"ככל שמערימים עלינו קשיים הזמן אוזל". אילוסטרציה | צילום: חדשות 2 שרה (שמה האמיתי שמור במערכת), קשישה בת 89, ברחה מעיר הולדתה לנינגרד בזמן מלחמת העולם השנייה לכיוון קזחסטן ואינה מוגדרת על כן כניצולת שואה, ולכן גם לא מקבלת קצבה מהרשות לזכויות ניצולי שואה. בשנה האחרונה גילתה משפחתה, שאמנם היא אינה זכאית לקצבה מהרשות, אבל היא כן יכולה להיות מוגדרת כזכאית לגמלה על פי חוק נכי רדיפות הנאצים.
מאז מנסה נכדתה דבורה להשיג עבור סבתה את האישור שדורש משרד האוצר על מנת לאפשר לה לקבל את הקצבה. מחודש נובמבר דורשים ממנה מסמכים שונים וכעת היא נדרשת להמציא מסמך רשמי, המאשר שברחה או שהתה בקזחסטן בזמן המלחמה.
ישנה רק בעיה אחת – לדברי דבורה אין כל אפשרות להשיג מסמך המאשר בריחה לא חוקית או שהות בקזחסטן, שהשתייכה אז לברית המועצות, ושם שרה הסתתרה רוב זמנה ולא נרשמה באף רשות. היום התראיינה דבורה בתוכנית "יהיה בסדר" בהגשת אביב לביא ואסף ליברמן בגלי צה"ל וגוללה את ההליך המתיש והמתסכל עמו המשפחה מתמודדת כדי להקנות לשרה את הזכויות המגיעות לה כחוק.
דבורה מסבירה, כי סבתה אינה אישה בריאה וככל שהזמן חולף נותר לה פחות זמן "ליהנות" מהכספים שמגיעים לה כדי לשפר את רמת חייה. "סבתא לא עצמאית. היא עברה כמה אירועים מוחיים ושברה את האגן ואנחנו מנסים לסייע לה לחיות את חייה כמה שיותר טוב", היא אומרת, "אבל ככל שמערימים עלינו קשיים הזמן אוזל. אני מפחדת שכשנקבל את הקצבה, אם נקבל אותה, כבר לא יהיה למי לתת אותה".
מאות פניות של ניצולי שואה מדי שנה
עו"ד סילברמן. "הביורוקרטיה גורמת לרבים מניצולי השואה להרים ידיים" מקרים כמו של שרה למרבה הצער ניתן למצוא בקלות. עו"ד אביבה סילברמן העומדת בראש עמותת "אביב לניצולי השואה" מספרת, כי "מגיעים אלינו מאות פניות של ניצולי שואה בענייני ביורוקרטיה בכל שנה. אחת הבעיות העיקריות היא ההמתנה הארוכה שנדרשת מניצולי השואה המבוגרים על לקבלת הכספים המגיעים להם. במקרים מסויימים אנשים מבוגרים שנזקקים לסיוע כספי מחכים חודשים ארוכים עד שתיקם יוכר ויוכלו לקבל את הסיוע", היא אומרת, "במקרים גרועים יותר- הביורוקרטיה גורמת לרבים מניצולי השואה להרים ידיים ולוותר על הזכויות שמגיעות להם".
בנה של אסתר, איציק צרפתי, מספר שהם כבר פנו למשרד מבקר המדינה בעניין אמו וכי הוא פרסם לפני מספר שבועות מכתב בעמוד הפייסבוק של שר האוצר יאיר לפיד, אך עד כה לא נענה. "עייפנו מהניסיונות. חבל שזה המצב. גם כל הגורמים שיכלו לסייע סיעו בכל דרך אפשרית כדי להביא את הדבר הזה לתומו. היא שואלת כל הזמן מה קורה. קשה לה עם זה כי היא צריכה באמת עזרה, סיוע סיעודי יכול לעזור לה מאוד במצבה. היא חווה את הסיפור הזה בכל יום מחדש. מדברת על האירוע ההוא שנפגעה ממנו. זה המעט שהמדינה יכולה לעשות כדי לסייע לה"
הגיעה לבית המרקחת וגילתה שאינה מוגדרת עוד כניצולת שואה
אבל אם חשבתם שברגע שמקבלים את ההכרה המדוברת הביורוקרטיה מסתיימת – מתברר שזה לא תמיד המצב. כך לפחות גילתה גיזלה (75), ניצולת שואה מוכרת במשרד האוצר הזכאית להנחה בקופות החולים ולדמי הבראה שנתיים.
הגיעה לקבל את התרופה וגילתה שהיא צריכה לשלם מחיר מלא | צילום: חדשות 2 "בינואר האחרון הגעתי לבית המרקחת לבקש את התרופה למחלה כרונית שאני סובלת ממנה מאז אותה התקופה. ציינתי שמגיעה לי הנחה של 50 אחוז והרוקח הסביר לי שאני כבר לא מופיעה במחשב כניצולת שואה", מספרת גיזלה, "כשהגעתי הביתה התקשרתי מיד לרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר ונאמר לי שנעשתה טעות, שנמחקתי מהרשימה ואני צריכה למלא טפסים. מילאתי, שלחתי ונאמר לי שיתקנו את הטעות אבל רק השבוע, ארבעה חודשים אחרי, קיבלתי בחזרה את ההנחה שמגיעה לי. את הכסף ששילמתי על התרופות לא קיבלתי בחזרה"
"במשרד האוצר הכריזו שיוסיפו תקציב לניצולי שואה וזה מצויין", אומרת עו"ד סילברמן אך מציינת כי זה לא מספיק, "אני פונה לרשויות ולמחוקק כדי להקל על ניצולי השואה בקביעת סטנדרטים הגיוניים מבחינת לוחות זמנים וההוכחות הדרושות שיוכלו להקל על הניצולים לקבל את הזכויות שלהם בעוד הם בחיים".
תגובת משרד האוצר:
ממשרד האוצר נמסר בתגובה למקרה של שרה, כי היא "הגישה לרשות תביעה שאיננה שלמה בשנת 2007. רק בשנת 2012, הגישה שרה, טופס הצהרה אך לא צירפה מסמך שיאשר את נכונותו. בעקבות פניות הרשות הגישה שרה מסמך שלטענתה מהווה תמלול שיחה עם אישה שברחה עמה לקזחסטן. מסמך זה חסר כל תוקף משפטי. הרשות מבינה את הקושי שבהמצאת מסמכים רשמיים. לכן הרשות אפשרה ומאפשרת להסתפק בכל מסמך רשמי המעיד על לנינגרד כעיר מגוריה של שרה, לרבות מסמך מאת משרד הפנים הישראלי".
ובעניין פנייתה של גיזלה נמסר, "חוק ההטבות קובע כי ניצול שואה שזכאי לקצבה מוועידת התביעות, זכאי להטבות מהרשות לזכויות ניצולי השואה. הפסקת הזכאות של ניצול בוועידת התביעות, גוררת הפסקת זכאות לקבלת הטבות מהרשות. נציין כי וועידת התביעות היא גוף פרטי שאינו קשור למדינת ישראל. מבדיקה שגרתית שערכה הרשות, נמצא כי הגברת לא נכללה ברשימת הזכאים בוועידת התביעות. לכן הופסקה זכאותה לקבלת הטבות מהרשות. בבדיקה מאוחרת יותר, נמצא כי היא הוחזרה לרשימה בוועידת התביעות ולכן היא הוחזרה לרשימת מקבלי ההטבות מהרשות. ב-1 ביוני 2013 תקבל מענק הבראה שנתי, כולל דמי נסיעות, על סך 2,162 שקלים".
לפניות לתכנית "יהיה בסדר", המשודרת מדי יום שני, שלישי ורביעי בין השעות 15:00-16:00 בגלי צה"ל שלחו מייל ל- ok@glz.fm