטאבו הפניקס סמארט 2  (צילום: shutterstock)
רישום בטאבו הוא נדבך הכרחי וחשוב בעת רכישת נכס | צילום: shutterstock

כדי לקבל את נסח הטאבו של הנכס המדובר, עליכם לבדוק מהם פרטי רישום הנכס: מספר גוש, מספר חלקה ומספר תת חלקה, אותם תוכלו לאתר באתרי לשכות הטאבו, הרשויות המקומיות, ובמקרים מסוימים דרך המוכר. לאחר מכן עליכם למלא את הפרטים הללו באתר לשכת רישום המקרקעין ובסיום התהליך הקצר תוכלו לצפות בנסח הטאבו.

בנסח הטאבו יופיעו מספרי הגוש, החלקה ותת החלקה. אם מספר תת החלקה אינו נדרש מכם, כנראה שהבניין בו נמצא הנכס אינו רשום כבית משותף ובהתאמה, המוכר אינו רשום בטאבו כבעל הנכס. במקרה כזה עדיין ניתן לרכוש את הדירה אך יהיה עליכם לפנות אל רשות מקרקעי ישראל או לחברה היזמית של הבניין כדי לקבל אישור זכויות המפרט את זכויותיו של מוכר הנכס.

בשורה מתחת יצוין סוג הנכס ותיאורו: דירה, מחסן, בית פרטי, קומה, שטח ועוד.

החלק הבא הוא חשוב ביותר ובו יצוינו שמו של בעל הנכס, מספר תעודת הזהות שלו והאם הוא אכן הבעלים או החוכר (שכירות ממנהל מקרקעי ישראל) של הנכס.

בנסח הטאבו עלולות להופיע הערות נוספות דוגמת הערת אזהרה, דבר העברה לזרים (אזור מכירה לתושבי חוץ) ועוד. כמו כן, כדאי לשים לב לרישום שעבודים כמו משכנתא, עיקול ושעבודים דומים נוספים. תשומת לב יתרה לפרטים ולהערות אלו תוכל לעזור בהחלטה האם להתקדם בעסקה או להימנע ממנה. מומלץ ורצוי בהחלט להיעזר בעורך דין מקצועי ומוסמך לעיון בנסח הטאבו.

כיצד מבצעים רישום בטאבו? 

לאחר שביצעתם בדיקה מקיפה, כל האמצעים נמצאו כשרים לעסקה וחתמתם על החוזה (מזל טוב!), הגיע זמן ה"תכלס". רישום הדירה בטאבו על שמכם הוא השלב האחרון בעת רכישת דירה ומתבצע רק לאחר ששילמתם את מלוא הסכום בעבורה. יש לזכור כי כל עוד הדירה אינה רשומה על שמכם בטאבו, על אף שכבר חתמתם על החוזה, אין זה אומר שאתם בעליה החוקיים או מחזיקים בזכויות עליה.

רישום בטאבו נעשה אך ורק על ידי עורך דין, מהסיבה הפשוטה כי מדובר בפעולה שמחייבת סדר פעולות אותו רק עורך דין מוסמך יוכל לבצע, כמו אימות חתימות או דיווח לרשות המסים.

אי רישום הדירה על שמכם בטאבו תגרור אחריה בעיות ותפגע בזכויותיכם. ללא רישום שכזה, תתקשו להוכיח בעלות על הדירה, לבצע בה שינויים, לקבל משכנתא או למכור אותה כשתחפצו בכך.

מסמכים שיש למסור לעורך הדין

לאחר שחתמתם על חוזה ושילמתם למוכר את מלוא הסכום, עורך הדין שלכם יתחיל באיסוף המסמכים הבאים:

  • שטר מכר
  • אישור הרשויות המקומיות
  • אישור תשלום אגרה
  • אישור מס שבח ומס רכישה
  • צילומי תעודות זהות של הקונים
  • ישנם מסמכים נוספים שתוכלו להידרש להמציא, כמו שטר משכנתא

אל חשש. בין החתימה על החוזה, העברת התשלומים וקבלת אישור רישום הנכס בטאבו על שמכם, תצוין בנסח הטאבו הערת אזהרה בשמכם המציינת כי מתרחשת עסקה בנכס. פעולה זו תמנע מהמוכר לבצע עסקאות כפולות.

כמה זמן דרוש לרישום דירה בטאבו? 

בהנחה ועורך הדין קיבל מכם את כל המסמכים הדרושים והעביר אותם בזריזות וביעילות לאגף הרישום והסדר המקרקעין בישראל, תהליך רישום הדירה בטאבו עשוי לקחת שבועות בודדים עד לקבלת החותמת הסופית. ישנם מקרים מסוימים בהם חל עיכוב ברישום כמו  לדוגמה בעת קבלת דירה חדשה מקבלן. במקרה כזה יש לחכות שהנכס יימדד, יחולק ויירשם על ידי חברת הבנייה ורק אז יוכל הנכס מתוך הבניין להירשם על שמכם. תהליך כזה עלול לקחת שנים. במקרה של רכישת דירה מיד שנייה, עיכובים שונים עלולים לצוץ בעקבות איחור בהמצאתם ומסירתם של מסמכים דרושים, אך מדובר בתהליך זריז למדי.

ביטוח דירה: הגנה מלאה על הבית

רישום הדירה בטאבו על שמכם הוא בעצם תעודת ביטוח על הזכויות שלכם. אך מה לגבי ביטוח למבנה הדירה ותכולתה? הסיבות לרכישת ביטוח דירה הן רבות ומגוונות: שריפה בעקבות קצר חשמלי, ריקון תכולת הדירה על ידי פורצים, שעל הדרך גם גרמו הרס למבנה, פיצוץ בצינור המים באמבטיה או במטבח, פציעה של אדם כלשהו בדירתכם ואפילו רעידת אדמה. זוהי רק רשימה חלקית של תאונות מצערות שעלולות לקרות בכל עת. חלקן עלולות  להסתיים בהוצאה של אלפי שקלים בודדים וחלקן במאות אלפים. לכן אי אפשר להדגיש ביתר שאת את החשיבות שברכישת ביטוח דירה.

רשימת התאונות האפשריות הזו היא סיבה מצוינת לפנות אל חברת הפניקס, המציעה ביטוח דירה שכולל ביטוח מבנה וביטוח לתכולת הדירה (ניתן לרכוש את כל אחד מהביטוחים בנפרד או את שניהם יחד). ביטוח דירה ימזער את הנזקים (לכיס) העלולים להיגרם עקב פגיעה במבנה הדירה ויהווה מעטפת הגנה כנגד הוצאות בלתי צפויות במקרה של נזק לרכוש. נכנסתם כבר לדירה החדשה? מברוק! עכשיו הגיע הזמן לבטח אותה עם ביטוח דירה של הפניקס סמארט.

מידע זה הינו כללי אודות התכנית בלבד וכל האמור כפוף לתנאי הפוליסה המלאים ולסייגיה. בכל מקום של סתירה בין המידע המופיע בפרסום זה לבין תנאי הפוליסה- תנאי הפוליסה גוברים. ההצטרפות לביטוח הינה בכפוף לתהליכי הצירוף ומדיניות החיתום של החברה. המידע לעיל אינו מהווה חוות דעת או המלצה ואינו מהווה תחליף ליעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המבוטח.