"אחרי 15 שנה של אופטימיות, הבין ששום דבר לא עומד להשתנות". יעיש אדרי | צילום: תומר ושחר צלמים לפני כשלושים וארבע שנים הציעה עיריית קריית גת הצעה מפתה לתושבים: רכשו חנות בשוק קמעונאי חדש שנפתח בקרוב במקום שוק הרוכלים, ואנחנו נדאג לקידום וניהול השוק העירוני ולתחזוקתו. יעיש אדרי, תושב העיר, אז שכיר במפעל למתכות בן 45 ואב לעשרה ילדים, כמו גם תושבים רבים נוספים, הוקסם מהרעיון של חנות משלו. הוא לקח משכנתא ורכש מידי העירייה חנות קטנה ברחוב הזית בעיר ועם סיום הפרויקט, מאז שנת 81', החל לשלם ארנונה לדרישת העירייה. מאז השוק לא הוקם, אבל העירייה מצידה ממשיכה לגבות תשלום ארנונה ואף החליטה לעקל את חשבונו של יעיש, היום קשיש בן 80 הסובל מבעיות בראותיות.
"אבי רכש ב-1979 חנות בשוק שהיה אמור להיות השוק העירוני של קריית גת, שוק עירוני, יחיד בעיר", אומר חנן הדר, בנו של יעיש שהתראיין היום בתוכנית "יהיה בסדר" בהגשת אסף ליברמן ואביב לביא בגלי צה"ל, "בפועל האזור נטוש ומוזנח כמעט 30 שנה. למרות הבטחות העירייה, העירייה לא איפשרה חיבור של החנות לאספקת מים וחשמל כמו שהבטיחה, היא המשיכה לתפעל את שוק הרוכלים שליד ולא העניקה שירותי אחזקה וניקיון שבגינם גובים ארנונה. רוב החנויות לא נפתחו, והאזור הפך לאזור רווי פשע ולכלוך".
"העירייה הפרה את הבטחתה"
"העירייה לא העניקה שירותי אחזקה וניקיון שבגינם גובים ארנונה". אזור השוק הסיטונאי בקריית גת | צילום: תומר ושחר צלמים הדר מספר כי למרות הפרת הבטחת העירייה לטענתו בכל אותם שנים המשיך אביו לשלם את דמי הארנונה לעירייה קיריית גת. "לאבי לא הייתה מעולם אפשרות לפתוח את החנות ובכל זאת שילם ארנונה במשך כל אותם שנים. זאת הייתה סוג של תקווה ותמימות של אדם שקיווה שהשוק יוקם מתישהו ולא רצה להסתבך עם החוק ועם העירייה ולכן המשיך לשלם. בשנת 97', אחרי 15 שנים של אופטימיות הוא הבין ששום דבר לא עתיד לקרות. כשהוא הפסיק לעבוד ועבר להתפרנס מקצבת הביטוח לאומי הוא הפסיק לשלם את תשלום הארנונה אבל אז גילינו שהחשבון שלו עוקל".
בשנת 2004 קיבל יעיש מכתב דרישת תשלום מעיריית קריית גת. כשיצר קשר עם נציגי העירייה, הסביר כי מעולם לא פתח את החנות והובטח לו שחובותיו יבוטלו. ולמרות זאת, בניגוד להבטחה גילה יעיש לפני כשנתיים כי העירייה עיקלה את חשבונו בגין חוב על חשבונות ארנונה בסך 74,405 שקלים.
חנן הדר ניסה לפנות לעירייה ולהגיע לפשרה אך ללא הועיל. בימים אלה הוא מנסה לאתר את בעלי החנויות הנוספות בשוק הנמצאים במצב דומה בניסיון להתאגד ולדרוש מהעירייה את אשר מגיע להם. "כרגע אנחנו מנסים לפעול באמצעות עמותת ידיד (עמותה לתמיכה והעצמת שכבות חלשות בחברה הישראלית) ודרך נציג במועצה העירונית, אבל אם לא נצליח לפתור את הבעיה בדרכים האלה, נצטרך לפנות לאפשרות המשפטית ולהגיש תביעה ייצוגית בעניין", הוא מסביר, "בימים הקרובים נתלה פלייארים על החנויות במטרה לפנות אל בעליהן. אנחנו בטוחים שיש עוד תושבים רבים שנמצאים באותו המצב".
מעיריית קריית גת נמסר בתגובה, כי "על התושב לפנות לחברת הגבייה העירונית מ.ג.ע.ר, על מנת להגיע להסדר חוב. אנחנו מבטיחים כי יינתנו לו כל ההנחות והפחתות שיעורי הריבית וההצמדה שמאפשר החוק".